Syrisk flygtning viste sig at være broderiekspert
Hassan Habo har gjort det så godt i en beklædningsvirksomhed, at forretningen vil udvide. Projektet bag er nu normineret til Fællesskabsprisen 2017.
22-årige Hassan Habo er ligesom over 11 millioner andre syrere flygtet fra død og ødelæggelse.
Og for 18 måneder siden ankom han så til Danmark, hvor han blev inlogeret på et asylcenter med sin kæreste.
Men her sidder han ikke længere og keder sig.
Han går nemlig til danskundervisning tre gange om ugen, og så arbejder han hos beklædnings- og reklamevirksomheden Kjeldsens i Hillerød, hvor de er svært begejstrede for ham.
Den nytilkomne flygtning viste sig nemlig at have et noget særpræget talent, som der var akut behov for her.
Blev i 10 timer i stedet for én
Sagen er den, at Kjeldsens i Hillerød i seks måneder havde kæmpet med at få en ny, dyr broderimaskine til at fungere rigtigt.
Desværre uden held.
For de fine broderier, der bliver syet på alskens tøj og firmagaver, slog knuder for indehaveren, der ikke kunne instille trådspændingen ordentligt.
Det fik Hassan Habo dog klaret allerede første gang han trådte ind af døren, hvor han egentlig blot skulle være der i en time, men endte med at være der lidt længere for at få styr på tingene.
- Han var her i 10 timer, hvor han fik finjursteret maskinen helt perfekt. Det gør jo, at vi kan tjene penge på den igen. Så han har gjort en kæmpe forskel for os i dag, fortæller virksomhedsejer Lasse Kjeldsen til TV 2 Lorry.
Hassan har arbejdet i syv år i Aleppo i sin fars tøjvirksomhed og ligeledes på en tøjfabrik i Tyrkiet på hans flugt væk fra krigen.
Her har han arbejdet med symaskiner, der havde op til 12 hoveder, så at få styr på et enkelt var ingen årsag for ham.
- I det her tilfælde kommer Hassan med en ressource. Hvis jeg smed et jobopslag på nettet, ville jeg sikkert ikke kunne finde en med de kompentencer. Og så har godt med gåpåmod, og det er jo noget, jeg kan bruge, siger den glade virksomhedsejer.
Fællesskabsprisen
Fællesskabsprisen blev stiftet i 2014 i et samarbejde mellem politiker Mette Frederiksen og en række store danske fagforeninger og virksomheder samt uddannelsesinstitutioner.
Det er Projekt Headstart, der har parret Hassan Habo med Lasse Kjeldsens forretning.
Projektet har til formål at hjælpe flygtninge ud på arbejdsmarkedet i form af praktik, løntilskud eller et tilrettelagt uddannelsesforløb, fordi det har vist sig, at jo før flygtninge kommer i arbejde, des større er chancen for, at de får en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet.
Projektet er stiftet af ISS, Røde Kors og 3f, som har fået 500.000 kroner af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering til en foreløbig forsøgsordning fra 1. december 2016 til 30. juli 2017, og nu er foretagenet også normineret til årets Fællesskabspris.
Udvider forretningen på grund af Hassan
Hos Kjeldsens er man blevet så glade for Hassan, at man regner med at fastansætte ham, når han praktik udløber.
- Jeg ved allerede nu, at ham vil jeg gerne fastansætte. Han kommer til at gøre en kæmpe forskel for os. Jeg synes, det er fantastisk, at vi kan være med til at integrere borgerne i samfundet, siger Lasse Kjeldsen, og uddyber:
Faktisk vil man på grund af Hassan nu udvide forretningen med et ekstra lokale og en større symaskine.
Og Hassan Habo? Han er lykkelig for at være i Danmark.
- Jeg er meget glad for at arbejde her hos Lasse. Jeg har en god chef og nogle gode kollegaer. Jeg håber, jeg kan blive ved med at være her, siger han.
Foto: TV 2 Kosmopol