De kommende dage syvdobles indbyggertallet i Tisvildeleje - lokale frygter larm, tis og tabt indkomst
Når Musik i Lejet løber af stablen torsdag, fredag og lørdag, drager tusindvis af festivaldeltagere til Tisvildeleje. Flere borgere ønsker dog festivalen ud af byen, mens erhvervsdrivende frygter tab af indkomst.
10.000 festglade festivaldeltagere forventes at indtage Tisvildeleje, når Musik i lejet for 13. gang løber af stablen torsdag til og med lørdag.
Den lille by i Gribskov Kommune tæller normalt 1.400 indbyggere, og de mange festivaldeltageres betyder travlhed og trængsel i byens gader.
Flere borgere i Tisvildeleje ønsker dog festivalen ud af byen, da de mener, den er blevet for stor til området.
"Vi kunne snildt sælge 60.000 billetter, hvis vi måtte."
Musik i Lejet er Nordsjællands største festival og er vokset gevaldigt, siden den blev grundlagt i 2009.
Første år lød antallet af deltagere på bare 700.
- Festivalen har vokset stille og roligt i takt med populariteten, og nu er vi her og udsolgte billetterne på 13 minutter og har fået en masse lokale med på festivalen, så det er super fedt, siger Jesper Gisli, som er pressechef hos Musik i Lejet til TV 2 Kosmopol.
- Vi kunne snildt sælge 60 .000 billetter, hvis vi måtte. Men nu kommer der 10 .000, og det er meget fint, fortsætter han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol
Igen i år er det lykkes festivallen at tiltrække store navne på plakaten som Tobias Rahim og Thomas Helmig, der skal optræde på de forskellige scener, og ifølge Jesper Gisli glæder arrangørerne sig lige så meget som deltagerne til, at det hele starter torsdag.
Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til musik og menneskemylder i byen de kommende dage.
Én af dem, som i flere år er taget væk fra byen, når festivalen foregik, er Sidsel Zachariassen, der bor på hovedgaden i Tisvildeleje, hvor hun også driver en café.
Hun har nemlig både personligt og professionelt oplevet negative konsekvenser ved, at Tisvildeleje fyldes med festivaldeltagere.
- Vi har jo prøvet alt, fra at nogen har sovet i vores have, til at vores hele, nye hække er gået ud, fordi de har fået så massive mængder tis, forklarer hun til TV 2 Kosmopol.
Sidsel Zachariassens driver sin café med sin ægtefælle Daniel Frigast (K), der sidder i byrådet i Gribskov Kommune, og ifølge hende har flere af byens stamkunder forladt byen, når festivalen løber af stablen til ærgrelse for de erhvervsdrivende.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Jeg synes, at hele problematikken omkring Musik i Lejet er, at det ikke er særlig lokalt forankret. Festivalen har ikke forståelse for, hvad de erhvervsdrivende i byen egentlig sælger og laver, siger hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Efterhånden er det blevet et segment, hvor, hvis du ikke sælger en rosé-dåse til 35 kroner, så kan du faktisk ikke tjene penge. Det vil sige, at man fjerner det, der gør Tisvildeleje specielt ved alle de her forskellige ting, vi kan tilbyde.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Musik i Lejet
Festivalen Musik i Lejet er grundlagt i 2009 af tvillingerne Andreas og Kristian Grauengaard, der begge kommer fra Tisvildeleje.
De første år af festivalen foregik den på Stejlepladsen i Tisvildeleje, inden den i 2013 rykkede ned til stranden, hvor den er i dag.
Festivalen drives som en non-profit forening, og overskuddet fra festivalen doneres derfor til forskellige foreninger og initiativer i Gribskov Kommune.
I 2022 donere festivalen sit overskud på 900.000 kroner væk.
Kilde: Musik i Lejet
Den bekymring køber Jesper Gisli fra Musik i Lejet dog ikke.
- Det er super ærgerligt, hvis man har en butik midt i hovedgaden, som ikke kan tjene penge i sommeren, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Vores gæster ligger op mod 22 millioner kroner på fire-fem dage i Tisvildeleje, altså oppe i byen uden for vores festival. Hvis man ikke kan slå en skilling på det, så synes jeg, at man er en dårlig købmand, og så skal man måske indrette sig efter, hvad det er for et publikum, der kommer.
Fortsat vokseværk hos festivalen?
Som årene er gået er Musik i Lejet blevet mere og mere populær, og biletterne bliver udsolgt hurtigere og hurtigere.
Festivalen har før fået kritik fra borgere, der synes, at den er blevet for stor til området, og hvis festivalen fortsætter med at stige i popularitet, er det skidt nyt, mener Sidsel Zachariassen.
- Hvis Musik i Lejet har tænkt sig at udvide endnu mere, eller de ikke snart lytter til, hvad vi siger, så er de her simpelthen ikke om særlig lang tid, siger hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Og det er faktisk også mit håb, at de enten rykker det ud af højsæsonen eller flytter det tilbage til eventpladsen, for det er simpelthen vokset ud af byen.
Dog ser festivalen i fremtiden ikke ud til at vokse målt på antallet af deltagere, siger Jesper Gisli:
- Vi kommer ikke til at vokse yderligere end det her. Det er den festivalplads, der er.
Vokseværk eller ej, så er Sidsel Zachariassen ikke den eneste beboer i området, der er skeptisk over for musikfestivalens størrelse.
I Berlingske skriver beboeren Charlotte Bering, at "festivalen er blevet så stor, at Tisvilde by og lokalsamfund er ved at blive kvalt", mens samme avis har interviewet beboere, der både er for og imod Musik i Lejet.
Byrådsmedlemmet Mathias Zilberberg (løsgænger) skriver også i et debatindlæg i Netavisen Gribskov, at både placering, størrelse og datoer på Musik i Lejet bør være til debat.