Ærgerlige naboer til gigantisk solcellepark: "Man bør gøre det med omtanke"

En kommende solcellepark i Ålsgårde i Nordsjælland har ført til kritik og søvnløse nætter blandt naboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Det er et solcelleanlæg i stil med dette, der er planer om i Helsingør.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Det er reglen frem for undtagelsen, at planer om at etablere nye vedvarende energianlæg fører til naboprotester. 

Det er også tilfældet i Ålsgårde i øjeblikket, hvor en solcellepark er på vej.  

- Som udgangspunkt er jeg forundret over, at den kan bygges her. Men når den nu skal være her, så er det måden, det bliver gjort på, jeg er utilfreds med, lyder det fra Peter Pascal Marshall, der er en af naboerne. 

Politikerne i Helsingør skal i maj tage endelig stilling til solcelleparken, der vil måle 60 hektar. Det svarer til 84 fodboldbaner.

Anlægget forventes at kunne producere, hvad der svarer til cirka halvdelen af kommunens husstandes elforbrug. 

- Vi er ikke imod solceller, og vi er ikke imod den grønne omstilling. Naturligvis ikke - der skal jo gøres noget. Men man skal gøre det med omtanke, fortæller Jørgen Theisen Schmidt, der ligeledes bor i lokalområdet og er talsperson for borgergruppen "Bevar Nordkysten."

Hvis vi blev inddraget i projektet og fik lov til at være med til at forme det, så kunne det blive fantastisk.

— Peter Pascal Marshall

Naboerne ønsker, at solcelleparken skal være mindre og placeret med større afstand til ejendommene rundt om anlægget. 

- Hvis vi blev inddraget i projektet og fik lov til at være med til at forme det, så kunne det blive fantastisk, lyder det fra Peter Pascal Marshall.

Nemmest at sige nej

Naboer, der protesterer over vedvarende energianlæg, bliver ofte skudt i skoene, at de har en "ikke i min baghave"-tilgang til den grønne omstilling.

Ifølge en forsker er det dog forsimplet.

- Når det bliver til "ikke i min baghave", så er det fordi, borgerne ikke vil finde sig i, at der bliver taget beslutninger på deres vegne, lyder det fra Kristian Borch, der er lektor i grøn omstilling og teknologikonflikt på Aalborg Universitet. 

(Artiklen fortsætter under videoen)

Et planlagt anlæg i Ålsgårde er til stor debat

Han fortæller, at langt de fleste danskere bakker op om den grønne omstilling.  

- Borgermodstand mod solceller, vindmøller og biogasanlæg opstår, fordi borgerne ikke føler sig inddraget i processen. De oplever, at de får det at vide i sidste øjeblik, og så er der allerede taget nogle beslutninger, og processen er kørt. Så er det nemmeste - og måske oplever de det som den eneste mulighed - at sige nej og lave en stor underskriftsindsamling.

Firedobling inden 2030

I regeringens udspil "Danmark kan mere II" er der lagt op til en firedobling af produktionen af vedvarende energi på land inden 2030. 

- Vi vil, kort sagt, udbygge så meget vedvarende energi, som det overhovedet kan lade sig gøre på den klogeste måde, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 19. april 2022. 

- Det vil kræve opbakning fra kommunerne og opbakning fra danskerne, og den tror vi, at vi kan få, supplerede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Hvis man skal undgå lokal modstand mod vedvarende energianlæg, så kræver det, at borgerne føler tillid til myndighederne, lyder det fra Kristian Borch. 

- Der skal altid være tillid, og det kommer gennem en demokratisk dialog. 

Herudover er der flere andre ting, der er vigtige.  

- Det første er, at borgerne bliver inddraget i processen på et meget tidligt tidspunkt. Det handler om, hvor anlægget skal placeres henne, hvor stort det skal være, og hvordan det skal se ud. Får borgerne adgang til det, og giver det dem for eksempel noget bedre natur. Det andet handler om, om borgerne kan få noget ud af det. Det er jo et selskab, der stiller anlægget op og tjener penge på det. Hvis man kan få kanaliseret nogle af de penge tilbage i lokalsamfundet, så er det rigtig godt, fortæller forskeren.

Formentlig kun begyndelsen

Tilbage i Ålsgårde føler naboerne til den kommende solcellepark, at borgerinddragelsen har været forsvindende lille. 

Helsingør Kommune har ellers for et par år siden vedtaget en politik for netop borgerinddragelse. 

- Når det bliver til "ikke i min baghave", så er det fordi, borgerne ikke vil finde sig i, at der bliver taget beslutninger på deres vegne, lyder det fra Kristian Borch, der er lektor i grøn omstilling og teknologikonflikt på Aalborg Universitet.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

- Den har været meget mangelfuld og meget fattig. Det har været meget frustrerende for os som naboer og borgere i det her, og det har medført søvnløse nætter, fordi vi ikke ved, hvad der kommer til at ske, fortæller Peter Pascal Marshall.  

