Hvem serverer mest og mindst øko-mad til børnene? Stor forskel blandt kommunerne

Mens Furesø Kommune er helt i front med at servere økologisk mad i børnehaver og vuggestuer, har kun et enkelt dagtilbud i Stevns Kommune Det Økologiske Spisemærke. Viceborgmester forsvarer kommunens kostpolitik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Der serveres 100 procent økologisk mad og masser af grøntsager i Børnehuset Solbjerg i Furesø Kommune
Foto: Henning Macdonald Due/ TV 2 Lorry

Er der sprøjterester i den mad, din kommune serverer for børnehave - og vuggestuebørn?

Det kommer helt an på, hvor du bor.

I Furesø Kommune kan du regne med, at mindst 80 procent af maden i i dagtilbuddene er økologisk.

Vi har satset på økologi i daginstitutionerne, fordi vi gerne vil have, at børnene får den bedste mad, vi kan tilbyde dem

— Bettina Ugelvig Møller, Socialdemokratiet, Furesø

Bor du i Stevns, er der kun garanti for, at enkelte basisvarer er økologiske.

Det viser en opgørelse, TV 2 Lorry har lavet med data fra Fødevarestyrelsen.  

Store forskelle

Opgørelsen viser også, at der er store forskelle på, hvor langt kommunerne er med at servere økologisk produceret mad og drikkevarer til børnene i dagtilbuddene.

På kortet nedenfor, kan du se, om din institution laver økologisk mad. Hvis institutionen findes på kortet, så har den det statskontrollerede økologiske spisemærke. Hvis den har et guldmærke, så betyder det, at 90-100% af råvarerne er økologiske. Et sølvmærke betyder, at 60-90% af råvarerne er økologiske, mens et bronzemærke gives til de køkkener, der bruger mellem 30 og 60% økologiske råvarer.

Data: Fødevarestyrelsen

I Roskilde Kommune har 34 dagtilbud Det Økologiske Spisemærke, som er den statskontrollerede økomærkningsordning, mens Furesø Kommune tæller 28 dagtilbud med øko-spisemærket. Vel at mærke med cirka halvt så mange indbyggere.

Fra kommunens byråd lyder der et krav om, at mindst 80 procent af den mad, kommunens køkkener producerer, skal være med økologiske føde- og drikkevarer.

Ifølge Furesø Kommunes egne tal er økologiprocenten i dagtilbuddenes måltider lige nu oppe på 92 procent. 

- Vi har satset på økologi i daginstitutionerne, fordi vi gerne vil have, at børnene får den bedste mad, vi kan tilbyde dem. Og der tænker vi, at økologien er væsentlig, siger Bettina Ugelvig Møller (S), der er formand for Udvalg for dagtilbud og familier i Furesø Kommunes byråd. 

Furesø i førerfeltet

Satsningen placerer Furesø forrest i feltet af dokumenterede og statskontrollerede økologiske omlægninger af kommunale køkkener.

I den anden ende af feltet ligger kommuner som Solrød med ni øko-mærkede dagtilbud og Stevns, hvor blot et enkelt dagtilbud har Det Økologiske Spisemærke. 

Fra Stevns Kommunes byråd lyder kravet blot, at alle basisvarer som mælk, mel og gryn skal være økologiske.

Det er korrekt, at kun én af vores institutioner har Det Økologiske Spisemærke, men det har forældrebestyrelsen valgt lige fra starten. Og for mig er det vigtigt, at det er forældrene, der får lov til at være med til at bestemme

— Steen S. Hansen, viceborgmester, Stevns, Soc. dem.

Men det ser Stevns viceborgmester, Steen S. Hansen (S), ingen problemer i.

- Jeg mener overordnet, at vores politik er i orden, siger han.

Steen H. Hansen mener, at det er vigtigt, at forældrenes selv har ret til at vælge omfanget af økologi i dagtilbuddet. Et hensyn, der ifølge ham vejer tungere end politiske krav om mere økologi i daginstitutionernes madordninger.

