Næsten 150 år siden sidst: Nu får stor gammel sø vandet tilbage
Søborg Sø har været drænet for vand siden 1870'erne, fordi jorden skulle bruges til landbrug, men nu kommer vandet tilbage.
En meget gammel kending er på vej tilbage i Nordsjælland.
Onsdag er der nemlig indgået aftaler med endnu en håndfuld lodsejere, så man kan få genskabt Nordsjællands fjerdestørste sø – Søborg Sø ved Gilleleje.
De seneste underskrifter fra lodsejerne betyder, at over halvdelen af arealet til søen er på plads.
- Den her lavvandede sø er en naturtype, som vi rigtig gerne vil have noget mere af, siger Ida Dahl–Nielsen, der er biolog og projektleder hos Naturstyrelsen i Nordsjælland.
På størrelse med 700 fodboldbaner
Når hele naturområdet står klar i 2023, bliver det et areal, der er på størrelse med 700 fodboldbaner. Målet hos Naturstyrelsen er at skabe et område med en lavvandet sø med masser af fugtig jord, som tiltrækker fuglene. Både ænder, gæs, traner og ørne.
- Det er helt unikt med det her sjapvand, der står og er lidt vådt – fuglene kan godt lide at komme i området. Det giver mange levesteder for rigtig mange dyr og planter, siger biolog Ida Dahl-Nielsen.
For at projektet med søen kan blive til virkelighed, så skal ialt 63 lodsejere give afkald på store bidder af deres jorde. Allerede nu har en stor del af landmændene indgået aftale om, at give afkald på den jord de har, som ligger der, hvor søen skal være.
En del af landmændene bruger i dag jorden til at dyrke afgrøder på og til græsningsareal til dyrene. Også ejerne bag Hestecenteret Søborggård, der også ligger i området, har solgt en stor bid fra. Så nu er man et stort skridt nærmere det punkt, hvor man kan slukke for pumperne og få vandet tilbage.
- Det vil blive en helt speciel mangfoldig fuglelokalitet, siger biolog og projektleder hos Naturstyrelsen, Ida Dahl–Nielsen.
Siden 1870'erne har man holdt søen fri for vand
Den genskabte sø kommer til at ligge syd for Gilleleje i Nordsjælland. Og den har altså været der før. Men siden 1870´erne har man holdt søen fri for vand. Fordi man skulle bruge jorden til landbrug. Søen blev i sin tid tømt for vand, og fyldt op med jord.
Det er Naturstyrelsen, der står i spidsen for det ambitiøse Søprojekt. Prisen ligger på 93 millioner kroner. De fleste af de penge går til at opkøbe jord i søarealet, og til at opkøbe erstatningsjord andre steder i området – så landmænden ikke mister arealer.
Man slukker for de gamle pumper
For at få søvandet tilbage, slukker man som nævnt for de gamle pumper. De står i et særligt pumpehus, som er placeret lige ved siden af Søborggård Hestecenter.
Pumperne har hidtil suget vandet op fra markerne og sendt det videre ud i havet. I starten var der stor modstand hos lodsejerne, som også sammen ejer pumperne. Men som tiden gik er modstanden blevet mindre. Og til sidst har der altså været flertal for at lukke for pumperne.
- Efterhånden har jorden sat sig, og det bliver sværere og sværere at dyrke landbrug på den. Nu er det så nået dertil, hvor lodsejerne faktisk gerne vil være med til, at vi får genskabt en sø herude, siger Ida Dahl – Nielsen.
Flere og flere landmænd har lagt markområder i projektet. En del af dem har fåt nye marker andre steder. Så søen kan formentlig stå klar om cirka fire år.
Søen kommer til at ligge i Nordsjælland, hvor der i forvejen er to store søer - Arresø og Esrum Sø.