- Der har været den lovpligtige borgerinddragelse med høringer. Udover det har der ikke været noget. Det, der har været, det kalder vi politikerinddragelse, fordi vi har inviteret alle partierne i byrådet herud og haft en fin dialog med politikerne. Men der kom ikke mere borgerinddragelse ud af det, lyder det fra Jørgen Theisen Schmidt.

- Kunne I, hvis rigtig meget havde været anderledes, have været tilhængere af det her solcelleanlæg?

- Det korte svar er ja, lyder det fra Peter Pascal Marshall. 

- Jeg tror som udgangspunkt, at vi var meget positive overfor tanken. Men vi blev bekymrede, da vi fandt ud af mere om projektet og følte os sat udenfor indflydelse. Hvis vi var blevet inddraget, så ville projektet måske være blevet mindre, og vi ville have haft en god og sund proces, siger Jørgen Theisen Schmidt. 

- Man kan jo ikke have noget imod grøn energi. Det skal vi have. Det er måden, det bliver udført på, der er problemet. Og det her er formentlig kun begyndelsen, hvis vi taler om en firedobling af den nuværende produktion. Det er nødt til at blive udført med omtanke. Det skal gøres med hjertet og hjernen, og man skal have borgerne med i det, lyder det fra Peter Pascal Marshall.

Vidste der ville komme ballade

Det er Forsyning Helsingør, der vil etablere solcelleparken i Ålsgårde. 

- Der er et ønske om at kunne producere vedvarende og grøn energi her i kommunen, og det her er vores bud på at gøre det. Jeg synes egentlig også, at det flugter ganske godt med det, man planlægger på nationalt plan, fortæller formand Jens Bertram (K), der ligeledes er medlem af byrådet i Helsingør.

Naboprotesterne er ikke kommet bag på ham.  

- Jeg vidste godt, at der ville komme lokal modstand og ballade ud af det her. Jeg har fuld forståelse for, at naboerne er kede af det. Jeg har bare fået til opgave som forsyningsformand at komme med et forslag til, hvor vi kan producere vedvarende energi her i kommunen, og mit forslag er, at det skal være her. Det har vi regnet på i forsyningen, at det kan lade sig gøre, lyder det fra Jens Bertram. 

Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Han er ikke enig med naboerne i, at borgerinddragelsen har været mangelfuld.

- Altså, der har været borgerinddragelse. Man skal bare huske på, at borgerinddragelse er ikke det samme, som at borgerne får, hvad de gerne vil have. Der er en stor forskel.

Helt kørt over

Jens Bertram kan ikke se, hvordan naboerne kunne være blevet involveret på et tidligt tidspunkt.

- Vi var nødt til at beskytte vores investering, og derfor kunne vi ikke inddrage borgerne, før vi havde fået planlægningsret, og før vi havde fået at vide af kommunen, at vi skulle gå videre med projektet. Hvis vi var gået i offentligheden med det, så havde vi risikeret at ødelægge økonomien i det. 

Jens Bertram fortæller, at der kommer mere borgerinddragelse, hvis solcelleparken bliver vedtaget - blandt andet i forhold til de såkaldte plantebælter, der skal etableres på de steder, hvor anlægget støder op til ejendomme i lokalområdet. 

Men i bund og grund har forsyningsformanden svært ved at se, hvordan man kunne have undgået naboer på barrikaderne.  

- Umiddelbart så kan jeg ikke se, hvad vi skulle have gjort anderledes. Men hvis vi skal lave lignende ting i Helsingør, så er jeg da meget lydhør overfor, om der er måder at gøre det på, så borgerne ikke føler sig helt kørt over. For det gør de jo herude, det er jeg helt medvidende om, afslutter Jens Bertram. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Politi efterforsker mand i Volvo

I en Facebook-gruppe for Hareskovby skriver en borger, at dennes 12-årige datter er blevet antastet af en mand.

Manden kørte ifølge opslaget op på siden ad pigen og tilfredsstillede sig selv foran hende.

Nordsjællands Politi har bekræftet sagen til TV 2 og oplyser, at de har iværksat en række efterforskningsskridt. Politiet opfordrer borgere i området til at være opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Link kopieret!

Boligmarkedet boomer i hovedstaden: Oktober slog rekord

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sjældent har så mange i hovedstadsområdet købt bolig som i oktober i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

I oktober blev der solgt 2.491 boliger i Region Hovedstaden, oplyser Boligsiden til TV 2 Kosmopol. Så mange boligsalg er ikke set siden juni 2021.

Det er især lejlighedssalget, der trækket tallet op.

- Ejerlejlighederne har været årets helt store overraskelse, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

- Vi ser et rekordhøjt salg sammen med stigende priser, og vi må konstatere, at vi køber bolig efter behov og ikke efter spekulationer om boligskatterne og deres betydning.

