Australske Flynn så badegæsterne kæmpe 40 meter ude i vandet: Nu kommer han med advarsel

Det var nær gået galt, da et hestehul fik ram på to badegæster.

I fredags var det ved at gå galt. 

To badegæster svømmede rundt i Kattegat ved Rågeleje Strand, da de pludselig befandt sig midt i en af de største farer i de danske farvande. 

Et hestehul.

Det var den australske livredder Flynn Chable, der var på arbejde, da han spottede de to svømmere omkring 40 meter ude i havet. 

- De prøvede at kæmpe mod strømmen, så de begyndte at blive en smule trætte. Med hestehuller er det vigtigt, at du svømmer parallelt med stranden, så du kan komme tilbage på en sandbanke, siger han til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er et hestehul?

Et hestehul er en havstrøm, der fører al vandet ud mod havet.

Hestehuller opstår, når vand skyller over en fordybning i sandbunden. Det skaber en stærk strøm, der kan føre en badende gæst over 30 meter ud i havet. Strømmen er så stærk, at selv en erfaren svømmer ikke kan svømme imod den.

Hestehuller opstår særligt, når vinden blæser, og bølgerne buldrer, som det har været tilfældet de seneste dage. Derfor advarer Nordkystens Livredningstjeneste nu badegæsterne om fænomenet og opfordrer til, at man holder sig inden for deres badeflag. 

- Badeflagene markerer, hvor vi holder øje. Det er inden for det område, vi ved, det er mest sikkert, og at der ikke er nogen hestehuller, siger Signe Modler Hauch, instruktør i Nordkystens Livredningstjeneste, til TV 2 Kosmopol. 

Glad for Danmark

Flynn Chable nåede at redde de to svømmere, der var blevet fanget i hestehullet. Hændelsen fandt sted idet den australske livredder egentlig havde fri fra arbejde. Han er derfor lykkelig over, at han nåede at spotte dem, inden han tog hjem. 

- Hvis det var sket ti minutter senere, kunne det have været endt meget mere alvorligt, siger han. 

Flynn Chable kom til Danmark fra Melbourne for en uge siden for at arbejde. Der er mangel på livreddere ved den nordsjællandske kyst, og derfor er han sammen med ti andre australiere taget turen til den anden side af jorden for at tilbyde deres hjælp. 

- Vi greb muligheden med det samme, og vi har ikke set os tilbage siden. Det har været en rigtig god oplevelse indtil videre, og vi er glade for at hjælpe, siger Flynn Chable:

- Jeg vil gerne på vegne af de ti øvrige australske livreddere takke den danske befolkning for, hvor venlige I alle har været. Det har gjort skiftet meget nemmere. 

Det gode indtryk af Danmark har gjort, at Flynn Chable bliver hængende lidt endnu. 

Han skal arbejde ved Rågeleje Strand i yderligere to uger, og derefter skal han til Aarhus, hvor han begynder et halvt år som udvekslingsstudent. 

"Eksotisk" løsning på livreddermangel.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik