59-årig smittet med sjælden og farlig hjernebetændelse efter flåtbid
En mand fra Halsnæs-området er smittet med sygdommen centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE), der overføres fra flåtbid.
Den sjældne sygdom TBE (Tick-Borne Encephalitis) - bedre kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse - er konstateret hos en 59-årig mand, der er blevet smittet af flåter i Halsnæs-området i Nordsjælland.
Det oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.
Nærmere bestemt menes manden at være blevet bidt af flåter i Vinderød i Halsnæs.
Findes sjældent uden for Bornholm
Det er sjældent, at TBE konstateres uden for Bornholm, der gennem en årrække har været et kendt risikoområde.
Der findes dog fortilfælde for centraleuropæisk hjernebetændelse i resten af landet. Sidste år blev to personer - en på Fyn og en i Jylland - smittet med den relativt sjældne og farlige TBE-virus fra skovflåter.
Indbyggere på Bornholm, der færdes i skove og krat, anbefales at blive vaccineret for virussen. I resten af landet anbefales dette ikke, og Statens Serum Institut oplyser, at de nuværende vaccinationsanbefalinger for TBE opretholdes.
Kan få alvorlige følger
Skulle man dog som indbygger andetsteds end Bornholm alligevel have lyst til at blive vaccineret, så findes der en TBE-virusvaccine til børn og voksne, som man selv skal betale for.
Alle borgere kan i samråd med deres læge vælge at blive vaccineret mod TBE.
Risikoen for at pådrage sygdommen er størst hos personer, som færdes meget i naturen i områder, hvor der findes skovflåter, som er smittede med TBE, eksempelvis skovarbejde eller jægere.
Omkring en tredjedel af dem, der bliver indlagt med sygdommen, får længerevarende mentale eller neurologiske følger.
For børn kan sygdommen betyde mindre indlæringsvanskeligheder.
Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut følger situationen, og opforder læger til at være ekstra opmærksomme på diagnosen TBE, også selvom folk ikke har været i udlandet eller på Bornholm.
TBE - centraleuropæisk hjernebetændelse
- Smitte med TBE sker, hvis man bliver bidt af inficerede skovflåter.
- Ikke alle flåter i en geografisk ”TBE-virus-plet” indeholder TBE-virus.
- Den europæiske variant af TBE, som findes i Danmark, har typisk et tofaset forløb: Efter en inkubationstid på cirka en uge opstår der hos en fjerdedel af de virussmittede feber og influenzalignende symptomer (”sommerinfluenza”) i cirka en uge. Efter et symptomfrit interval på cirka en uge udvikler en ud af tre med sommerinfluenza også symptomerne på hjernebetændelse (TBE).
- Diagnosen stilles på Statens Serum Institut oftest serologisk med påvisning af IgM straks-antistoffer i en blodprøve. TBE-virus kan påvises i flåter med gen-tests.
- Omkring 1/3 af dem der må hospitalsindlægges med TBE-hjernebetændelse kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få mindre oplagte indlæringsvanskeligheder.
- TBE-virus overføres fra flåternes spytkirtler inden for få minutter ved bid, så man bør fjerne flåten så hurtigt som muligt. Typiske virusværter er mus, ræve og hjorte. Skov- eller engområder med tæt undervegetation og krat indebærer den største risiko for flåtsmitte.
- Det er vigtigt under alle omstændigheder at undersøge kroppen hyppigt for flåter og fjerne flåter på kroppen så hurtigt som muligt fx med en flåpincet eller bare med neglene.
- TBE ses især hos personer, som færdes jævnligt i naturen uden for stier, og mere sjældent blandt personer, der blot lejlighedsvis bruger naturen i TBE-endemiske områder.
- TBE kan forebygges med TBE-vaccination (som først er to stik med ca. en måneds interval) og en booster inden næste flåtsæson. Beskyttelsen kan yderligere boostes hver 3-5 år.
- Støvler, lange bukser og lange ærmer samt nogle myggesprays kan hjælpe til at hindre flåtbid.
- Højsæsonen for flåter er maj til oktober.
Kilde: Statens Serum Institut