Frygter flere meter tykt lag muslingelort: "Vi vil ikke bo i et industrikvarter"

Regeringen vil med en national havplan udlægge store dele af Isefjord til erhvervsproduktion af muslinger. Forslaget får lokale politikere og beboere op i det røde felt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Trine Krebs bor lige ved Isefjorden. Hun er kritisk overfor regeringens forslag om at udlægge store dele af fjorden til industriproduktion af muslinger.
Foto: Henning Macdonald Due/ TV 2 Lorry

 - Isefjorden er ny hver dag. I dag er den i grå toner og stille og smuk. Jeg dør lidt hver gang. 

Trine Krebs bevæger sig i gummistøvler og med vanlige skridt, med to flettede kurve på armene og hunden Arne ved siden ned ad den grønne markskråning, mens fjorden folder sig ud for øjnene af os.

Hun går turen ned til fjorden hver eneste dag, og når hun taler om fjorden, er det med lige dele stor kærlighed i stemmen og store armbevægelser. 

Men kærligheden erstattes på et splitsekund af vrede og endnu større armbevægelser, da vi spørger til, hvad hun mener om regeringens forslag til den første nationale Havplan.

Havplanen er i disse måneder ved at blive skåret til på Christiansborg, og i den nuværende udgave vil regeringen  gøre det muligt at udlægge store dele af Isefjord til erhvervsproduktion af muslinger.

Muslinger der, ifølge Danmarks Naturfredningsforening og flere forskere, mest vil blive brugt som dyrefoder.

Foderproduktion bekymrer

Det er den del af planen, der får Trine Krebs til at svinge med armene i arrigskab.

- Det er så begrædeligt, at vi som mennesker tænker, vi skal høste fra fjorden for at føde nogle dyr på land, som så kan blive kørt ind til en by, hvor vi kan spise dem, siger hun og fortsætter. 

- Vi skal spise direkte den afgrøde, der er ude i fjorden. Og ikke igennem alle mulige processer, som kræver en masse energi og ressourcer, og som i virkeligheden kommer til at blive en klimamæssig katastrofe.

Morten Jacobsen, der er lystfisker og bestyrelsesmedlem i Dansk Sportsfiskerforbund, gruer også for regeringens planer for Isefjord. 

Danmark er et produktionsland i forvejen. To tredjedele af vores land er dyrket og under produktion. Spørgsmålet er, om vi også har lyst til at gå den vej med det kystnære miljø

— Morten Jacobsen, lystfisker og bestyrelsesmedlem i Dansk Sportsfiskerforbund

- Danmark er et produktionsland i forvejen. To tredjedele af vores land er dyrket og under produktion. Spørgsmålet er, om vi også har lyst til at gå den vej med det kystnære miljø, siger han.

I forslaget til havplanen lægger regeringen op til at gøre plads til industriproduktion af muslinger i stor skala i både vandsøjlen og på bunden af Isefjord. 

I vandsøjlen foregår det typisk ved såkaldte smart farms og på havbunden på kultur- og omplantningsbanker, der er menneskeskabte muslingebanker. 

Muslingeproduktion - både godt og skidt for miljøet

- Som udgangspunkt er muslinger en gevinst for havmiljøet i Isefjord.

- Fjorden er nemlig fyldt med næringsstoffer fra landbruget, der skaber alger, som igen kan føre til plantedød og iltsvind.

- Men muslinger spiser planktonalger og fungerer derfor som et slags rensefilter i vandet.

- Cirka en tredjedel af algerne optages i muslingerne, mens en tredjedel frigives til vandet som opløst stof.

- Den sidste tredjedel ender som fækalier - altså muslingelort - på bunden af fjorden

- Fækalier tilslammer bunden - særligt i en fjord med dårlig vandgennemstrømning - og tilslamningen forbruger ilt og kan derfor føre til lokal iltsvind, samt fiske- og plantedød i fjorden.

Jan Henningsen er undervandsfotograf og har i en årrække dykket i Isefjord. han har  løbende dokumenteret iltsvind, algevækst og plantedød fra Hundested og ned til Hønsehals Skov.

Han frygter, at muslingefabrikker i Isefjord vil forværre hav- og bundmiljøet i fjorden.

Han har blandt andet lavet optagelser fra bunden af fjorden på seks meters dybde ved Hønsehals Skov fra 2021, der viser, at store del af ålegræsset på bunden er dødt.

- Du kan se på havbunden, hvordan den har udviklet sig indenfor de seneste få år. Sigtbarheden bliver mindre, ålegræs forsvinder. Vellerup Vig har været et godt sted at fiske, men er stendødt nu, siger han.