- Det er korrekt, at kun én af vores institutioner har Det Økologiske Spisemærke, men det har forældrebestyrelsen valgt lige fra starten. Og for mig er det vigtigt, at det er forældrene, der får lov til at være med til at bestemme, siger viceborgmesteren.

Han ser også en anden grund til, at kommunen ikke skal diktere, hvor meget økologi der skal være i dagtilbuddenes madordninger.

- Jeg mener, vi skal finde den grænse, der gør det muligt at handle hos lokale fødevareproducenter. Og hvis vi går ud og siger, at al maden skal være økologisk, fratager vi daginstitutionerne muligheden for at handle lokalt hos mange af vores rigtig dygtige producenter, siger Steen H. Hansen.

Delte meninger

Men ikke alle i Stevns Kommunes byråd er tilfredse med kommunens nuværende krav til økologi i dagtilbuddene.

Jeg synes, det er fint, vi har en politik på området, men jeg kunne godt tænke mig, at vi skærpede den. Jeg vil sætte pris på, at vi kunne sælge 100 procent økologiske måltider i vores institutioner her i kommunen, siger Jan Jespersen, der er SF's medlem i Stevns Kommunes byråd.

På gaden i Store Heddinge er der også delte meninger om kommunens økologikrav. 

Skal der være flere økologiske spisemærker i Stevns Kommunes dagtilbud, end der er i dag? 

- Ja, det synes jeg bestemt. Det er jo noget, vi skal videre med i vores verden. Det er jo ingen grund til at fortsætte med, hvad vi har gjort indtil videre. Det har jo ikke fungeret, siger Charlotte Hansen, der er rengøringsassistent og stiller op som byrådskandidat i Stevns Kommune for Socialdemokratiet.

Fra Filip Christiansen, der er selvstændig vinduespudser, lyder den kontante melding:

- Det synes jeg da, man skal gøre noget mere ved.

Ikke alle har dog lige så store ambitioner for økologien i kommunens børnehaver og vuggestuer.

- Det er ikke noget, der generer mig, siger Mathias Krause, der er studerende og selv har en datter i en af kommunens dagtilbud, om kommunens økologikrav.

Stor opbakning

Tilbage i Værløse er der stor opbakning over hele linjen til Furesø Kommunes øko-ambitioner.

- Det føles godt at give børnene økologisk mad, siger Lene Schmidt Dahl, der er køkkenansvarlig i Børnehuset Solbjerg, som har opnået et såkaldt guldmærke i Det Økologiske Spisemærke.

Her er 100 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer økologiske, og børnene spiser "rigtig mange" grøntsager, forklarer Lene Schmidt Dahl.

- Det skal man, når man er 100 procent økologisk, siger hun og griner.

Økologiske råvarer er typisk dyrere end konventionelle, og prishoppet ses især tydeligt på kød. Derfor køber institutionerne i Furesø mindre kød end tidligere, for at kunne holde madbudgettet i ro.

Billigere med økologi

Kommunens forvaltning har i otte år arbejdet systematisk på at indføre mest mulig økologi i børnehaver og vuggestuer, forklarer Stine Rahbek Pedersen, der er projektleder for grøn omstilling i Furesø Kommune.

- Vi har skiftet alle færdigvarerne ud og laver maden fra bunden af årstidens økologiske råvarer. Vi har også skiftet rigtig meget af det røde kød ud med fisk, bønner og linser. Og samtidig skaber vi en madproduktion, der hele tiden baserer sig på variation, siger hun.

Ifølge Stine Rahbek Pedersen er det endda lykkedes kommunens daginstitutioner at gøre maden billigere efter omlægningen til økologi.

- Vi bruger lige så mange penge nu, som vi gjorde før, og samtidig er fødevarepriserne steget. Så reelt har køkkenerne faktisk lavet en reduktion på prisen, siger hun.

