TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Her er historien om, hvorfor Gentofte endte som landets rigeste kommune, og Ishøj ikke gjorde

De har begge en strandvej og ligger en spytklat fra København. Men borgerne i den ene kommune tjener over dobbelt så meget som borgerne i den anden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

I hovedstadsområdet ligger to kommuner, som har mere til fælles, end du måske går rundt og tror. 

I begge kommuner finder du et kunstmuseum, en dyrepark, en S-togsstation, en motorvej, en strand og et havneområde. 

De ligger begge tæt på København og har en attraktiv placering ud til vandet. Kommunerne har endda begge en strandvej - den ene dog mere kendt end den anden. 

Og så er de præcis lige store - begge på omkring 26 kvadratkilometer. 

Men her begynder lighederne at indsnævre sig.

Den ene kommune er konservativ. Den anden er socialdemokratisk.

Og særligt på ét punkt kunne de to kommuner ikke være længere fra hinanden:

I den ene kommune tjener indbyggerne nemlig i gennemsnit mere end dobbelt så meget som indbyggerne i den anden kommune. 

Den ene kommune er Gentofte. Den anden er Ishøj.

Højeste ulighed nogensinde

Nye kommunetal fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - viser, at der blot er 25 kilometer mellem den rigeste og fattigste kommune i Region Hovedstaden. 

I Gentofte Kommune tjener den gennemsnitlige borger 747.000 kroner om året før skat, hvilket er den højeste gennemsnitlige indkomst i hele Danmark. 

Samtidig har Ishøj Kommune en gennemsnitlig personlig indkomst på 317.000 kroner om året før skat og er dermed den sjette fattigste kommune i Danmark, kun overgået af Lolland og de mindste øer.

(Artiklen fortsætter efter tabellen.)

Kilde: Danmarks Statistik, Google Maps

Ifølge en række eksperter er der en helt særlig årsag til, at beboerne i Gentofte og Ishøj kommuner er endt med at have en så forskellig økonomi. 

Men det vender vi tilbage til. 

Først skal vi forstå, hvorfor denne forskel er interessant at se nærmere på netop nu. 

Forskellen på rig og fattig i Danmark har nemlig været stigende i mange år, og i 2022 slår den rekord.

Danmarks Statistik har aldrig målt så høj en økonomisk ulighed, siden de begyndte at måle på den tilbage i 1987. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er Gini-koefficienten?

Gini-koefficienten er det mål, der oftest bruges, når uligheden i en befolkning bliver udregnet. Det er opkaldt efter den italienske samfundsforsker og statistiker Corrado Gini.

Hvis alle mennesker havde samme indkomst, ville Gini-koefficienten være 0. Tallet angiver altså, hvor stor afvigelsen er i forhold til en helt lige indkomstfordeling.

Jo højere, tallet er, jo større er den økonomiske ulighed i et samfund.

I Dannmark viser de seneste tal udarbejdet af Danmarks Statistik, at Gini-koefficienten steg fra 29,7 i 2020 til 30,2 i 2021.

Det er første gang, at den danske Gini-koefficient stiger til over 30.

Kilde: Danmarks Statistik og Den Store Danske

Dykker man ned i tallene på VIVE's kommunekort, står det klart, at det i høj grad er landets i forvejen rigeste kommuner, der er blevet endnu rigere.

Den gennemsnitlige indkomst i Gentofte Kommune er steget med hele 20 procent siden 2017. 

Det er markant mere end i resten af landets kommuner, og i særdeleshed mere end Ishøj, hvis indkomst kun er steget med seks procent i samme periode. 

Her er den mulige forklaring, at flere borgere i Gentofte har formuer, der har fået et højere afkast, ligesom mange har oplevet en lønfremgang. 

Det forklarer Ulrik Beck, cheføkonom i tænketanken Kraka. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Ulighed i vores nabolande

Selvom uligheden er stigende i Danmark, ligger vi fortsat i den lave ende sammenlignet med resten af verden, fortæller cheføkonom i tænketanken Kraka, Ulrik Beck.

Uligheden i Danmark er på niveau med uligheden i Sverige, Norge og Finland.

Samtidig er uligheden herhjemme noget lavere end andre vestlige lande, vi ofte sammenligner os selv med, såsom Storbritannien, der har en Gini-koefficient på 35, og USA, der har en Gini-koefficient på 37.

Også lande som Frankrig, Tyskland og Holland har en højere ulighed end Danmark, fortæller Ulrik Beck.

