Frederik elsker edderkopper og vil finde alle 600 arter i Danmark
Der findes over 600 edderkoppearter i Danmark. Frederik Leck Fischer har indtil videre fundet 300 af dem. Han er en af få araknologer i landet og har dedikeret sig til at opdage, undersøge og fortælle om edderkopper.
Artiklen er oprindeligt udgivet i juni, men vi synes stadig, at den er læseværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.
Frederik Leck Fischer skal bruge sin viden om edderkopper til at lave en liste over de arter, han finder i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. En opgave han er blevet bedt om, så Nationalparken ved, hvilke edderkopper, der findes, og hvordan de skal passe på dem.
Det førte tidligere i år til, at han opdagede en helt ny edderkoppeart i Danmark i Tidsvilde Hegn.
Dagens edderkoppejagt foregår i Gribskov, og med sig har han det helt rette udstyr.
Der er mange måder at fange edderkopper på. En effektiv måde er at bruge et såkaldt vegetationsnet og baske gennem det høje græs.
Det er godt at gøre steder, hvor der er masser af strå og blade tæt på hinanden, for så sidder edderkopperne og gemmer sig inde i det, fortæller Frederik Leck Fischer.
Vil finde den glemte ruin
Indholdet vælter han ud i en hvid bakke, så det er tydeligt at se de mørke dyr med lange tynde ben. Og så er det ellers bare at gå i gang med at artsbestemme.
- Jeg føler mig lidt som sådan en opdagelsesrejsende, hvor jeg bare venter på at ramle ind i en eller anden glemt ruin, som ingen har opdaget. Det er nærmest et fix at opdage en ny edderkoppeart, siger Frederik Leck Fischer.
Perleedderkop
På få sekunder spotter Frederik Leck Fischer den første art, som en haveejer måske kan genkende. Det er en perleedderkop. Arten bestemmer han ud fra sin viden om edderkoppers proportioner, farver og den måde de kravler på.
- Det er ligesom ornitologer, der genkender en fugl på 200 meters afstand, ud fra måden fuglen flyver. Sådan er det også med edderkopper, siger han.
Perleedderkoppen er meget bleg, den har meget lange forben og bagben, mens benene i midten er relativt korte i forhold til. Og så har den en bagkrop, der ligner lidt en perle. Deraf navnet.
Der findes to arter perleedderkopper i Danmark. Den ene lever ved kystoverdrevet, den anden lever i haver og skovlysninger.
Junglenatten
Som barn var Frederik Leck Fischer ofte med sin far ude og iagttage sommerfugle. Tidligt vidste han, at han ville læse biologi, og han tænkte oprindeligt, at det var biller, han skulle kaste sig over.
Men den plan tog en uventet drejning efter en studietur til Afrika, hvor de var på ture i junglen om natten.
Der kunne vores underviser bare gå og pege på den ene edderkop efter den anden og fortælle de mest syrede historier, og der var jeg bare solgt.
- Da jeg kom hjem stillede jeg mig selv spørgsmålet: “Okay, de har seje edderkopper i Afrika, gad vide, om vi også har det i Danmark?”. Det viste sig, at det har vi. Og der er ingen, der bruger tid på dem. Så det må jeg gøre, siger Frederik Leck Fischer.
Siden da har læringskurven været stejl, men nu er kurven efterhånden er ved at flade lidt mere ud.
Almindelig rovedderkop
Med i nettet fik vi også en almindelig rovedderkop. Den er en af de større i Danmark, men ikke den allerstørste, som hedder dolomedes plantarius.
Individet, der kravler her, er en drægtig hun, som snart er klar til at lægge sine æg.
Almindelig rovedderkop kan man finde i hele landet, og de kan genkendes på den lysestribe, der løber ned gennem ydersiden af kroppen.
- Den vildeste oplevelse jeg har haft, var da jeg fandt Danmarks største edderkop. Det var et højdepunkt i min edderkoppekarriere.
I videoen her kan du se Frederik Leck Fischers fund af dolomedes, den største edderkop han har fundet i Danmark.
Søtykkæbe
Edderkoppen her hedder Søtykkæbe. Den har nogle virkeligt tykke kæber, som den knuser insekter med.
Der er mange andre edderkopper, som sætter deres tænder i byttet, og gør byttet flydende med deres gift, der indeholder et fordøjelsesenzym. Derefter kan edderkopperne suge insektet ud og efterlade insekt-skallen.
- Søtykkæber derimod kværner hele insektet, og så suger de suppen i sig med de store kæber, fortæller Frederik Leck Fischer.
Ny, sjælden art?
- Hvad er det? Den der er spændende. Meget spændende faktisk, udbryder Frederik Leck Fischer, mens han har ansigtet få centimeter fra den hvide bakke.
- En lille bitte, lidt orange edderkop. Formentlig i familien orgelpibeedderkopper, formoder han.
Orgelpipeedderkop
Alle edderkopper har spindevorter bagtil, som de laver spind med.
Hos orgelpibeedderkopper sidder spindevorterne på en lige række, som var det piberne på et orgel. Normalt sidder spindevorterne i en klump af par.
Hvorfor er den her så spændende?
- Jeg er ret sikker på, at jeg aldrig har set den her art. Og jeg er faktisk lidt i tvivl om, hvilken art det er. Det kunne være noget almindeligt, som jeg aldrig har set. Eller det kunne være noget meget sjældent, som måske ikke er set før, siger Frederik Leck Fischer og samler edderkoppen i en lille rund plastikbeholder, så den er sikkert opbevaret.
Gennemsyret af edderkopper
Frederik Leck Fischer har fyldt lommerne med plastikbeholdere, der indeholder potentielt sjældne og ukendte edderkopper. Det vil en nærmere undersøgelse under mikroskop senere afsløre. Resultaterne bliver samlet i en rapport og arterne fotodokumenteret.
- Med den her undersøgelse af arter i Nationalparken viser det sig, at der er store ting at opdage derude, og jeg har fået blod på tanden for at fylde nogle af hullerne i den danske edderkoppeviden, siger Frederik Leck Fischer.
Han har planer om at skrive en bog med billeder af alle danske edderkoppearter og vil i mellemtiden holde foredrag om hans yndlingsdyr.
- Lige nu satser jeg på en tilværelse, der er gennemsyret af edderkopper, fordi det er der ikke nogen andre, der gør, og jeg nyder det, siger han.
Se videoen, hvor vi tager med på edderkoppejagt for at finde Danmarks største edderkop.