Nu er dommen faldet: Tidligere patient dræbte Charlotte Asperud
Retten afviser drabstiltalts påstand om, at han alene var skyld i dødsvold. Manden er skyldig i drab.
Retten i Helsingør har tirsdag formiddag kendt en 56-årig mand skyldig i drabet på læge Charlotte Asperud, som blev dræbt for snart to år siden.
Charlotte Asperud blev dræbt i sit hjem i Tisvildeleje natten til 30. april 2019. Den 56-årige mand brød ind i Asperuds hjem, hvor han slog hende op mod 20 gange med et koben.
Manden har under sagen erkendt, at han slog Charlotte Asperud ihjel. Men han har nægtet sig skyldig i manddrab. I stedet har han påstået, at der var tale om vold med døden til følge.
I rettens kendelse lyder det imidlertid, at det findes "godtgjort, at tiltalte havde til hensigt at dræbe Charlotte Asperud, da han tildelte hende slagene mod hovedet. Tiltalte er derfor skyldig i manddrab".
Der bliver udmålt en straf i sagen senere tirsdag.
Var ifølge journalen aggressiv og voldelig
Den 56-årige blev tilbage i 2014 indlagt på hospitalet efter et færdselsuheld. Han var ifølge journalen aggressiv og voldelig. Charlotte Asperud var del af den lægestab, som på den baggrund fik manden tvangsindlagt og medicineret.
I forbindelse med efterforskningen af drabssagen fandt politiet flere lægejournaler, hvor navne på sundhedspersonale, som var involveret i episoden, var understreget.
På en liste stod også navnet på en ekskones veninde. Listen indeholdt navne på personer, som han gennem tiden var raget uklar med.
I retssagen har den 56-årige også været anklaget for to gange at have stukket ild på et sommerhus, som tilhører ekskonens veninde. Men i begge forhold er han blevet frifundet.
Retten har vurderet, at der ikke er ført tilstrækkeligt med bevis, som kan underbygge anklagen.
Vil have manden idømt forvaring
Anklagemyndigheden vil have manden idømt forvaring - altså en tidsubestemt indespærring i et fængsel. Forvaring bruges til at beskytte samfundet mod personer, som anses for at være for farlige at have gående på fri fod.
I modsætning til en tidsbestemt fængselsstraf kan forvaring strække sig på ubestemt tid. Det vil i sidste ende være op til en domstol at træffe afgørelse om, hvorvidt en forvaringsdømt kan sættes på fri fod igen.
Ved tirsdagens retsmøde har senioranklager Bente Schnack fra Nordsjællands Politi oplyst, at Retslægerådet har anbefalet, at den 56-årige idømmes forvaring.
En mentalundersøgelse har afdækket, at han på grund af et årelangt misbrug af alkohol og kokain lider af en personlighedsforstyrrelse. Blandt andet udviser han narcissistiske og dyssociale træk, lyder det.
Manden er ikke tidligere dømt for voldskriminalitet. Men han er dømt for en stribe tilfælde af indbrudstyverier, og så er han dømt for at have overtrådt et polititilhold mod en ekskone flere gange.