Smartfarms bekymrer

Udsigten til store produktionsanlæg med muslinger i vandet - såkaldte smartfarms - bekymrer også flere forskere. 

- Det er ud fra mange betragtninger et dårligt forslag, synes jeg, siger Jens Borum, der er lektor med speciale i havbiologi ved Københavns Universitet. 

Smartfarms består af sorte plastikrør med net fyldt med muslinger, der hænger lodret ned i tre meters dybde.

Smart Farms fylder meget både over og under vandet. Her ses muslingeproduktion ved Oddesund i Limfjorden, hvor der er placeret store sorte plastikrør med net fyldt med muslinger, der hænger lodret ned i tre meters dybde.
Foto: TV Midtvest

Fylder 40 fodboldbaner

I Limfjorden findes de allerede i stor stil, og blot et enkelt standardanlæg fylder ifølge Danmarks Naturfredningsforening cirka 40 fodboldbaner.

- Der, hvor anlæggene er, er risikoen for iltsvind forøget i forhold til den nuværende situation, siger Jens Borum.

Samme konklusion lyder der fra Stiig Markager, der er professor i marin økologi ved Aarhus Universitet.

Min vurdering er, at muslingopdræt i stor skala udgør en trussel for fjordenes miljø og økosystemer. De miljømæssige fordele ved at høste og fjerne næringsstoffer overdrives af nogle aktører

— Stiig Markager, professor i marin økologi, Aarhus Universitet

"Min vurdering er, at muslingopdræt i stor skala udgør en trussel for fjordenes miljø og økosystemer. De miljømæssige fordele ved at høste og fjerne næringsstoffer overdrives af nogle aktører", skriver han i en mail.

Men ikke alle miljøforskere er enige i den konklusion. 

Professor i skaldyrsbiologi og økologi ved DTU Aqua, Jens Kjerulf Petersen, mener ikke, der er grund til at frygte øget iltsvind som følge af industriel muslingeproduktion.

Generelt set vil muslingeopdræt være en gevinst for de områder, hvor der i forvejen er for mange næringssalte, fordi der netto fjernes næringstoffer fra et fjordområde, når man høster muslingerne

— Jens Kjerulf Petersen, Professor i skaldyrsbiologi og økologi, DTU Aqua,

- Mig bekendt er der ikke dokumentation for den frygt, siger Jens Kjerulf Petersen.

- Generelt set vil muslingeopdræt være en gevinst for de områder, hvor der i forvejen er for mange næringssalte, fordi der netto fjernes næringstoffer fra et fjordområde, når man høster muslingerne, siger han.

Tykt sort slam

Foreløbigt er miljøeffekten af muslingeproduktion i stor skala ikke blevet undersøgt i Isefjorden, men undervandsoptagelser fra havbunden under muslingeanlæggene i Skive Fjord viser et tykt lag sort slam lige under anlæggene. 

Undervandsoptagelser under muslingeproduktionen i Skive Fjord viser det fækalielag, der har lagt sig på havbunden. Fotograf: Sven Hørup

Trods den slags dokumentation holder Jens Kjerulf Petersen alligevel fast i sin vurdering. 

- Nu har vi jo studeret det i Skive Fjord, hvor der er mindre vandgennemstrømning end i Isefjorden. Så jeg vil mene, at karakteren af de resultater vi har fået, er så almene, at det ikke ændrer på noget som helst, siger han.

Jens Kjerulf Petersen får opbakning fra Dansk Akvakultur, der er interesseorganisation for fisk-, skaldyr-, tang - og foderopdrættere.

- Det er korrekt, at der kommer fækalier under muslingeanlæggene. Men hvis man ser på den samlede nettobalance - altså hvad der fjernes, og hvad der tilføres i vandet - bliver der netto fjernet mere, end der tilføres, og derfor er muslingeopdræt samlet set en fordel for vandmiljøet, siger Brian Thomsen, der er direktør hos Dansk Akvakultur.

Når man går så tæt på med store anlæg i overfladen, mener jeg, at lokalbefolkningen i området skal have mulighed for at give deres mening til kende. Og der har ikke rigtig været nogen praksis for, at man kunne gøre det med de regler, der har været hidtil

— Henning Mørk Jørgensen, rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Men hos Danmarks Naturfredningsforening er man skeptisk over den udmelding. 

- Hvis der ligger rigtig mange muslinger i vandet, og der kommer store ophobninger af slam, kan det sagtens skabe problemer i en lavvandet fjord som Isefjord, siger Henning Mørk Jørgensen, der rådgiver om vandmiljø, hav- og fiskeripolitik hos Danmarks Naturfredningsforening.

Foreningen er også kritisk overfor det, de ser som en industrialisering af kystvandene.

