Nu er det afgjort: Her forbydes sankthansbål
I Helsingør, Tisvilde Hegn og Lejre holder de fast i afbrændingsforbud.
Mandag morgen var Danske Beredskaber samlet for at drøfte, hvorvidt der skulle udstedes afbrændingsforbud i Danmark på grund af det tørre og varme sommervejr. Nu er dommen faldet.
I Helsingør, Tisvilde Hegn og Lejre forbliver bålet slukket til sankthans på fredag.
- Det ser ikke ud til, at den vand, der kommer, kommer til at ændrer det, som det ser ud til lige nu, siger beredskabschef, Jesper Ingeman-Petersen, ved Helsingør Kommunes Beredskab.
Dermed fastholder beredskabet det forbud, de tidligere på ugen udstedte, og det forbliver forbudt at tænde op i kulgrillen, ryge i naturen, tænde bål og åben ild udendørs samt anvende ukrudtsbrændere.
- Det giver nogle gener, men skal vi kigge på sikkerheden, er det det rigtige at gøre.
Forbud vest for Storebælt
I de øvrige kommuner i Hovedstadsområdet er sankthansbål fortsat tilladt.
Til gengæld kommer der enten totalt afbrændingsforbud eller et mere specifikt bålforbud i alle kommuner vest for Storebælt, oplyser Danske Beredskaber til Ritzau.
Heksen på sankthansbålet må derfor finde andre måder at flyve til Bloksbjerg i år.
Stor risiko for naturbrande
Beslutningen om at udstede afbrændingsforbud er man enig i i Lejre Brandvæsen, da de mange naturgrunde i Lejre Kommune udgør en stor risiko for naturbrande.
- Vi har mindre asfalt end i hovedstaden, så vi har mere som kan brænde. Vi har mange landsbyer med stråtækte huse, og det er vores vurdering, at det er tryggest for alle at indføre forbuddet, siger Frank Praefke, beredskabschef i Lejre Brandvæsen.
- Hvis vi er heldige, kommer der ti millimeter regn inden fredag, og det er ikke nok.
Han følger løbende med i vejrudsigterne, men forventer ikke at ophæve forbuddet inden sankthans.
- Lige så snart, vi kan se bedring i vejrforholdene, løsner vi grebet. Sikkerheden kommer først.
Tænder lyskæder i stedet for bål
De mørke udsigter behøver dog ikke føre til en aflysning af sankthans, mener beredskabschefen. Dagen kan stadig markeres.
- Så må man være kreativ. Man må gerne mødes, og så kan man kan jo tænde en lyskæde og synge om den, siger beredskabschefen, der allerede har sin egen lyskæde klar til på fredag.
Opfordringen er dog enslydende med Helsingør Kommunes Brandvæsen. Det er forbudt at tænde op i en kulgrill og anvende ukrudtsbrændere.
- Det er den største synder til naturbrande, siger beredskabschefen i Lejre Brandvæsen.
En lille åbning for bål i Helsingør
Alligevel er der i Helsingør mulighed for at tænde op - men ikke på land.
- Man kan lave bål på en tømmerfløde 200 meter ud for kysten på vandet, så gnisterne falder i vandet. Man skal bare huske at ringe og gøre os opmærksomme på det forinden, siger beredskabschefen ved Helsingør Kommunes Beredskab.
- Om vi ændrer det efter sankthans, kan jeg ikke sige.
Her er man undtaget
I Danske Beredskaber har man ikke truffet en fælles beslutning, da risiciene er forskellige fra kommune til kommune. For mens Lejre og Helsingør mørklægges fredag aften, kan man flere steder på Sjælland tænde sankthansbål på stribe.
Læs her hvilke kommuner, der fortsat må tænde sankthansbål.
Halsnæs, Hillerød, Frederikssund, Egedal og Furesø
- Vi er rimelige afklarede om ikke at indføre afbrændingsforbud, siger Toke Elling, operativ chef i Frederiksborg Brand og Redning, og fortsætter:
- Vi har ikke gode argumenter for at indføre det. Vi ser ikke et ekstraordinært billede tegne sig. Folk forstår godt, ar det er farligt at lege med åben ild i den her tid.
- Vi har stor tillid til, at folk godt kan passe på.
Telefonerne kimer løs
I Frederiksborg Brand og Redning har man desuden foretaget forebyggende tiltag. Tiltag, som nu lønner sig.
- Vi har opfordret folk til hellere at ringe ind én gang for meget end én gang for lidt.
- Folk ringer ind fra spejderlejre og fester med fyrværkeri for at finde råd og vejledning forud for begivenheden. Vi har ikke haft ekstraordinære hændelser. Til gengæld har der været mange flere opkald, siger den operative chef, der glæder sig over borgernes øgede opmærksomhed omkring brandfare.
Ballerup, Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Taarbæk
I Beredskab Øst har man heller ikke fundet det nødvendigt at indføre afbrændingsforbud. Det oplyser beredskabsdirektør, Rasmus Storgaard.
- Vi har ikke store skovområder, heder eller lyng. Det bliver omfangsrigt at indføre restriktioner, når der ikke er mulighed for omfattende naturbrande. Brande kan opstå, hvis man ikke er forsigtig, men vi har vurderet, at man ikke er der endnu, hvor faren er stor nok til at udstede afbrændingsforbud.
Det kunne dog snildt have været anderledes. Det er særligt de seneste dages nedbør, der har været afgørende.
- Det havde været anderledes, hvis sidste uges tørke var fortsat, men i weekenden fik vi et godt skyl, og i denne uge er der mere overskyet, siger beredskabsdirektøren.
- Det er nok til, at udtørringen er sat på pause.
Albertslund, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Glostrup, Hvidovre, Rødovre og København
I Hovedstadsområdet har man endnu ikke oplevet en naturbrand, og det var derfor et let valg at træffe, da man undgik at udstede afbrændingsforbud.
- Der er ikke så tørt i vores område. Vi fik vand i weekenden, og folk er gode til at følge vores råd, siger Tim Ole Simonsen, operationschef ved Hovedstadens Beredskab.
Alligevel opfordrer operationschefen til, at man ikke bruger ukrudtsbrændere og sørger for at holde god afstand.
- Vi opfordrer til, at man holder god afstand til brandbare ting, overvejer bålets størrelse og slukker bålet, før man forlader det. Det kan godt være en stor opgave, så man skal måske være opmærksom på at få et mindre bål i år.
Tårnby
I Tårnby er der ikke udstedt afbrændingsforbud, men det har ikke været en let beslutning. Det har krævet ekspertviden. Det oplyser Henning Vestergaard, beredskabschef i Tårnby Brandvæsen.
- Vi har Amager Fælled, som er det største naturområde tæt på København. Vi har været i kontakt med områdets vildtkonsulent, og det er normalt meget fugtigt og ikke særlig tørt. Det er det stadig, og det er meget anderledes end, hvad man ellers ser i Danmark
- Træer og hække er stadig grønne, og vi har ingen naturbrande haft.
- Der er ikke et argument for, at vi skulle indføre restriktioner, så det er vi ikke interesseret i.
Sankthansbålet bliver mindre
I stedet har man i Tårnby Brandvæsen sikret, at sankthansbålene bliver mindre i år.
- Vi har haft fat i arrangørerne af de sankthansarrangementer, som kommunen leverer træ til, og bedt dem om at banke så mange blade af som muligt, reducere bålets størrelse og så fylde på undervejs, siger beredskabschefen.
- Folk er glade bare, de kan holde sankthans.