Ældre ægtepar snydt: Overførte hele deres millionformue til svindler
Et ældre ægtepar fra Greve var fredag ofre for et groft bedrageri, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi. Ægteparret blev franarret for hele deres millionformue.
Fredag formiddag ringede telefonen hos et ældre ægtepar fra Greve.
I røret var en mand, der kaldte sig selv Tobias Eriksen, som fortalte, at han arbejdede undercover for Rigspolitiet.
Sådan startede telefonopkaldet, der skulle koste ægteparret hele deres millionformue.
Manden forklarede nemlig, at politiet var ved at optrevle en sag om hacking, og at ægteparrets konto var i risiko for at blive tømt.
Derfor ville manden have, at ægteparret skulle overføre deres penge til en såkaldt ''sikkerhedskonto'', hvorfra pengene ikke kunne stjæles af hackerne.
Ægteparret troede på manden og overførte hele deres formue på over 1,7 millioner kroner til den såkaldte ''sikkerhedskonto'', oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.
- Jeg har siddet med mange af de her sager, men det er sjældent, at gerningsmændene slipper afsted med så mange penge, forklarer Charlotte Tornquist, der er kommunikationsmedarbejder i Midt- og Vestsjællands Politi og fortsætter:
- Det er ofte organiserede kriminelle, der står bag de her sager. De er enormt professionelle og hamrende dygtige til at skabe en troværdig relation over telefonen. Det er virkelig udspekuleret og meget groft.
Følger pengesporet
Ifølge hende er det ikke helt umuligt, at ægteparret kan få deres formue tilbage igen.
- Når sådan noget her sker, så kontakter vi banken med det samme for at få stoppet overførslen. Lige nu er det mellem ægteparret og deres bank, hvorvidt ægteparret kan få deres penge tilbage, siger hun til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Sådan narres ældre borgere
Svindel over telefonen kaldes også ’vishing’, som står for voice-phishing, fordi svindlen foregår over telefonen.
Ofte vil gerningsmanden udgive sig for at være fra politiet eller en bank for at virke mere troværdige.
Gerningsmanden går typisk efter at narre sit offer til at overføre penge eller udlevere personlige oplysninger, der giver adgang til ofrets netbank.
Ældre borgere er ofte særligt udsatte for denne type af svindel.
Kilde: National enhed for Særlig Kriminalitet.
Midt- og Vestsjællands Politi har ikke anholdt nogen, men de er lige nu i færd med at efterforske sagen.
Det gør de blandt andet ved at følge pengesporet, selvom det ifølge Charlotte Tornquist kan være en udfordring.
- For at finde frem til gerningsmanden, så følger vi pengesporet for at se, hvor pengene ender henne. I de her sager er der ikke tale om en enkelt transaktion. Her bliver pengene fordelt ud over mange små transaktioner for at sløre sporet, siger hun.
Markant stigning i svindelnumre
Charlotte Tornquist oplyser, at der er sket en markant stigning i svindelnumre, som det ægteparret fra Greve er blevet udsat for.
- Det er nutidens bankrøverier, det her. Vi ser mange sager, hvor gerningsmænd narrer ældre borgere til at overføre pengesummer til svindlernes konto. Svindlerne udgiver sig ofte for at være en autoritet, og det får de ældre godtroende borgere til at hoppe i fælden, siger hun.
I Midt- og Vestsjællands Politis område har der til og med marts måned i år været 212 forurettede over 60 år i sager med telefonsvindel.
Til sammenligning er tallet 137 for samme periode sidste år og 133 for samme periode i 2021
Og det er en stigning, som man også oplever på landsplan.
Den Nationale enhed for Særlig Kriminalitet, der efterforsker i sagerne med telefonsvindel, oplyser i en pressemeddelelse, at der i 2022 blev svindlet for næsten 100 million kroner ved bedrageri over telefonen, og at antallet af sager er stigende.
TV 2 Kosmopol har også tidligere skrevet om flere sager, hvor ældre borgere er blevet snydt af mænd, der foregiver sig at være autoriteter.
Eksempelvis blev en 21-årig mand bosiddende i Nivå i 2022 idømt to års fængsel og udvist af Danmark for bestandig i en sag, hvor han var tiltalt for bedrageri mod 67 ældre personer – samlet set i alt 297 forhold.
Senest har Københavns Politi anholdt fem unge mænd for omfattende telefonsvindel mod ældre kvinder.
Smæk røret på
Charlotte Tornquist fortæller, politiet forsøger med flere præventive indsatser for at undgå, at flere bliver narret i sager om ældresvindel.
- Vi har en meget stor forebyggende indsats. Vi holder for eksempel foredrag i en række ældreklubber, hvor vi advarer mod den her form for kriminalitet. Derudover forsøger vi også at komme med gode råd til, hvordan man skal handle, hvis man mistænker noget, siger hun.
Gode råd fra politiet:
Vær på vagt - det er svindel, hvis nogen ringer og beder dig overføre penge.
Smæk røret på - hellere et nej for meget!
Hvis du er i tvivl, så ring til banken, politiet (på 114) eller en nærtstående.
Et godt råd fra politiet er, at have lukkede profiler på sociale medier og få hemmeligt telefonnummer. Tal med dine ældre pårørende om risikoen for at blive bedraget og ring til politiet på telefon 114, hvis du eller dine pårørende får mistænkelige opkald.
Kilde: National enhed for Særlig Kriminalitet & Midt- og Vestsjællands Politi.