Vi synes, det er dejligt, at vores børn får økologiske madvarer, så maden, de spiser, indeholder så få rester af sprøjtegifter som muligt. Men vi synes også, det er dejligt for naturen

— Emilie Ringgaard Smed, forælder

Emilie Ringgaard Smed har et barn i Børnehuset Solbjerg, og hun har kun positive ting at sige om institutionens økologiske linje.

- Vi synes, det er dejligt, at vores børn får økologiske madvarer, så maden, de spiser, indeholder så få rester af sprøjtegifter som muligt. Men vi synes også, det er dejligt for naturen, siger hun.

Selvom kødindholdet i dag er lavt i institutionens måltider, har hun heller ikke en finger at sætte på variationen i maden.

- Jeg har ikke helt overblik over, hvor alsidig valget af kød er, men de er rigtig gode til også at bruge alternative proteinkilder. For eksempel kikærter, linser og bønner. Så jeg er ikke bekymret for, om de får en alsidig kost, siger Emilie Ringgaard Smed.

- Jeg kan ikke umiddelbart se, at der er nogle bagsider ved vores økologiske guldmedalje, siger hun.

Link kopieret!

Seneste nyt

Se her, hvad The Beatles autografer fra dansk koncert blev solgt til

Foto: Bruun Rasmussen

For 60 år siden, den 4.juni 1963, spillede The Beatles deres eneste koncert nogensinde på dansk jord i KB-hallen i København.

I den forbindelse fik en tidligere medarbejder på det tidligere B&W værft signeret et koncertprogram af John Lennon, Paul McCartney og George Harrison samt den midlertidige trommeslager Jimmie Nicol.

Nu har det signerede program været på auktion, og tirsdag aften blev det solgt for 60.000 kroner.

- Det signerede program har vakt stor interesse blandt samlere og Beatles-entusiaster. Kombinationen af de ikoniske autografer, ejerens personlige fortælling og den historiske betydning af koncerten gør dette program til noget helt særligt. Vi er glade for, at det nu har fundet sin vej til en ny ejer, der vil værdsætte det som et unikt vidnesbyrd fra The Beatles’ eneste optræden i Danmark, fortæller Peter Broe, der er ekspert hos Bruun Rasmussen.

Link kopieret!

Her forventes der slud og sne

Foto: TV 2 Vejret

Formiddagen vil fortsat stå på spredte byger.

Over Nordsjælland vil det i de næste par timer fortsat kunne falde som slud eller endda som tøsne.

Temperaturerne vil i formiddagstimerne ligge mellem en og seks grader.

Link kopieret!

I disse tre kommuner får borgerne mindst service for pengene

Foto: Kristian Djurhuus - Ritzau Scanpix

Borgerne i Ishøj, Albertslund og Ballerup får langt mindre service for den skat, de betaler, end borgerne i resten af landets kommuner.

Der er nemlig markante forskelle på, hvad borgerne får for deres skattekroner, når det gælder ældre og børn og de mange andre kommunale opgaver.

I de mest effektive kommuner får borgerne 20-25 procent mere service for kommuneskatten.

Det viser den hidtil mest omfattende analyse fra Rockwool Fonden af kommuners produktivitet og service.

- En skatteyder betaler i snit omkring 90.000 kroner om året i kommuneskat. Så det er jo ikke ligegyldigt, om kommunen kunne spare ti procent af omkostningerne og have samme serviceniveau, siger professor Peter Bogetoft fra CBS, en af forskerne bag rapporten.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Beboere vækket af ustoppelige bilalarmer

Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Flere politikredse har natten til onsdag modtaget anmeldelser om aktiverede bilalarmer på Volkswagen-elbiler.

Det skriver Ritzau.

Vagtchefen for Københavns Politi forklarer, at politikredsen har modtaget mellem 50-100 anmeldelser, som har generet borgere.

Ifølge politiet er der tale om en fejl i forbindelse med en opdatering, og derfor kan bilernes ejere ikke selv stoppe alarmerne.

Link kopieret!

