Populær non profit-festival får kritik: Festivalskabere kan tjene kassen
Musik i Lejet har på få år vokset sig til at blive en af landets allerstørste festivaler. Men kritikere mener, at festivalen skader lokalmiljøet mere end den gavner.
Når Musik i Lejet starter i morgen, er det samtidig musikfestivalens 10-års jubilæum. Den blev i år udsolgt på rekordtid. Bare tyve minutter tog det.
Men i stedet for at glæde sig over festivalens rivende udvikling, er der flere fra lokalområdet, der er skeptiske.
De mener, at den er blevet en kommerciel virksomhed, hvor enkeltpersoner tjener millioner af kroner. Og det til trods for, at Musik i Lejet stadig bryster sig af at være en non-profit organisation, der skal støtte og gavne lokalmiljøet.
Foto: TV 2 Kosmopol
- Vi synes, at det her er blevet for stort. Og vi synes, der er en diskrepans, en modsætning mellem at lancere det som non-profit båret af frivillige. Og så viser det sig i virkeligheden, at det er en ren kommerciel interresse, der også ligger i det, siger Tim Jensen, der er formand for Tisvildelejeforeningen, til TV 2 Lorry.
Ifølge kritikerne skader festivalen mere end den gavner, da den ikke donerer nok penge til lokalsamfundet, som den ellers burde på grund af sin størrelse og sin titel som non-profit organisation.
- Vi kan ikke forstå, at den her kæmpe fest, som den har udviklet sig til, ikke genererer flere penge. Men hver gang, vi har spurgt om regnskaber, har vi haft problemer, fortsætter Tim Jensen.
Musik i Lejet
- Ti år gammel festival i Tisvildeleje.
- Foregår i år fra 19. - 21. juli.
- Kunstnerne er overvejende danske - blandt andre Minds of 99, Marie Key og C.V. Jørgensen.
Opgaver udliciteret til festival-bagmænd
I løbet af foråret har netavisen Gribskov kritiseret festivalen for at udlicitere flere af sine opgaver til den private virksomhed Good Boy Agency.
Virksomheden er nemlig ejet af de to tvillinger Andreas og Kristian Grauengaard, der var med til at starte festivalen for ti år siden. Derfor mener kritikerne, at de to nu kan se frem til en indtjening i millionklassen på deres egen non-profit-skabte festival.
Musikfestivalen Musik i Lejet har efter kritikken valgt at boykotte Gribskov netavis.
Avisen ønskede ikke at udtale sig om deres kritik i forbindelse med TV 2 Lorrys indslag.
Borgmester bakker op om festival
I Gribskov kommune mener borgmester Anders Gerner Frost (Nytgribskov) dog ikke, at der er noget problematisk i strukturomlægningen hos festivalen.
- At der er nogen, der tjener penge og får løn for at drive en festival - det er der altså nødt til at være, når man er blevet den her størrelse, siger han til TV 2 Lorry.
Modsat kritikerne ser han positivt på ændringerne:
- Hvis de skal blive ved med at udvikle sig, er de selvfølgelig nødt til at organisere sig professionelt. Det manglede bare, vil jeg sige, og alle andre festivaler af den her størrelse gør det. Så det ville nok i virkeligheden være underligt, hvis de ikke gjorde det.
Musik i Lejet: Vi gør som alle andre
Også arrangørerne af Musik i Lejet er uforstående over for kritikken af, at de har valgt at udlicitere opgaver - blandt andre til de to tidligere medarrangører:
- Der har altså været eksterne leverandører på fra start af. Og jeg kan hilse og sige, at dem der har toilethåndtering eller scenebyggeri osv., det er ikke noget, vi har stået for selv. Og de har altså fået penge for det alle årene. Så det er ikke en nyskabelse, at der går penge ud, for det er vi simpelthen nødt til, siger Lars Thykier, der er formand for Musik i Lejet.
Foto: TV 2 Kosmopol
De mener, at musikfestivalen opererer på præcis samme måde som andre festivaler. Og sidste år generede festivalen et overskud på omkring 300.000 kroner til lokalmiljøet. Et beløb, som på dette års festival forventes at vokse, til trods for kritikken af ændringerne.
Selvom nogle mener, at festivalens økonomiske støtte til lokalmiljøet burde være endnu større, så ønsker Musik i Lejet ikke at gå på kompromis med sin kvalitet for at kunne donere endnu flere penge, end de gør i forvejen.
- Vi har valgt at gøre det på den her måde, fordi vi mener det er rigtigt, at vi satser på kvalitet og får nogle leverandører ind, der gør at folk har lyst til at komme igen år efter år, siger Lars Thykier.
I indslaget siger vi, at borgmester Anders Gerner Frost har en bar på festivalen. Dette er ikke korrekt, men han arbejder som frivillig.