- Når man går så tæt på med store anlæg i overfladen, mener jeg, at lokalbefolkningen i området skal have mulighed for at give deres mening til kende. Og der har ikke rigtig været nogen praksis for, at man kunne gøre det med de regler, der har været hidtil, siger Henning Mørk Jørgensen.

Med direkte udsigt til Isefjord ved Lynæs i Hundested bor Anja Rosengreen, der er formand for Udvalget for Klima, Natur og Miljø i Halsnæs kommune (SF). 

Vred over industri

Det er både muslingelorten og udsigten til lange sorte plastikrør i vandoverfladen, der gør hende vred.

- Man vil bruge vores vand og havoverflade til industriproduktion. Godt nok kalder man det muslingeproduktion, men det er jo sådan set industri, siger hun.

Hvis man var muslingeproducent eller havde ambitionen om at blive det, ville man måske sige, at I er nogle forkælede pjatterøve, der kan tage et andet sted hen med jeres SUP-boards, og at der også skal være plads til noget industri og produktion - hvad ville du sige til dem? 

- Hvorfor skal der være det? Landbruget dækker 60 procent af arealet på land. Så er der 20 procent, der er bebygget, og 20 procent tilbage der skal dække naturen. Og der taler vi om, hvor trængt det er, og nu er vi i gang med at lave samme nummer på vandet, siger Anja Rosengreen.

Morten Jacobsen er bestyrelsesmedlem hos Dansk Sportsfiskerforbund og frygter, hvad industriproduktion af muslinger vil gøre ved Isefjorden.
Foto: Henning Macdonald Due/ TV 2 Lorry

Morten Jacobsen, der er bestyrelsesmedlem hos Dansk Sportsfiskerforbund, frygter også for Isefjords fremtid. 

Limfjorden skræmmer

- Min største bekymring er, at vi begynder at se noget af det, vi har set oppe i Limfjorden, siger han. 

- Der er der lavet optagelser under nogle af de store muslingefarme, hvor der ligger et to et halvt meter tykt slamlag lige nedenunder farmene. Det er simpelthen worst case scenario, siger Morten Jacobsen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Se her, hvad The Beatles autografer fra dansk koncert blev solgt til

Foto: Bruun Rasmussen

For 60 år siden, den 4.juni 1963, spillede The Beatles deres eneste koncert nogensinde på dansk jord i KB-hallen i København.

I den forbindelse fik en tidligere medarbejder på det tidligere B&W værft signeret et koncertprogram af John Lennon, Paul McCartney og George Harrison samt den midlertidige trommeslager Jimmie Nicol.

Nu har det signerede program været på auktion, og tirsdag aften blev det solgt for 60.000 kroner.

- Det signerede program har vakt stor interesse blandt samlere og Beatles-entusiaster. Kombinationen af de ikoniske autografer, ejerens personlige fortælling og den historiske betydning af koncerten gør dette program til noget helt særligt. Vi er glade for, at det nu har fundet sin vej til en ny ejer, der vil værdsætte det som et unikt vidnesbyrd fra The Beatles’ eneste optræden i Danmark, fortæller Peter Broe, der er ekspert hos Bruun Rasmussen.

Link kopieret!

Her forventes der slud og sne

Foto: TV 2 Vejret

Formiddagen vil fortsat stå på spredte byger.

Over Nordsjælland vil det i de næste par timer fortsat kunne falde som slud eller endda som tøsne.

Temperaturerne vil i formiddagstimerne ligge mellem en og seks grader.

Link kopieret!

I disse tre kommuner får borgerne mindst service for pengene

Foto: Kristian Djurhuus - Ritzau Scanpix

Borgerne i Ishøj, Albertslund og Ballerup får langt mindre service for den skat, de betaler, end borgerne i resten af landets kommuner.

Der er nemlig markante forskelle på, hvad borgerne får for deres skattekroner, når det gælder ældre og børn og de mange andre kommunale opgaver.

I de mest effektive kommuner får borgerne 20-25 procent mere service for kommuneskatten.

Det viser den hidtil mest omfattende analyse fra Rockwool Fonden af kommuners produktivitet og service.

- En skatteyder betaler i snit omkring 90.000 kroner om året i kommuneskat. Så det er jo ikke ligegyldigt, om kommunen kunne spare ti procent af omkostningerne og have samme serviceniveau, siger professor Peter Bogetoft fra CBS, en af forskerne bag rapporten.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Beboere vækket af ustoppelige bilalarmer

Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Flere politikredse har natten til onsdag modtaget anmeldelser om aktiverede bilalarmer på Volkswagen-elbiler.

Det skriver Ritzau.