Klimaprojekter for tæt på en halv milliard droppet i Københavns Kommune

Foto: Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune set sig nødsaget til at droppe eller udsætte over 200 klimasikringsprojekter for omkring 400 millioner kroner, fordi statslige regler har lagt sig i vejen for projekterne.

Det skriver Jyllands-Posten, som også fortæller, at det ikke kun er Københavns Kommune der må droppe klimaprojekter på grund af statslige regler.

Marianne Jeppesen, som er strategichef hos forsyningsselskabet Hofor, forklarer over for Jyllands-Posten, at det særligt er reglerne i en særlig serviceniveaubekendtgørelse fra 2021, der giver problemer.

Ifølge bekendtgørelsen må vandselskaberne ikke lave mere klimasikring, end man kan dokumentere, giver en samfundsmæssig gevinst.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser i en brevveksling med Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, at man er ved at evaluere reglerne.

- Vi skal lave mere klimasikring - ikke mindre. Derfor er vi nødt til at havde de problemstillinger på bordet, som kommunerne rejser, og vi har nu indkaldt de pågældende kommuner til et møde, lyder det fra ministeren til Jyllands-Posten.

Link kopieret!

Hurtigvoksende bokseklub er Årets Idrætsforening

Der bliver uddelt uppercuts og øvet jabs, når børn og unge mødes til træning hos Amager Boxing Club.

På få år er foreningen blevet en af landets største bokseklubber. Samtidig er foreningen med til at skabe et trygt og støttende miljø for børn og unge. Og det er blandt andet det, der har fået dommerkomiteen til at udnævne Amager Boxing Club til Årets Idrætsforening i København anno 2024, skriver Kultur- og fritidsforvaltningen i en pressemeddelelse.

Foreningen modtog hæderen tirsdag aften ved Idrætsfesten på Københavns Rådhus, hvor kultur- og fritidsborgmester Mia Nygaard (R) overrakte prisen.

Og den er de stolte af i Amager Boxing Club.

- For en forening, der har eksisteret i 3,5 år, er det kæmpestort, og det vidner om det hårde arbejde, som vi og vores frivillige ildsjæle har lagt i perioden, siger Melfin C. Franco, der er formand og træner hos Amager Boxing Club.

Med titlen som årets idrætsforening følger 25.000 kroner.

De seneste fem års vindere af Årets Idrætsforening i København:

  • 2023: Mills Club – Skate & Event

  • 2022: Krumspring

  • 2021: Copenhagen Beachvolley

  • 2020: Amager SK

  • 2019: Ørestad IF og Idræt i Dagtimerne

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Hjemløse gik ombord og fejrede jul

Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol

For 12. gang inviterede Oslobåden hjemløse ombord til masser af julemad.

I samarbejde med organisationen We Shelter kunne Oslobåden tirdag servere julefrokost for 300 hjemløse og udsatte borgere.

For Jacob Winther var det sjette gang, at han fandt vej til båden for at spise and og drikke øl.

- Man skal jo med, det skal man! Det er et must!

Oslobåden bliver i havn de to timer, julefrokokosten varer, og alle ansatte ombord på skibet melder sig frivilligt til arrangementet.

- Vi gør det her, fordi vi gerne vil gøre en god gerning, og fordi, vi ved, at der er mennesker, som har behov for gode og fantastiske oplevelser. Det vil vi meget gerne give dem, og det har vi gjort siden 2010, lyder det fra Kim Heiberg, der er direktør på Oslobåden.

Link kopieret!

Over fem millioner nikotinposer havner i naturen - nu vil flere danskere forbyde dem

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Flere end 50.000 personer bakker op om et borgerforslag om at forbyde nikotinposer, som ofte ender i naturen.

Det meddeler Folketinget tirsdag på sin hjemmeside.

Det betyder, at forslaget vil blive debatteret i Folketinget som et beslutningsforslag.

Borgerforslaget er blandt andet kommet i stand på baggrund af en rapport fra maj i år.

Rapporten, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen.

Her kan du se, i hvilken kommune, det flyder med flest nikotinposer.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google