Boliggården har kendt til konstruktionsfejl i evakuerede boliger i månedsvis

Fredag den 2. februar fik beboerne på Stævnen i Snekkersten at vide, at deres boliger var i fare for sammenstyrtning, og at de derfor skulle evakueres på stedet. Nu viser det sig, at boligselskabet Boliggården har kendt til problemerne i flere måneder.

Opdatering
Artiklen er fredag klokken 21.19 opdateret med kommentar fra Boliggården.

De 122 beboere der fredag den 2. februar blev hasteevakueret fra deres boliger i Stævnen i Snekkersten, fik mere eller mindre kun det tøj med ud, som de havde på.

For på grund af en konstruktionsfejl er 65 af boligområdets bygninger i fare for sammenstyrtning, og beboerne måtte derfor forlade deres hjem i alt hast.

Men selvom nyheden kom som et chok for beboerne, så viser det sig, at det almene boligselskab Boliggården, som ejer boligerne, har kendt til problemerne lang tid forinden.

quote De skulle have spillet med åbne kort overfor os og fortalt os, hvad de havde fundet

Camilla Feldschau Petersen

I et referat fra et møde i Boliggårdens hovedbestyrelse den 24. august 2023 står der nemlig:

- Gasbeton dæk er identificeret. Denne konstruktion er sårbar. Betondæk på 1. sal vurderes ikke særlig langtidsholdbar. Uvildig undersøgelse foretages.

Undersøgelsen blev tilsyneladende efterfølgende sat i gang, og i referatet fra et møde i hovedbestyrelsen den 13. december 2023 orienterer byggegruppen om Stævnens tilstand, hvor netop dækket af gasbeton vurderes:

- Restlevetid på etagedæk i 2 plansboliger er 0 år, står der i referatet.

Beboer savner bedre kommunikation

Hovedbestyrelsen er altså blevet orienteret om, at der var problemer med boligerne, længe før beboerne sidste fredag for første gang hørte om det - og i samme ombæring blev evakueret.

Og det frustrerer Camilla Feldschau Petersen, der indtil i fredags boede på Stævnen med sin datter.

- De skulle have spillet med åbne kort overfor os og fortalt os, hvad de havde fundet og hvilke undersøgelser, de havde sat i gang, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hun mener generelt, at Boliggården har håndteret kommunikationen med beboerne dårligt.

- Der er en manglende forståelse for, at vi er mennesker, der står med en masse spørgsmål om, hvorfor vi har mistet vores hjem, siger hun til TV 2 Kosmopol.

quote Der er en manglende forståelse for, at vi er mennesker, der står med en masse spørgsmål om, hvorfor vi har mistet vores hjem

Camilla Feldschau Petersen, Beboer på Stævnen

Hun anerkender, at der selvfølgelig kan være mange nuancer og dilemmaer i forhold til hvad og hvor meget, boligselskabet skal melde ud.

- Det havde måske skabt panik og en masse spørgsmål svære at svare på, hvis de havde inddraget os tidligere, siger hun.

Men hun oplever omvendt også, at den tæt på totale tavshed ikke fører noget godt med sig.

- Når vi ikke får nogle informationer, så går der jo en masse rygter beboerne imellem, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Boliggården: Vi har handlet så hurtigt, vi kunne

I Boliggården oplyser direktør Pia Skov, at en undersøgelse bliver iværksat, da man får "en mistanke om, at der er noget galt med konstruktionen." 

- Det har vi bedt en rådgiver om at være grundig med, og vi har selvfølgelig undervejs holdt vores byggeudvalg (der hører under Boliggårdens hovedbestyrelse, red.) orienteret om mistankerne og undersøgelserne, siger Pia Skov til TV 2 Kosmopol. 

Men der stod allerede i et referat fra 13. december, at der var en restlevetid på etageadskillelsen på lige præcis 0 år. Burde I ikke have handlet tidligere?

- Vi handlede lige så hurtigt, vi kunne, da vi fik at vide, at der var behov for øjeblikkelig evakuering. Det fik vi at vide i fredags, siger Pia Skov. 

Men er det ikke drastisk, når man får at vide, at restlevetiden på etagedæk i toplansboligerne er 0 år?

- I den forbindelse har vi selvfølgelig bedt den tekniske rådgiver om at undersøge, om det er gældende flere steder. Det har de gjort, og derfor så konkluderede de den 2. februar, at der var akut behov for en øjeblikkelig evakuering, siger Pia Skov. 

quote Vi handlede lige så hurtigt, vi kunne

Boliggårdens direktør Pia Skov

Hun er også klar over, at nogen beboere oplever, at Boliggården har kommunikeret dårligt, men andre har været positive, mener Pia Skov. Hun erkender dog, at man "måske ikke nogensinde kan informere nok i den situation."

Pia Skov oplyser også, at Landsbyggefonden fredag har opstartet en foreløbig sag. 

- De har betrygget os i, at den akutte situation, som vi står i, ikke kommer beboerne økonomisk til skade.

Kunne man forestille sig, at hele kvarteret skulle rives ned?

- Jeg kan desværre hverken be- eller afkræfte det på nuværende tidspunkt, siger Pia Skov. 

Det tager tid at afklare alvoren

Sagen fra Snekkersten er ikke den første sag om beboerevakuering i TV 2 Kosmopols område.

For tilbage i 2022 fandt det almene boligselskab KAB ud af, at deres boliger i Bellahøj var i fare for sammenstyrtning i tilfælde af stærk vind.

Bellahøjhusene administreres af selskabet SAB, som hører under KAB, og formanden i SAB, John B. Sørensen, har derfor selv stået i en lignende situation som Boliggården.

- I vores situation startede det hele med nogle få bemærkninger langt nede i nogle rapporter. Så satte vi selvfølgelig en proces i gang for at få afklaret alvoren og for at finde ud af, hvordan vi skulle reagere, siger han til TV 2 Kosmopol.

På baggrund af det arbejde blev det klart, at Bellahøjhusene var usikre at opholde sig i når der var kraftigt blæsevejr, og beboerne har lige siden skulle evakueres, hver gang vinden virkelig tager til.

Man skal passe på med at råbe ulven kommer

Han fortæller, at det som bestyrelse er en svær balancegang at finde ud af, hvornår i forløbet beboerne skal orienteres.

- Hvis der nu havde stået, at taget skvatter ned i morgen, så trykker man selvfølgelig på panikknappen, men det er sjældent så klart i første omgang. Der ligger en masse vurderinger i det, og det er ikke altid helt nemt at vide, hvornår man skal råbe ulven kommer, siger John B. Sørensen.

Den pointe kan Camilla Feldschau Petersen godt se fornuften i.

Hun savner dog alligevel, at Boliggården deler mere af deres viden med beboerne.

- Man har jo tusind tanker i hovedet om genhusning, sine ejendele og fremtiden. Man undrer sig også over, hvad det præcis er, de har fundet i boligerne. Så jeg tror, man kunne have undgået en masse indre uro, hvis de havde været bedre i deres kommunikation, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik