Som den eneste kommune i landet: Glostrup er ikke med i nyt klimasamarbejde
Som den eneste kommune i landet er Glostrup Kommune ikke med i en ny klimaalliance.
x
Kommunernes Landsforening, Realdania og landets fem regioner har indgået samarbejdsaftale, som skal arbejde hen mod klimaneutralitet inden år 2050.
97 ud af landets 98 kommuner er med i samarbejdsaftalen, som hedder Klimaalliancen.
Men på den lange liste glimrer én kommune ved sit fravær.
Glostrup Kommune.
For i Glostrup vedtog en dengang enig kommunalbestyrelse, at kommunen ikke ønskede at deltage i forløberen til klimaalliancen, det såkaldte DK2020-partnerskab.
- Det, vi fandt ud af, var for det første, at det kostede halvanden million. Og det vi fik ud af det var en stor rapport, og ikke noget andet. Og da vi allerede var i gang med at energimærke vores ejendomme i hele kommunen, så blev vi enige om, at den halvanden million kunne vi bedre bruge til at lave nogle praktiske tiltag til reducering af CO2, siger Søren Enemark (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget i kommunen, til TV 2 Kosmopol.
Ifølge Søren Enemark traf kommunen i sin tid den rigtige beslutning om ikke at være med i DK2020-partnerskabet og altså nu også Klimaalliancen.
- Vi mener, vi har fået rigtig mange gode tiltag ud af det her. Ligeså mange jeg tror, vi har kunnet fået ud af det som i stor udstrækning var konsulentpenge. Hvis man skal være lidt sjov, kan man sige, at vi har levet op til regeringens ønske om at spare på konsulentpengene, siger han.
Kan du forstå, hvis nogen mener, at det er arrogant af Glostrup Kommune, at de ikke er med i aftalen?
- Nej, det kan jeg ikke forstå. Vi har prioriteret på en anden måde, end de andre kommuner har. Det er der vel fuld respekt for. Det er vel derfor, vi har et kommunalt selvstyre, siger Søren Enemark.
DK2020 ophører med udgangen af 2023
Borgmester: Vi er ved at undersøge muligheden
Klimaalliancen træder i kraft fra 1. april, og der er store forventninger til, at det kommunale samarbejde kommer til at have en positiv indflydelse på klimaaftrykket.
Og måske finder Glostrup alligevel vej ind i Klimaalliancen.
Glostrups borgmester Kasper Damsgaard (S) kan i hvert fald fortælle, at interessen er til stede i kommunen:
- Samarbejdet i Klimaalliancen kunne vi godt indgå i, og vi er i gang med at se, hvad det kræver for at være med, fortæller han til TV 2 Kosmopol.
Det vil dog kræve, at kommunalbestyrelsen vil stemme for deltagelse i det tværkommunale klimasamarbejde.
- Det gav mening ikke at deltage i 2020, fordi et flertal mente pengene var bedre givet ud til vores egne projekter. Men der er kommet nye mennesker ind i kommunalbestyrelsen siden, lyder det fra borgmesteren.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Hvad er Klimaalliancen?
Den nye klimaalliance er en femårig partnerskabsaftale mellem Kommunernes Landsforening, Realdania og de fem regioner.
Den udspringer af DK2020-partnerskabet fra 2019, hvor Kommunernes Landsforening, Realdania og regionerne gik sammen for at arbejde hen mod Parisaftalens mål om klimaneutralitet inden 2050.
Klimaalliancen betyder, at kommunerne kan få økonomisk hjælp og viden til den grønne omstilling fra blandt andre Realdania og den grønne tænketank CONCITO.
Lige nu er 97 kommuner med i samarbejdet, på nær Glostrup, der i sin tid sagde nej til DK2020-partnerskabet.
I nabokommunen Albertslund har man bådet været med i DK2020-samarbejdet og er i dag med i Klimaalliancen.
Det har der været stor tilfredshed med.
- Det smarte ved det, er, at vi deler de erfaringer, og den viden, vi har. Dem ligger vi så sammen, og så kan vi se, at der er nogle spor, som måske er fælles, og så kan vi sætte nogle gode folk og eksperter til at analysere det og finde ud af, hvad vi kan gøre i fællesskab for at løfte det, siger Albertslund borgmester Steen Christiansen (S) til TV 2 Kosmopol.
Se TV 2 Kosmopols indslag om en klimaalliance uden Glostrup i videoen herunder.