Samtidig har Ishøj flere borgere på overførselsindkomst som kontanthjælp, dagpenge og førtidspension, og de indkomster er de senere år blevet reguleret med en lavere sats. 

Men grunden til, at borgerne i de to kommuner har fordelt sig sådan, hele roden til, at Gentofte Kommune i dag er mere end dobbelt så rig som Ishøj Kommune, kan forklares med ét ord. 

Boligsammensætning.

Det fortæller både samfundsforsker på Roskilde Universitet, Bent Greve, og Kurt Houlberg, professor i statskundskab hos VIVE og en af forfatterne bag notatet om kommunernes ulighed. 

(Artiklen  fortsætter efter billedet.)

På billedet ses boligområdet Vejleåparken i Ishøj i 1972, da byggeriet netop var etableret. I dag er Vejleåparken på listen over forebyggelsesområder, der er stadiet før udsatte boligområder.
Foto: Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening

- Hvis du er en lavindkomstfamilie, har du ikke råd til at bo i Gentofte. Sådan har det været i ganske mange år. Og derfor bliver boligmarkedets indretning selvforstærkende i forhold til at fastholde sådan et billede, siger Bent Greve.

Kurt Houlberg forklarer, at Ishøj Kommune har mange almennyttige boliger, hvis lave huslejer tiltrækker de, der ikke har så høj en indtægt. 

Samtidig bliver landets rigeste tiltrukket af Gentoftes store, rummelige villaer. 

Det er dermed de beslutninger om boligbyggerier, de to kommuner har truffet de seneste mange hundrede år, der i dag er med til at bestemme, at den ene kommune er mere end dobbelt så rig som den anden. 

Et sommerhus ud til vandet

Gentofte Kommune har været velhavende siden midten af 1700-tallet, da en række rige købmænd og embedsmænd begyndte at opføre landsteder langs kysten.

Landstederne ville de besøge henover sommeren for at komme væk fra Københavns snavs og støj og i stedet kunne boltre sig i det grønne. 

Det var en luksus, som det fremvoksende borgerskab pludselig havde fået penge til. Førhen var det kun forbeholdt adelen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Jægersborg Allé i Gentofte fra omkring 1921. Dengang var vejen lukket, da den gik igennem kasernen.
Foto: Gentofte Lokalarkiv

I begyndelsen af 1900-tallet gik kommunen fra at være et sommerhusområde til at blive villakommune beboet af familier, der ønskede at være tæt på både hovedstaden og naturen. 

Ifølge Gentofte Kommunes borgmester, Michael Fenger (K), er det i høj grad de beslutninger, der blev truffet dengang, som i dag præger kommunen. 

- Det er klart, at hvis man har været en velhavende kommune i mange år, så har forgængerne truffet nogle gode, fornuftige beslutninger, som har gjort, at man er blevet ved med at være en attraktiv kommune, siger han til TV 2 Kosmopol: 

- Hvis de i stedet havde bygget almene boliger, som var billigere, havde det tiltrukket nogle andre mennesker. Beslutninger betyder noget. 

Et socialt ansvar

Ishøj Kommune har en noget anden historie. 

I 1800-tallet var det en landkommune med små landsbysamfund. Befolkningsvæksten tog først for alvor fart i forbindelse med Køge Bugt-planen i 1960'erne, som skulle sikre boliger til 150.000 mennesker tæt på København. 

Her steg en stor mængde almennyttige boliger op fra jorden.

Udbygningen gjorde, at befolkningstallet i Ishøj Kommune steg fra nogle få tusinde til mere end 20.000 mennesker i løbet af nogle år. 

- Ishøj løfter et ansvar for at stille boliger til rådighed for borgere i hovedstadsområdet, som ikke har så meget på kistebunden, og det er fordi, vi i tidernes morgen gik ind og tog det ansvar, siger Merete Amdisen (S), borgmester i Ishøj Kommune, til TV 2 Kosmopol: 

- Så på den måde tænker jeg også, at boligsammensætningen er bestemmende for, hvilken type borgere, der flytter dertil. Og her i Ishøj har vi i høj grad bygget almene boliger, der også er til at betale, selvom man ikke har en fyrstelig gage.  

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Er ulighed et problem?

Det er et spørgsmål, der ikke findes et enkelt svar på.

