Kræftramte mandehørmere: "Vi vælter ikke sygdom ud over kaffebordet"
En gruppe kræftramte mænd mødes i gruppen mandehørmere for at sætte gang i kroppen. Selvom de alle er ramt af samme sygdom og for nyligt mistede en træningskammerat, så fylder sygdommen ikke.
Finn Peder Tørngren træner engang om ugen i et slæng af rigtige mandehørmere
Det er i hvert fald, hvad de kalder sig selv, når de mødes til mandetræning.
De gør det med højt humør og gåpåmod, selvom de har en dyster ting til fælles: De har alle sammen fået en kræftdiagnose.
- Det er noget af det bedste, der er sket for mig længe, at jeg har fået lov at være med her. Ikke fordi jeg er kommet i ret meget bedre form, men fordi jeg er så glad, når jeg er færdig. Man bliver glad i låget af at være sammen med de gutter her og få noget motion, siger Finn Peder Tørngren.
Foto: TV 2 Kosmopol
Mandehørmere har været en del af Kræftrådgivningens mandetræning, et gratis tilbud til kræftramte, i godt et år.
Gavtyvefjæset
Denne weekend har Finn inviteret mandehørmerne i sommerhus. Her skal træningen skal blandt andet bestå af en tur til Skodsbjerg Fyr godt 2,5 kilometer væk sammen med gutterne.
Og netop sammenholdet er vigtigt for Finn.
- Jeg har prøvet at dyrke enmandsgymnastik i fitnesscenter, men det kan jeg ikke. Jeg kan ikke holde det ud, siger han.
Ole Harbæk leder de kræftramte mænd, og det har han gjort siden starten i marts 2017. Selvom han sørger for at styre træningen, så måler han ikke initiativets succes på den fysiske fremgang.
- Målet er, at alle får bedre selvværd. Alle finder ud af, at det at være syg ikke betyder, at man ikke kan lave noget. Hvis man kigger på denne her gruppe, så kan man virkelig sige, at de lever jo i allerhøjeste grad rigtig godt med, at de allesammen har en sygdom, siger han.
Finn Peder Tørngren bryder ind:
- Du kan jo sige, at jeg gik med stok, før de tog fat i mig, siger han med et smil på læben.
- Altså prøv lige at se det der gavtyvefjæs, det er det, det hele handler om for mig. Kan vi få dem til at hygge sig og more sig og samtidig lave noget funktionelt, som vi alle sammen har brug for, når vi kommer op i alderen. Der er mit mål med det, siger Ole Harbæk.
Foto: TV 2 Kosmopol
Mindes tabt træningsmakker
Efter tyve minutter med træning af varierende intensitet ved fyret, går turen hjemad.
På en dag som i dag er der slet ikke blevet talt om sygdom. Og det gør de faktisk også kun sjældent. Det er kun, når det virkelig brænder på.
- Nogle gange er derfolk, der lige har fået diagnose og er meget ulykkelige over det, og har brug for attaæle med nogen om det. Og så snakker man lidt, men det er ikke noget med, at man vælter sin sygdom ud over kaffebordet, siger Finn Peder Tørngren.
Foto: TV 2 Kosmopol
Selvom sygdommen ikke fylder meget, så er der oplebvelser, der får sygdommen på dagsordenen igen. Det er ikke længe siden, at gruppe mistede en fast træningspartner til kræft.
- Vi taler meget om ham. Han var en udadvendt mand, en af dem, der virkelig drev på. Og pludselig er han der ikke mere. Men vi går jo ikke i spåner, for vi ved jo godt, at vi ligger i den slemme ende af statistikken: Vi skal dø før de andre, siger Finn Peder Tørngren.
Der er kun en måde at runde to timers motion under bagende sol af på: Med en tur i kattegat.
Det er kræftrådgivningen i Hillerød som sponsorerer træningen, så alle deltagerne kommer med gratis.
Foto: TV 2 Kosmopol