Vagtchefen for Københavns Politi forklarer, at politikredsen har modtaget mellem 50-100 anmeldelser, som har generet borgere.

Ifølge politiet er der tale om en fejl i forbindelse med en opdatering, og derfor kan bilernes ejere ikke selv stoppe alarmerne.

Link kopieret!

Klimaprojekter for tæt på en halv milliard droppet i Københavns Kommune

Foto: Thomas Sjørup/Thomas Sjoerup/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune set sig nødsaget til at droppe eller udsætte over 200 klimasikringsprojekter for omkring 400 millioner kroner, fordi statslige regler har lagt sig i vejen for projekterne.

Det skriver Jyllands-Posten, som også fortæller, at det ikke kun er Københavns Kommune der må droppe klimaprojekter på grund af statslige regler.

Marianne Jeppesen, som er strategichef hos forsyningsselskabet Hofor, forklarer over for Jyllands-Posten, at det særligt er reglerne i en særlig serviceniveaubekendtgørelse fra 2021, der giver problemer.

Ifølge bekendtgørelsen må vandselskaberne ikke lave mere klimasikring, end man kan dokumentere, giver en samfundsmæssig gevinst.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) oplyser i en brevveksling med Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune, at man er ved at evaluere reglerne.

- Vi skal lave mere klimasikring - ikke mindre. Derfor er vi nødt til at havde de problemstillinger på bordet, som kommunerne rejser, og vi har nu indkaldt de pågældende kommuner til et møde, lyder det fra ministeren til Jyllands-Posten.

Link kopieret!

Hurtigvoksende bokseklub er Årets Idrætsforening

Der bliver uddelt uppercuts og øvet jabs, når børn og unge mødes til træning hos Amager Boxing Club.

På få år er foreningen blevet en af landets største bokseklubber. Samtidig er foreningen med til at skabe et trygt og støttende miljø for børn og unge. Og det er blandt andet det, der har fået dommerkomiteen til at udnævne Amager Boxing Club til Årets Idrætsforening i København anno 2024, skriver Kultur- og fritidsforvaltningen i en pressemeddelelse.

Foreningen modtog hæderen tirsdag aften ved Idrætsfesten på Københavns Rådhus, hvor kultur- og fritidsborgmester Mia Nygaard (R) overrakte prisen.

Og den er de stolte af i Amager Boxing Club.

- For en forening, der har eksisteret i 3,5 år, er det kæmpestort, og det vidner om det hårde arbejde, som vi og vores frivillige ildsjæle har lagt i perioden, siger Melfin C. Franco, der er formand og træner hos Amager Boxing Club.

Med titlen som årets idrætsforening følger 25.000 kroner.

De seneste fem års vindere af Årets Idrætsforening i København:

  • 2023: Mills Club – Skate & Event

  • 2022: Krumspring

  • 2021: Copenhagen Beachvolley

  • 2020: Amager SK

  • 2019: Ørestad IF og Idræt i Dagtimerne

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Hjemløse gik ombord og fejrede jul

Foto: Anna Clara Ingemann-Hansen/TV 2 Kosmopol

For 12. gang inviterede Oslobåden hjemløse ombord til masser af julemad.

I samarbejde med organisationen We Shelter kunne Oslobåden tirdag servere julefrokost for 300 hjemløse og udsatte borgere.

For Jacob Winther var det sjette gang, at han fandt vej til båden for at spise and og drikke øl.

- Man skal jo med, det skal man! Det er et must!

Oslobåden bliver i havn de to timer, julefrokokosten varer, og alle ansatte ombord på skibet melder sig frivilligt til arrangementet.

- Vi gør det her, fordi vi gerne vil gøre en god gerning, og fordi, vi ved, at der er mennesker, som har behov for gode og fantastiske oplevelser. Det vil vi meget gerne give dem, og det har vi gjort siden 2010, lyder det fra Kim Heiberg, der er direktør på Oslobåden.

Link kopieret!

Over fem millioner nikotinposer havner i naturen - nu vil flere danskere forbyde dem

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Flere end 50.000 personer bakker op om et borgerforslag om at forbyde nikotinposer, som ofte ender i naturen.

Det meddeler Folketinget tirsdag på sin hjemmeside.

Det betyder, at forslaget vil blive debatteret i Folketinget som et beslutningsforslag.

Borgerforslaget er blandt andet kommet i stand på baggrund af en rapport fra maj i år.

Rapporten, som DTU Sustain har udarbejdet for Miljøstyrelsen, anslår, at 5,3 millioner brugte nikotinposer hvert år ender i naturen.

Her kan du se, i hvilken kommune, det flyder med flest nikotinposer.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google