Ny tendens spirer: Begravelser spreder sig under brede bøge

Skovbegravelser vinder frem. Du kan vælge netop det bøgetræ, hvis skygge du vil ligge under efter din død. Roen og naturen får flere til at vælge skovbegravelse.

Med udsigt til Roskilde Fjord. I skyggen af 30 meter høje bøgetræer. Med lyden af fuglefløjt.

Netop dér ligger 65 nedgravede urner. Nogle med små mindeplader i granit placeret i skovbunden, som afslører, hvem der ligger der.

Stedet hedder Selsø Skovbegravelsesplads og ligger i Østskoven ved Sønderby i Frederikssunds Kommune. På tre hektar blandt 300 bøgetræer kan man vælge at få sat sin ejen eller en pårørendes urne ned. Og netop den form for begravelse vælger flere.

I jorden på begravelsespladsen er der i år allerede nedsat 23 urner, hvor der i hele 2023 blev gravet 22 urner ned. 

- Vi mærker en markant stigende interesse for skovbegravelser, konstaterer Jannik Ahlefeldt-Laurvig, der er direktør for organisationen Skovbegravelse.

quote De høje bøgetræer danner nærmest et loft som i en katedral

Jannik Ahlefeldt-Laurvig, direktør for Skovbegravelse

Det er driftsleder Claus Thor, der kærer sig om begravelsespladsen Selsø. Han har boret samtlige huler til de 65 urner under bøge- og egetræer. Han fortæller, at 95 procent af de afdøde, selv har valget et yndlingstræ før deres død.

Claus Thor er ikke i tvivl om, at hans urne skal ned i Østskovens skovbund. 

- Jeg har ikke valgt et træ endnu, for jeg satser på, at jeg har god tid. Og så er jeg også sikker på, at chefen finder det rigtige sted, fortæller Claus Thor, som er 62 år:

- For mig - ligesom for mange andre - er dette sted meget mere personligt end en kirkegård. 

Omkring 1.000 danskere er på landsplan stedt til hvile på landets 20 godkendte skovbegravelsespladser i private skove. 

Det er roen og selvfølgelig kærlighed til naturen, der får flere danskere til at vælge skoven frem for kirkegården, forklarer Jannik Ahlefeldt-Laurvig

- Roen sænker sig over én, når man mindes nogen i en skov. Og så er det pasningsfrit, pointerer han:

- Man kan kigge forbi på en løbetur, en tur med hunden, eller bare når man har lyst, og der er ingen forpligtigelser. 

Beredskab Beredskabsstyrelsen prepping tjekliste krise 'uden vand strøm varme' HOFOR krisestyring affald renovation restaffald 'pose under toiletbrædtet'
324 urner er sat til hvile her under de 100 år gamle bøgetræer i Lille Knapsø Bakke Skov ved Lejre. Ledreborg er landets største begravelsesplads i skoven.
Foto: Lars Reese

I Lejre ligger landets største skovbegravelsesplads i Lille Knapsø Bakke Skov.

Her på Ledreborg Skovbegravelsesplads er antallet af urner stærkt stigende, og der er nu 324 urner gravet ned i skovens muld.

Sidste år valgte 94 netop det sted som gravplads, og i år er der allerede nedsat 66 nye urner ned under de 100 år gamle bøgetræer.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Tre skove er godkendt som begravelsesplads

Der er tre skovbegravelsespladser i TV 2 Kosmopols område. Selsø, Ledreborg og Esromgaard i Nordsjælland, der netop er etableret, og den første urne blev nedsat i weekenden.

Lerbækgaard i Hørsholm Kommune og Vallø i Køge Kommune er ved at blive godkendt af deres kommuner som steder, hvor der kan finde skovbegravelser sted.

Hos organisationen Skovbegravelse troede direktøren, at det primært ville være danskere uden for folkekirken, som ville vælge skoven som deres sidste hvilested. 

- Men vi tog fejl, konstaterer Jannik Ahlefeldt-Laurvig:

- Det er alle slags mennesker, og langt de fleste er medlem af folkekirken. Det er naturligvis tit naturelskere, vandrere eller jægere. Men også bare nogen, der forelsker sig i roen, siger direktøren og nævner, at to ud af tre af de afdøde, som ligger i en dansk skov var medlem af folkekirken.

På Selsø Skovbegravelsesplads kan man vælge udsigt til Roskilde Fjord.
På Selsø Skovbegravelsesplads kan man vælge udsigt til Roskilde Fjord.

Man kan selv vælge placeringen af sit gravsted: Hvilket træ, hvilken udsigt og om det skal være inde i skovdybet eller tæt på en skovsti. Og så er det muligt for 1.000 kroner at reservere netop den placering, der tiltaler én. Køb af en gravplads i én af de godkendte skove koster knap 7.000 kroner. 

- Her er mindre faste rammer sammenlignet med en traditionel kirkegård. Og så danner de høje bøgetræer nærmest et loft som i en katedral. Det lyder måske højtideligt, men flere har det sådan, forklarer Jannik Ahlefeldt-Laurvig og tilføjer:

- Findes der et smukkere sted end en nyudsprunget bøgeskov i maj, dækket med et tæppe af anemoner?

Askespredning er også populært

Også askespredninger i stedet for traditionelle urnenedsættelser på kirkegårde er populære. Sidste år valgte 5282 danskere at få deres aske spredt over havet, som er en fordobling på otte år.

- Når nogen vælger skovbegravelse fremfor askespredning, skyldes det, at mange gerne vil have et konkret sted at vende tilbage til. Og i skoven kan de for eksempel vælge en plads lige ved et helt konkret træ, som de pårørende så kan vende tilbage til, forklarer Jannik Ahlefeldt-Laurvig, der er direktør for Skovbegravelse.

Skovbegravelser blev gjort muligt i 2008 i Danmark. Den første danske skovbegravelsesplads blev etableret i 2018.

I Tyskland, Schweiz, Holland og England har det længe været en mulighed. Alene i Tyskland findes der 150 skovbegravelsespladser. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik