Hvorfor går et yogahold gennem Dyrehaven i absolut stilhed?
En stresset hverdag med mange afbrydelser og indtryk får mange til at længes efter ro i naturen.
Regnen stopper netop, som de skal til at gå. Solen begynder at varme. Kronhjortene brøler i baggrunden.
- Det er helt magisk, siger Louise Juel Severin, der er mindfulness-instruktør hos Elysium Yoga Studio.
Hun skal denne eftermiddag stå for halvanden times mindful walking gennem Dyrehaven nord for København.
Deltagernes småsludren forstummer, da hun ringer på klokkerne og sætter dagens mindful walking i gang.
Hun får dem til at rette opmærksomheden mod naturen, der omgiver dem.
Lyset, lydene, duften.
Det er naturen, der skal være i fokus den næste tid.
- Det, man får ud af det, når man går langsomt i naturen, er, at du får en anden oplevelse. Vi er vant til at gøre alting hurtigt, og når vi gør tingene langsomt, så oplever vi tingene med større nærvær, forklarer Louise Juel Severin.
- Tit, når vi går selv, så går vi jo og tænker på alle de problemer, vi har; børn der ikke trives, eller hvad vi skal have til aftensmad, der her er jo virkelig din tid, siger hun.
Tema om mental motion
I forbindelse med Danmarks Motionsuge, har vi rettet fokus mod motionsformer, hvor man i den grad får ro, luft og overskud til hovedet.
I en tid, hvor mange kæmper med stress og mentalt pres, er der en stigende interesse for ikke kun at fokusere på høj puls og nye rekorder, men at få det mentale med.
Foto: Anne Sørensen / TV 2 Kosmopol
Ro i naturen
I Københavns Universitets terapihave Narcadia i Hørsholm laver lektor Dorthe Varning Poulsen forløb med borgere med stressrelaterede sygdomme.
Hun lukker trælågen og bevæger sig ad stien ind under pergolaen, der fører ind i haven.
Vinden får træerne til at hvisle stille. I et vandløb klukker vandet rundt om åkanderne.
- Naturen har jo vist sig at have enormt stor betydning for vores mentale sundhed, og det handler måske om, at vi de seneste år er blevet lidt afkoblet fra naturen. I hvert fald kan man se, at der er mange mennesker, der oplever et behov for at komme ud i naturen. De søger og finder en fred og en ro, der styrker den mentale sundhed, siger Dorthe Varning Poulsen, lektor og studieleder, Institut for Geovidenskab og Naturformidling, KU.
I en tid hvor den mentale sundhed er udfordret, oplever hun, at flere søger hen mod aktiviteter, hvor netop det mentale er i fokus:
- I forhold til, at man for 10 år siden har haft rigtig meget fokus på, at pulsen skulle op, styrketræning, at få folk i gang til et skift hen imod en forståelse af, at den mentale sundhed har rigtig stor betydning for os.
Så selvom det er lige så vigtigt som altid at holde sig i god fysisk form, så har det mentale helbred fået mere opmærksomhed.
Laaangsomt
Det er faktisk slet ikke så nemt at bevæge sig langsomt gennem naturen og holde fokus på det, naturen byder på undervejs. Det kræver træning at få hjernen ned i tempo.
- Vi stopper lige her på toppen, siger Louise Juel Severin og retter blikker mod flokken af kronhjorte, der står nogle hundrede meter derfra.
Undervejs på turen guider hun ind i forskellige meditationer. Pauser med fokus på naturen.
Gruppen går ganske langsomt og uden en bestemt rute, de skal nå. Målet er at være til stede i nuet.
- Der er jo folk, der er enormt stressede, og så synes de bare, at det er rart at komme ned i naturen, siger hun.
Hun arrangerer mindful walks for private cirka en gang om måneden.