Oprykning kan give problemer: Nu kommer fansene med stadion-forslag
FC Helsingørs stadion lever ikke op til kravene i tilfælde af en oprykning til Superligaen. Nu kommer klubbens fans på banen med en mulig løsning.
FC Helsingør tabte blot en enkelt kamp i efteråret og overvintrer derfor på førstepladsen i landets næstbedste fodboldrække. Det har fået den nordsjællandske klub til igen at drømme om Superligafodbold, men der er et stort problem.
Udsigten til en oprykning medfører nemlig usikkerhed om, hvor kampene eventuelt skal spilles.
Det nuværende stadion er ikke godkendt til Superligaen, og derfor risikerer klubben at skulle spille et helt andet sted, hvis de rykker op.
Diskussionerne har længe stået på i Helsingør, og nu melder en række fangrupper sig på banen med deres forslag til en midlertidig løsning, der skal sikre Superliga-kampe i Helsingør.
For udsigten til kampe i Farum, Lyngby eller et tredje sted, huer ikke ligefrem Helsingørs fans, lyder det fra Jonas Ruokokoski, der repræsenterer fanmiljøet.
- Det siger sig selv, at FC Helsingør hører til i Helsingør. Det er byens sportsflagskib. Det er sindssygt vigtigt, og det har noget med lokalpatriotismen at gøre, siger Jonas Roukokoski til TV 2 Lorry.
Fangruppernes forslag går på at færdiggøre eksisterende tribuneforhold og opstille mobiltribuner. Ifølge dem vil det koste omkring 10 millioner kroner, og vil kunne færdiggøres på et par måneder.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).
Her er fansenes forslag
Oplægget kommer fra Helsingør Support, FC Helsingør Fodboldfans, Kronborgs Drenge, WB Helsingør og Wiibroe Corner.
Der lægges op til:
- At etablere to endetribuner med plads til 2-3.000 tilskuere samt 1.000 siddepladser på langsiden.
- To mobiltribuner bag baglinjerne med plads til 1.500 ståpladser værd, samt to mobiltribuner på langsiden med plads til 500 siddepladser hver.
Det vil give de påkrævede 10.000 tilskuere, der er et krav på et 'åbent' stadion.
Desuden lægges der op til, at der opstilles containere til salg, toiletter og andet, ligesom der skal bygges endnu et grillskur. Og så skal der opføres to TV-tårne af stillads, storskærme og et TV-studie med presselounge.
Et særskilt afsnit til udebanefans placeres i det nordvestlige hjørne af stadion, hvor der med egen indgang vil være afskærmet fra hjemmebanesektionerne.
Fangrupperne estimerer at arbejdet vil kunne laves for 10 millioner kroner.
Stadion har store mangler
FC Helsingør spillede i Superligaen i sæsonen 17/18. Det er klubbens hidtil eneste sæson i landets bedste række.
Dengang fik klubben dispensation til at spille på klubbens gamle stadion, der blev opgraderet til lejligheden.
I 2019 rykkede Helsingør imidlertid til et nyt stadion, der har flere mangler, hvis det skal leve op til Superliga-kravene.
Hvis stadion skal leve op til Divisionsforeningens krav, skal det være et lukket stadion med en kapacitet på 6.000 tilskuerpladser, hvoraf 4.000 skal være siddepladser. Alternativt skal det være et åbent stadion med plads til 10.000 tilskuere, hvoraf 3.000 skal være siddepladser.
Aktuelt har FC Helsingørs stadion plads til 4.000 tilskuere, hvoraf de 1.000 er siddepladser. Blot en af tribunerne er overdækket, og man lever derfor ikke op til nogen af kravene.
Desuden har stadion blot en enkelt indgang, ligesom andre faciliteter mangler - blandt andet kan man stå udenfor stadion og se ind på banen gennem et hegn.
Ifølge Jonas Ruokokoski er de krav indfriet i forslaget fra fansene. Nu håber han, at kommunen og FC Helsingør vil sætte sig sammen og få drøftet mulighederne.
- Det ender med, at Helsingør som by bliver lidt til grin. Det samlede fanmiljø står sammen om forslaget, fordi vi elsker Helsingør. Jeg kan slet ikke forestille mig, dem (spillerne, red.) spille et andet sted, det ville være utopi. Hvis de skal til Farum, skulle de hedde FC Farum i stedet, siger han.
Selvom klubben fik dispensation i 2017, da holdet spillede i Superligaen, har Divisionsforeningen - ifølge Jonas Ruokokoski - afvist, at det kan komme på tale igen.
Derfor håber han, at et midlertidigt stadion kan blive opført og benyttes indtil 2028, hvor der kommer nye regler og krav til stadions.
Borgmester: Klubben skal på banen
For at et eventuelt forslag kan godkendes, kræver det Divisionsforeningens accept. Og her er det enten Helsingør Kommune eller FC Helsingør selv, der skal komme med forslaget.
Helsingør Kommunes borgmester, Benedikte Kiær (K), fortæller, at døren er åben, men hun vil gerne have klubben på banen.
- Det, vi har gjort allerede, er, at vi har haft et internt møde omkring den forpligtelse, vi indgik med budgetforliget i efteråret. Hvordan kommer vi så videre? Jeg mangler, at klubben kommer på banen, for det er dem, der snakker med Divisionsforeningen, siger Benedikte Kiær til TV 2 Lorry.
I aftaleteksten til budgetforliget fra oktober fremgår det, at kommunen vil søge finansiering hos private investorer for at udvide stadion.