De fleste kæmper imod - men i Helsingør kæmper de for at få en naturnationalpark

De fleste steder kæmper kommuner og borgergrupper imod at få en naturnationalpark - men i Helsingør vil de gerne have en – men den, de allerhelst vil have, den må de ikke få.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Der går for øjeblikket 38 køer af to forskellige racer i Hellbæk Kohave i Helsingør Kommune.
Foto: Casper Dalgård, TV2 Lorry

Det er ikke altid nemt at finde køerne i Hellebæk Kohave ved Helsingør. Faktisk kan man gå der hele dagen uden at se dem, fortæller Lars Michael Nielsen.

Han er næstformand i den forening, der hedder Hellebæk Kohaves Venner.

Der er i alt 38 stykker kvæg, og Hellebæk Kohave er 234 hektar stor. Det svarer til cirka 330 fodboldbaner med skov, eng og søer. Men både politikere og brugere af området havde håbet på, at det kunne blive endnu større.

- Vi ville gerne have et større område med bedre biodiversitet - også inde i skoven, siger Lars Michael Nielsen.

Forsvandt fra listen

Hellebæk var blandt de 23 områder på Naturstyrelsens bruttoliste over mulige arealer, der kan gøres til Naturnationalparker.

Det var jo sådan en kold spand vand at få i hovedet, og jeg kunne ikke forstå det.

— Benedikte Kiær, Helsingørs borgmester, Kons.

Områder, hvor skoven skal stå urørt af mennesker, og i stedet græsses af store dyr som køer, heste eller elge til gavn for biodiversiteten. 

Og Hellebæk Kohaves Venner havde lavet en plan om en naturnationalpark på tilsammen op til 1000 hektar - hvis altså området bare kunne blive blandt de 10 nye naturnationalparker, som politikerne på Christiansborg lige nu forhandler om at udpege. 

Se TV-indslag om Helsingørs ønske om en ny naturnationalpark

Men pludselig var de ikke længere på bruttolisten, der nu er skåret ned til 21 naturområder.

Hos Hellebæk Kohaves Venner blev de både overraskede og ærgerlige. Det samme gjorde Helsingørs borgmester.

- Det var jo sådan en kold spand vand at få i hovedet, og jeg kunne ikke forstå det, siger Benedikte Kiær (Kons.).

Forklaringen var, at Slots- og Kulturstyrelsen havde påpeget, at der ligger betydelige fortidsminder i hele området. Det er ting som marksystemer og fund fra oldtiden, industrihistoriske kulturarvsspor og gamle stendiger.

Men den begrundelse forstår hverken Hellebæk Kohaves Venner eller politikerne i byrådet. For allerede i dag er der stendiger inden for indhegningen, men køerne går ikke rundt på dem, fortæller Benedikte Kiær.

- Køerne kan ikke lide at gå der, så de går der ikke i dag, siger hun.

Helsingør har dog stadig et andet område på listen, Horserød Hegn, men her vil en naturnationalpark være til stor gene, hvis man spørger borgmesteren.

- Det bliver gennemskåret af en meget befærdet vej, som forbinder områderne her i kommunen med busser og med masser af pendlere, så det giver bare ikke nogen mening, når vi allerede har det, de efterspørger, herude ved Hellebæk Kohave, siger Benedikte Kiær (Kons.)

Modstand i nabokommunen

Man skal da heller ikke længere væk end til nabokommunen Gribskov for at møde både borgere og politikere, der aktivt kæmper mod overhovedet at få en naturnationalpark.

Byrådet i Gribskov kommune ønsker ikke hegn i vores skove, for vi mener ikke, at det er til gavn for noget, og det er virkelig til stor skade, for alle de borgere der bruger skovene.

— Bent Hansen, borgmester i Gribskov, Venstre

Tisvilde Hegn og Melby Overdrev er fortsat på bruttolisten over mulige nye naturnationalparker, men her vil kommunen ikke have indhegning og store dyr gående vildt året rundt, som planen er i de nye naturnationalparker.

