Årtiers kamp fortsætter: Jobpatruljen tjekker unges arbejdsforhold
Hvis man er en af de unge, der bruger sommerferien på at tjene lidt ekstra lommepenge, så kan det meget vel være, man i løbet af ugen får besøg på arbejdspladsen.
Sommeren er over os og for mange unge betyder det skolefri - og dermed tid til et sommerferiejob.
Derfor tager fagbevægelsen Jobpatruljen i disse dage rundt i hovedstaden for at tjekke løn- og arbejdsforhold for de unge i fritids- og feriejob.
Blandt andet i Glostrup Shoppingcenter, der ligger på den københavnske vestegn.
Og det er langt fra første gang, at Jobpatruljen er ude hos de arbejdende unge. I år er det rundtur nummer 40, hvor Jobpatruljen rykker ud på danske arbejdspladser og taler med de unge medarbejdere om deres arbejdsvilkår- og rettigheder:
- Det er jo nogle andre forhold i dag, end dengang vi startede. Lønforholdene har udviklet sig, og arbejdslovgivningen har taget meget mere højde for den nye forskning, der er, hvor man eksempelvis ved, at unge ikke må løfte så meget, som man troede, de måtte før, siger Martin Thing, der er koordinator ved Jobpatruljen.
Han tilføjer:
- Og vi har en meget bedre og mere udbygget arbejdsmiljølovgivning for de unge under 18, end vi har haft tidligere.
Mange har stadig problemer
TV 2 Lorry har tidligere været rundt med fagbevægelsen og tjekke arbejdspladser - første gang i starten af halvfemserne.
Og selvom uniformen dengang havde lidt flere farver, som det kan ses i videoen i toppen af artiklen, så er missionen stadig den samme - nemlig at forbedre arbejdsvilkårene for de unge.
- Det er ofte noget med, at folk ikke ved, at de er berettiget til løn under sygdom - eller bare ikke får det. Der er også nogle af dem, vi snakker med, som ikke har fået en ansættelseskontrakt der, hvor de arbejder.
- Andre løfter for tungt eller arbejder til for sent. Eller står alene i butikker, selvom de ikke må endnu pga. deres alder. Så det er den slags udfordringer, vi oftest møder, siger Martin Thing.
Da jobpatruljen sidste år var rundt i danmark, var det hele 92 procent af de unge medarbejdere, som oplevede konkrete brud på deres ansættelsesforhold.
Og ifølge Jobpatruljen er det stadig omkring 2 ud af 3 af de unge, der helt generelt har problemer på deres arbejdsplads:
- Man kan selvfølgelig prøve at sætte sig ind i de her regler. Det er også derfor, vi tager foldere med ud til de unge, hvor de kan læse mere om, hvilke rettigheder, man har. Og ellers kan man altid ringe ind til os og spørge om hjælp, hvis man synes, ens chef sætter én til at gøre noget, der virker lidt tvivlsomt, siger Martin Thing fra Jobpatruljen.