Link kopieret!

Skagensmaleri kommer på auktion i Lyngby

Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Skagensmaleriet "Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen" af P.S. Krøyer skal nu på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Maleriet er fra 1892 og vurderes til mellem fire og seks millioner kroner.

Link kopieret!

Nu kan du få et anderledes snejob hos DMI

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Er du hjemme klokken otte om morgenen, vågen og ikke bange for at bruge en tommestok udenfor, så har DMI brug for din hjælp.

Vintersæsonen er officielt begyndt, og DMI søger nye snemålere, så de kan opretholde overblikket over snemængderne rundt omkring i Danmark.

Som snemåler skal du kunne måle sne de dage, hvor der ligger sne på jorden. I de seneste fem år har man i gennemsnit skullet måle sne ti gange om året.

Det er en fordel, men ikke et krav, at du ikke er kuldskær, og DMI sætter pris på stabilitet, så målingerne kommer ind til tiden de dage, hvor det har sneet.

Snesæsonen varer fra 1. oktober til 30. april. Belønningen er et symbolsk beløb på omkring 2.900 kroner om året - og en gratis målestok.

Link kopieret!

Maskerede unge overfaldt 16-årig på skole. Nu skal de i fængsel

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Sidste år endte et mellemværende mellem to unge i Køge med, at fire unge, maskerede mænd overfaldt en 16-årig dreng på hans skole.

De unge mænd udsatte ham for grov vold med slag, spark og tramp. Desuden slog de ham med en metalgenstand, så den 16-årige brækkede næsen.

En af de maskerede unge er nu idømt fem måneders fængsel, mens to andre har fået tre måneders fængsel hver. Den fjerde blev dømt 60 dages fængsel for medvirken, da vedkommende ikke deltog i volden.

Alle tog betænkningstid.

Link kopieret!

Tre personer tiltalt for drab på forsvundne Jimmi Lillelund

Foto: Politi

Tre personer - to mænd og en kvinde - er tiltalt for drab og bortskaffelse af lig i sagen om Jimmi Lillelund, der forsvandt i 2020.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Jimmi Lillelund blev sidst set i april for 4,5 år siden, da han kørte fra sit opholdssted i Gundsømagle til Haveforeningen Ishøjgård i Ishøj. Hans lig er endnu ikke blevet fundet.

Link kopieret!

Politikreds melder om mange færdselsuheld i snevejret

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alene denne morgen har Midt- og Vestsjællands politikreds haft syv færdselsuheld på grund af vintervejret.

I flere af tilfældene var bilerne på sommerdæk. Politiet opfordrer derfor til, at man får gjort sin bil klar til det kolde vejr og glatte føre, og at man sørger for at køre efter forholdene.

- Pas på derude!, skriver politiet på X.

Link kopieret!

Minister spænder ben for ny københavnerbydel

Foto: Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix

På vegne af transportminister Thomas Danielsen (V) gør Banedanmark nu indsigelse mod den nye bydel Jernbanebyen på Vesterbro i København.

Det skriver Byrummonitor.

Ministeren mener nemlig ikke, at byprojektet ikke tager de nødvendige hensyn til Banedanmarks jernbaneanlæg i området.

- Lokalplansforslaget omfatter en række forhold, der er i direkte modstrid med sikring og fastholdelse af det landsdækkende jernbanenet og dermed hensynet til nationale interesser samt flere af jernbanelovens bestemmelser, skriver Banedanmark på vegne af ministeren ifølge Byrummonitor.

Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) vil ikke stille op til interview om indsigelsen, men oplyser til Byrummonitor, at kommunen er i dialog med Banedanmark om sagen for at finde en løsning, der kan fungere for alle parter.

Link kopieret!

Populær smykkevirksomhed får løftet pegefinger af Forbrugerombudsmanden

Foto: Søren Lorenzen/Ritzau Scanpix

Forbrugerombudsmanden vurderer, at smykkevirksomheden Camilla Krøyer Jewellery har vildledt forbrugerne ved at give dem et indtryk af, at et tilbud udløb hurtigere, end det egentlig gjorde.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

På virksomhedens Facebook-side skrev de:

"Køber du inden 48 timer og bruger koden 'CAMILLA15' får du 15 % rabat på hele din kurv".

Problemet var bare, at rabatkoden fungerede flere måneder efter, de 48 timer var gået.

- Varigheden af et tilbud er en væsentlig oplysning for forbrugeren, og derfor skal den selvfølgelig være angivet korrekt. En virksomhed må ikke forsøge at lokke kunder til med tidsbegrænsede tilbud, hvis der reelt er tale om tilbud, der gælder hele tiden, siger forbrugerombudsmand Torben Jensen.

Ifølge smykkefirmaet skyldtes det en systemfejl.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google