- Byrådet i Gribskov kommune ønsker ikke hegn i vores skove, for vi mener ikke, at det er til gavn for noget, og det er virkelig til stor skade, for alle de borgere der bruger skovene, lød det i januar fra borgmester Bent Hansen i forbindelse med en demonstration mod naturnationalparken.

Der går for øjeblikket 38 køer af to forskellige racer i Hellbæk Kohave i Helsingør Kommune.
Foto: Casper Dalgård, TV2 Lorry

Næstformand: Køerne styrker biodiversiteten

Men i Hellebæk Kohave er de glade for køerne. Faktisk har der gået køer i Hellebæk Kohave de seneste 15 år, men især de seneste tre års tid er det gået fremad for biodiversiteten i området.

Det viser blandt andet undersøgelser, som Københavns Universitet har foretaget, og det skyldes især, at man har skåret kraftigt ned på antallet af græssende køer, så græsningstrykket er blevet meget lavere.

Men i det hele taget mener Lars Michael Nielsen og hans kolleger i foreningen, at køerne har god indvirkning på naturen.

- De laver lort, og de laver optråd, som vender i skovbunden, og det er med til at skabe en større biodiversitet, levesteder for andre arter, en meget bedre dynamik, forklarer Lars Michael Nielsen.

Så meget desto mere undrer det borgmester Benedikte Kiær, at man ikke kan få lov at lave en naturnationalpark netop i Hellebæk Kohave.

- Vi har jo vist, at det kan lade sig gøre, at der godt kan være en sameksistens her, og hvis vi bare havde fået lov at udvikle videre på det her område, havde det været rigtig dejligt, siger Benedikte Kiær.

På Christiansborg kan den socialdemokratiske miljøordfører Kasper Roug godt se det underlige i situationen.

- Når man stiller det op på den måde, så er det klart, så er der et paradoks, siger han.

Kulturminder skal der dog tages hensyn til.

- Det er klart, det bliver vi nødt til at lytte til, på samme måde som vi også lytter til Forsvaret, der siger, at der er altså nogle øvelsesterræner i Jylland, som de ikke kan undvære, så dem må vi også tage af listen, forklarer Kasper Roug.

Politikerne kæmper videre

Men i Helsingør har de ikke tænkt sig at give op.

- Vi har selvfølgelig gjort opmærksomme på, at vi ikke kan forstå det. Vi er kommet med alle de gode argumenter for, at netop det her område skal på listen igen, og så har vi både skrevet og ringet, og taget fat på dem som vi kender tæt på beslutningsprocessen, fortæller Benedikte Kiær.

Ifølge Kasper Roug er det da heller ikke helt udelukket, at Hellebæk Kohave på et tidspunkt kan blive til naturnationalpark.

- Det er det, vi er ved at kigge på nu. Jeg som lægmand kan jo ikke vurdere det, det har vi fagfolk til, siger han.

Det er dog begrænset, hvad der slipper ud fra forhandlingerne, som foregår netop nu. Men Lars Michael Nielsen fra Hellebæk Kohaves Venner tror stadig på det. Han mener, at det må være muligt at finde en løsning, hvor kulturminderne kan hegnes ind eller på anden måde beskyttes.

- Jeg håber og tror da på det - det vil ikke give nogen mening, hvis det ikke kan lade sig gøre, siger han.

Link kopieret!

Seneste nyt

Uheld giver op til en times forsinkelse på Sydmotorvejen

Hvis man skal køre på Sydmotorvejen mod København onsdag morgen, kan man møde en ekstraordinær lang kø.

Det skriver Vejdirektoratet i et opslag på det sociale medie X.

Køen skyldes et uheld mellem afkørsel 35 - Haslev og afkørsel 33 - Lellinge, lyder det.

Vejdirektoratets trafikinfo advarer om, at der må forventes længere rejsetid resten af myldretiden.

Link kopieret!

Organisationer gentager budskab: Vil stoppe stenbiderfiskeri

Stenbideren er eftertragtet på grund af sine rogn.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Målrettet fiskeri efter stenbidere i Danmark skal stoppes.

Sådan lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse.

Anbefalingen kommer, efter at DTU Aqua har sendt et nyt notat til Fødevareministeriet, hvor de anbefaler et stop. Det samme gjorde forskerne på DTU sidste år.

