Invasiv krabbeart fundet i Nordsjælland for første gang: "Det er stort"
For første gang er den invasive pensel-klippekrabbe fundet i Nordsjælland.
Under en krabbetur i Hornbæk Havn opdagede en guide en lille, særlig krabbe med behårede kløer.
Pensel-klippekrabben, som er en invasiv krabbeart, er ikke før registreret i Nordsjælland.
- Det er første gang, vi fanger den. Vi har trods alt været her i 50 år, så det er stort for os, siger Jens Peder Jeppesen, marinbiolog og akvariechef hos Øresundsakvariet i Helsingør til TV 2 Kosmopol.
Øresundsakvariet holder krabbeture i Hornbæk Havn, og på en af dem bemærkede guiden fra akvariet, at en af krabberne adskilte sig fra den større, danske strandkrabbe.
Guiden kunne se, at krabbens kløer var behårede, og dens lille skjold, der ikke bliver mere end tre centimeter, var næsten kvadratisk.
Fra den anden side af jorden
Pensel-klippekrabben holder til i Rusland og Japan og er formentlig kommet til Danmark med ballastvandet fra andre lande - det vand, som skibe tager med ombord for at opnå den rette vægt.
I ballastvandet kommer krabberne ind som larver, og når vandet bliver smidt ud i det danske hav, vokser de sig store.
- Den bliver betragtet som invasiv og dermed skadelig for vores miljø, da den konkurrerer med den almindelige danske krabbe, siger Jens Peder Jeppesen.
Lige nu ses krabben kun sporadisk i Danmark, og man kan ikke præcist vide, hvilken skade de kan gøre, før bestanden er større.
I andre lande har man set, at pensel-klippekrabben har spredt sig hurtigt, og hvis det sker i Danmark, kan man frygte, at den danske strandkrabbe skal konkurrere med den invasive art om føde.
Miljøstyrelsen har meldt ud, at hvis man støder på en pensel-klippekrabbe, bør man indberette det til dem, da arten bør bekæmpes.
Krabben fra Hornbæk Havn kan nu opleves hos Øresundsakvariet i Helsingør.