Der kan være nogle udfordringer forbundet med stor økonomisk ulighed, såsom en dårligere social sammenhængskraft, større ledighed, flere mennesker på offentlig forsørgelse, større risiko for kriminalitet, ligesom det kan have en negativ påvirkning af børns opvækst og mulighed for at få en uddannelse.

Det fortæller Bent Greve, samfundsforsker på Roskilde Universitet.

Men det er i høj grad et politisk spørgsmål, hvor stor ulighed man er villig til at acceptere.

Merete Amdisen ser derfor også uligheden mellem kommunerne som et udtryk for, at det ikke var alle, der dengang tog det sociale ansvar. 

- Det er jo nemt at drive en kommune, hvis alle dem, der bor i ens kommune har en gennemsnitsindkomst på den anden side af 700.000. Vores forudsætninger er nogle andre, siger hun.

Hun synes, at det er problematisk, at uligheden i samfundet stiger. Men der sker flere ting i kommunen, der peger på, at udviklingen er på rette vej, fortæller hun. 

- Traditionelt set har vi altid haft en højere ledighed end i resten af landet. Men nu er den faldet med 0,7 procentpoint i 2022 og er dermed historisk lav, siger hun: 

- Det er vigtigt for mig, at flere og flere af vores borgere får fast tilknytning til arbejdsmarkedet. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Strandvejen i Hellerup, som den så ud i 1954.
Foto: Gentofte Lokalarkiv

Samtidig har kommunen stor fokus på uddannelse, så kommunens børn i de kommende generationer kan klare sig lidt bedre gennem uddannelsessystemet, så de kan få nogle af de højtlønnede jobs, som Gentoftes børn har fået i årtier. 

- En god, socialdemokratisk tanke har jo altid været, at man skal uddanne sig ud af fattigdom. Og i 2022 lå Ishøj helt i top blandt kommuner med den bedste løfteevne i folkeskolen, siger Merete Amdisen. 

Ikke nogen fattigrøve

På mange måder er Ishøj Kommune stadig det landsbyfællesskab, det var engang, mener Merete Amdisen. 

- Der er en solidaritetsfølelse af, at vi står i samme båd og tager os af vores egne. I gamle dage var det også landsbyen, der tog sig af de svageste, og her er vi bare en landsby af lidt større dimensioner, men vi hjælper stadig hinanden og har stor omsorg for hinanden, siger hun. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På billedet ses en gård i landsbyen Torslunde. Billedet er fra cirka 1906, dengang Ishøj var en landkommune.
Foto: Thorslunde-Ishøj Lokalhistoriske Forening

Ishøj-borgerne er et stolt folkefærd, fortæller Merete Amdisen.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der tænker på sig selv som en fattigrøv. Jeg tror, at de fleste borgere er ret stolte af at klare sig selv, siger hun:

- Jeg er helt på det rene med, at nogle er pressede, men jeg tror, det er lidt en Vestegnsting, at man klarer sig på trods.

Guldhaner på badeværelset

Borgmester Michael Fenger beskriver Gentofte-borgerne som "grundlæggende ordentlige mennesker, som respekterer andre og er meget rummelige". 

- Men jeg ved godt, det ikke er vores image, tilføjer han. 

Da Michael Fengers yngste søn gik på handelsgymnasium i København, blev han spurgt, om det var rigtigt, at de havde guldhaner ude i Gentofte. 

- Der er mange, der har en oplevelse af, at Gentofte-borgerne er nogle snobber, og at de er meget velhavende. Men den typiske borger i Gentofte er ligesom alle mulige andre borgere i alle mulige andre kommuner, siger han. 

Michael Fenger medgiver, at kommunen har landets højeste gennemsnitlige indkomst. Men det er ikke retvisende, mener han. 

Ifølge Michael Fenger er tallet så højt, fordi 20 procent af kommunens borgere trækker gennemsnittet op. 

- Det er derfor, vi brokker os over udligningssystemet, siger han: 

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at hver gang, der skal findes penge til udligning, er det Gentoftes borgere, der skal betale mere. Det kan jeg ikke se fornuften i. 

Synes du, at ulighed er et problem?

- Nej, generelt synes jeg ikke. Jeg synes, at ulighed er et problem, hvis vi ikke alle sammen får glæde af den vækst, vi har i vores økonomi. Når samfundet bliver rigere, skal vi alle sammen blive rigere. Men så vil der selvfølgelig være nogen, der bliver rigere end andre, og det synes jeg er fint, siger Michael Fenger. 

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google