Stenbideren er eftertragtet på grund af sine rogn. Fangsten i 2024 er blevet opgjort til 24 ton.

I forbindelse med en tidligere anbefaling mødte TV 2 Kosmopol to fiskehandlerede, der var meget uenige om, hvorvidt det stadig er forsvarligt at sælge netop dansk stenbiderrogn. Du kan læse mere om deres meget forskellige holdninger her.

Link kopieret!

Paraatlet fra København nomineret til årets sportsnavn

Emma Lund (til venstre) vandt tidligere i år blandt både guld og sølv ved VM.
Foto: Til Buergy/EPA/Ritzau Scanpix

Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark sætter i en pressemeddelelse navn på de sidste fem kandidater til prisen som Årets Sportsnavn 2024.

Blandt de sidste fem nominerede er paracyklist Emma Lund, der i sommer vandt både vandt guld og bronze ved de Paralympiske Lege i Paris. Tidligere i år sikrede huns sig også VM-guld og -sølv.

Vinderen af årets sportsnavn 2024 kåres til prisuddelingen "Sport 2024", der afholdes i Herning den 4. januar 2024.

Du kan se listen over alle 15 nominerede nedenfor.

Her er alle 15 nominerede

  • Emma Lund, paracykling

  • Jonas Vingegaard, cykling

  • Håndboldlandsholdet

  • Rasmus Højgaard, golf

  • Edi Hrnic, taekwondo

  • Viktor Axelsen, badminton

  • Turpal Bisultanov, brydning

  • Julie Norman Leth og Amalie Dideriksen, banecykling

  • Alexander Hillhouse, parasvømning

  • Anne-Marie Rindom, sejlsport

  • Daniel Wagner, paraatletik

  • Niklas Larsen og Michael Mørkøv, banecykling

  • Håndboldlandsholdet

  • Emma Aastrand Jørgensen, kajak

  • Dressurholdet, ridning

Kilde: Danmarks Idrætsforbund og Tema Danmark

Link kopieret!

Danske læger anbefaler stop for salg af alkohol efter klokken 22

Der er brug for et opgør med den danske drukkultur, og der bør indføres et forbud mod salg af alkohol mellem klokken 22 og 08.

Det siger Camilla Ratchke, som er formand for Lægeforeningen, til Berlingske.

- Når vi blandt andet ønsker et stop for salg til alle i aften- og nattetimerne, er det også for at forhindre, at en igangværende rus udvikler sig til en endnu større rus, som potentielt kan føre til ulykker og voldsepisoder, siger hun.

Lægeforeningen repræsenterer alle landets læger. Ifølge foreningen er samværet både blandt børn, unge og voksne "for ofte centreret om en fuldskabskultur". Og det er kammet over, siger Camilla Ratchke.

Foreningen indsendte den 12. november ni forslag til Folketingets Sundhedsudvalg. Forslagene skal "inspirere til konkrete politiske tiltag, der kan skabe en sundere alkoholkultur i Danmark", lyder det i bilaget til udvalget.

Blandt forslagene er også at gemme spiritus væk i butikkerne, indføre minimumpriser og stoppe markedsføringen af alkohol.

Link kopieret!

Fasar er blevet løsladt fra psykiatrisk afdeling

Foto: TV 2

Fasar Abrar Raja kendt fra dokumentarserien 'Den sorte svane' er blevet løsladt tirsdag aften, bekræfter hans advokat over for Ekstra Bladet.

Hans varetægtsfængsling udløb tirsdag.

Fasar Arbrar Raja har sammen med sin revisor siddet varetægtsfængslet siden 2. oktober i en sag om svindel med moms og skat. De to forlængede i slutningen af oktober frivilligt deres varetægtsfængsling til 27. november. Det er den varetægtsfængsling, som udløber tirsdag.

Sagen omhandler omfattende svindel, da der ifølge National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er blevet snydt for omkring 30 millioner kroner i sagen.

Fasar Abrar Raja er sigtet for moms- og skattesvindel i millionklassen. Han er også sigtet for en række forhold om både vold og trusler. En af voldssigtelserne omhandler, at et offer fik strammet en livrem om sin hals. Han nægter sig skyldig i alle sigtelserne.

