Helsingør har fået 5G: Forening vil måle stråling i folks hjem
Helsingør er blevet testby for 5G. En forening tilbyder borgerne at måle den elektromagnetiske stråling i deres hjem.
Bernhard Mikael Hansen er borger i Helsingør Kommune og skeptisk over for det 5G-netværk, der i december blev aktiveret i centrum af byen.
- Jeg er bange for, at 5G besidder nogle effekter, som vi ikke er klar over endnu. Og at vi kommer til at få nogle meget sene lektier på nogle tidlige advarsler, fortæller han.
Helsingør er blevet testby i det, der ifølge TDC NET, er det største danske 5G pilotprojekt til dato. 40 mobilmaster i Helsingør har fået opsat 5G-udstyr, og kort før jul blev signalet så tændt.
- Så er jeg jo testperson. Jeg er ikke blevet spurgt, om jeg vil være det, lyder det fra Bernhard Mikael Hansen.
Debat om 5G i Helsingør
Sundhedsstyrelsen og førende danske eksperter på området mener ikke, at der er grund til at være bekymret for 5G.
Det mener Sundhedsstyrelsen om 5G
Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Målinger viser, at den samlede stråling fra mobiltelefoner, wifi og andet apparatur, som i dag udsender ikke-ioniserende stråling, er svag og ligger langt under grænseværdierne for, hvad der er sundhedsskadeligt. Baseret på den tilgængelige viden har vi ingen grund til at tro, at 5G vil ændre på det.
Men i Helsingør har der alligevel været debat om, hvorvidt 5G er sundhedsskadeligt eller ej - både i lokalavisen og ikke mindst i facebookgruppen "Helsingør", hvor tonen i debatten ofte har været hård.
I denne uge var der en mindre demonstration i byen mod 5G, om et par uger er der endnu én, og så har byrådet fået en håndfuld henvendelser fra bekymrede borgere.
- Det er en kæmpestor forandring i vores infrastruktur. Det, synes jeg, at borgerne skal inddrages i. Jeg synes, demokratiet har spillet fallit på det her område, fortæller Bernhard Mikael Hansen.
Sammen med sin kæreste Annamarrie Lennings har Bernhard Mikael Hansen stiftet foreningen "Kilderne i Såne".
Her har de indkøbt, hvad de selv kalder semi-professionelt udstyr, der ifølge dem kan måle elektromagnetisk stråling.
Foreningen tilbyder nu folk, der bor i centrum af Helsingør, at måle den elektromagnetiske stråling fra 5G i deres hjem.
- Vi tilbyder dem at komme og lave nogle målinger, og så ud fra det lave et slags registreringsark for deres hjem. Vi har en ingeniør i foreningen (Annamarrie Lennings red.), der skal uddannes i at udføre målingerne korrekt, fortæller Bernhard Mikael Hansen.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry
Professor er ikke bekymret
En af dem, der ved rigtig meget om elektromagnetisk stråling, er professor Lars Dittmann fra DTU.
Han har arbejdet med telekommunikation i 30 år, og han er kritisk overfor, at privatpersoner kaster sig ud i at måle elektromagnetisk stråling.
- Det er meget kompliceret at måle elektromagnetiske felter. Professionelt udstyr, der kan gøre det, koster mange hundrede tusinde kroner. Og det er ikke bare det, det kræver også en lang uddannelse at kunne måle på de her systemer, lyder det fra Lars Dittmann.
Han tilføjer, at myndighederne har folk, der kører rundt og måler på strålingsniveauet i Danmark, og de har aldrig målt op over halvdelen af grænseværdien.
I det hele taget ser DTU-professoren ikke nogen grund til at være bekymret for 5G.
- Der er ikke noget, der er anderledes ved 5G i forhold til 4G og 3G. Det skulle da lige være, at sendestyrken bliver mindre, og at man får bedre kontrol med de elekromagnetiske bølger. Man minimerer den åbningsvinkel, man sender signalet ud i, så istedet for at sende ud i en bred vinkel, så man kun sender derhen, hvor der er nogle enheder, der har brug for at kommunikere, siger han.
- Så hvis 5G er skadeligt, så har de systemer, vi har brugt de sidste 20-30 år også været skadelige, og det har man ikke klart kunne dokumentere, lyder det fra Lars Dittmann.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry
Primære bestråling kommer ikke fra masterne
Mange 5G-skeptikere er bekymrede for det faktum, at der med 5G kommer langt flere mobilmaster. Men ifølge Lars Dittmann giver den bekymring ikke mening, da 5G sender med lavere sendestyrke end for eksempel 3G og 4G.
- Endnu vigtigere er det, at den primære bestråling får man fra sin egen telefon. Det er ikke fra masten. Signalet fra masten er tilpasset, så det er lige præcis kraftigt nok til at kunne blive opfanget af din mobiltelefon. Hvorimod din mobiltelefon skal sende så kraftigt et signal, så det bliver opfanget af den mast, der er 200 meter væk. Din egen telefon sender altså det kraftigste signal lige ved siden af dig. Og hvis der ikke er så langt hen til masten, så sender telefonen med lavere effekt, forklarer professoren.
I Helsingør er Bernhard Mikael Hansen dog stadig skeptisk - både overfor 5G og overfor de forskere, der blåstempler det.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry
- Hvad er det, de udtaler sig på baggrund af, når de siger, der ikke er grund til at være bange? Hvilke undersøgelser læner de sig op ad? Det synes jeg er interessant. For jeg ved, at der er undersøgelser, der siger noget helt andet. Men de undersøgelser får ikke plads, lyder det fra 5G-skeptikeren.
Det er der dog en god forklaring på, lyder det fra Lars Dittmann.
- Der er endnu ikke kommet nogle klare dokumenterede beviser på, at 5G er farligt. Der er publiceret rigtig meget om emnet, men når man kigger det efter i sømmene, så er det oftest rigtig dårlig forskning, siger DTU-professoren.
Hvem kan benytte 5G i Helsingør?
Selvom signalet er tændt og har været det siden december, så er det ikke alle og enhver, der nu kan benytte 5G-netværket i Helsingør. Udvalgte virksomheder og private borgere vil blive inviteret til at teste det for TDC NET.