Link kopieret!

Metrostation evakueret - skinneslibning aktiverede brandalarm

Evakueringen af Kongens Nytorv metrostation foregår ifølge TV 2 Kosmopols medarbejder på stedet fredeligt.
Foto: Christina Gerion/TV 2 Kosmopol

Metrotogene på alle fire metrolinjer standser tirsdag aften ikke på stationen ved Kongens Nytorv.

Det skyldes en brandalarm, fremgår det af Metroselskabets hjemmeside.

TV 2 Kosmopols reporter fortæller, at stationen er blevet evakueret, og at brandfolk er ankommet til stedet. Evakueringen foregår ifølge TV 2 Kosmopols udsendte stille og roligt.

Operationschefen hos Hovedstadens Beredskab oplyser til TV 2 Kosmopol, at der er tale om en automatisk brandalarm, der formodes at være blevet aktiveret fra røg i forbindelse med skinneslibning på metroens spor.

Beredskabets indsats er kort før klokken 22.30 afsluttet, hvorfor det ventes, at driften på stationen vil blive genoptaget i løbet af aftenen.

Link kopieret!

Bronzehoved på Glyptoteket var stjålet - nu leveres det tilbage

Glyptoteket efterkommer tyrkisk ønske om at få udleveret et antikt bronzeportræt af kejser Septimius Severus.
Foto: Camille Bas-Wohlert/AFP/Ritzau Scanpix

Et bronzehoved, der forestiller den romerske kejser Septimius Severus, vil inden for en overskuelig fremtid blive fragtet fra Danmark til Tyrkiet.

Glyptoteket, der ejer bronzeportrættet, har nemlig besluttet at sende det tilbage til sit oprindelsesland, efter at Tyrkiet har bedt om at få det udleveret.

Årsagen er, at man finder det bevist, at bronzeportrættet oprindeligt blev udgravet og solgt ulovligt.

- Der skal særdeles vægtige argumenter og videnskabelig dokumentation til for at udskille et værk fra museets samling, og det er der i denne sag, siger Gertrud Hvidberg-Hansen, der er direktør for Glyptoteket, i en pressemeddelelse.

Portrættet, der stammer tilbage fra omkring år 200, blev tilbage i 1970 købt af kunsthandleren Robert Hecht, der i andre sammenhænge har været forbundet med illegalt køb og salg af kulturarvsgenstande fra Italien og Tyrkiet.

Det menes at stamme fra byen Boubon i Tyrkiet og tilhøre en større gruppe bronzeskulpturer af den romerske kejserfamilie. Tyrkiets ambassadør i Danmark, Hakan Tekin, takker Glyptoteket for beslutningen.

Link kopieret!

Sårbar mand fundet

En ældre og sårbar mand, der tidligere tirsdag var meldt savnet af politiet, er fundet i god behold og bragt hjem.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på det sociale medie X.

Link kopieret!

Trods stor international succes: Kendt københavnsk tøjmærke lukker

Den københavnske modeduo Saks Potts lægger efter ti yderst succesfulde år virksomheden i graven og lukker til foråret.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Tøjmærket Saks Potts lukker.

Det oplyser firmaet via Instagram.

I opslaget nævner Saks Potts ikke årsagen til lukningen, men oplyser, at det vil finde sted i foråret 2025.

Det danske anerkendte modebrand, der har eksisteret siden 2014 og består af barndomsveninderne Cathrine Saks og Barbara Potts, har opnået både meget stor dansk og international succes.

- Nu, 10 år inde i vores rejse, følte vi, at vi enten kunne ryste posen og nytænke det heller, eller også kunne vi starte på en frisk og tage en smuk afsked med vores virksomhed på et tidspunkt, der føltes som toppen, og skrive et nyt kapitel i vores liv, skriver duo bag Saks Potts på Instagram.

Til mediet Vogue Business siger Cathrine Saks og Barbara Potts, at beslutningen om at lukke modebrandet ikke bunder i økonomi, men snarere at de to trænger til at trække sig og finde en ny udfordring.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google