De opdagede forureningsskandalen, men nu er den tre gange større: "Jeg er chokeret"

Forureningen på Collstropgrunden i Hillerød er tre gange større end først antaget. Det chokerer to af dem, der var med til at opdage forureningen for mere end 30 år siden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Søren Wium-Andersen har stadig det brev, han sendte til Hillerød Kommune med beskeden om, at tønder med gift var gravet ned på Collstropgrunden.
Foto: Emma Thomas Moesgaard / TV 2 Kosmopol

Det er 37 år siden, at Søren Wium-Andersen blev ringet op af en tidligere medarbejder på imprægningsanstalten Collstrop i Hillerød. 

Manden i den anden ende af røret var meget syg og ville dele en bekymrende besked med Søren Wium-Andersen, som var formand for den lokale afdeling af Naturfredningsforeningen i Hillerød på det tidspunkt.

- Han havde simpelthen været med til, at man gravede tønder med giftrester i ned i et vandhul og dækket det af med flis, siger Søren Wium-Andersen til TV 2 Kosmopol. 

Nedgravningen var foregået på Collstropgrunden i Hillerød, og opkaldet blev starten på den forureningsskandale, som bliver ved med at udvikle sig.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Arbejderne havde beskyttelsesdragter og motoriseret åndedrætsværn på , da de fjernede de nedgravede tønder med arsen.
Foto: Privatfoto / Christian Rørdam

De nyeste undersøgelser af grunden, foretaget af Region Hovedstaden, viser, at der er tre gange mere forurening, end først antaget. 

- Forureningen på Collstropgrunden har vist sig at være voldsomt stor og fordelt ud over hele den seks hektar store indhegnede grund, siger miljøchef i Region Hovedstaden, Charlotte Schleiter.

Tidligere undersøgelser har anslået, at der var 35 tons arsen på grunden, men de nyeste og indtil nu mest omfattende analyser viser, at der ligger tættere på 105 tons arsen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvad er arsen?

Arsen er et grundstof og halvmetal, som i vidt omfang findes i jorden og drikkevand.

Den væsentligste forureningskilde med arsen er anvendelsen i træimprægneringsmidler, som det blev brugt til på Collstropgrunden.

Visse uorganiske arsenforbindelser kan forårsage kræft hos mennesker – den hyppigste kræftform er hudkræft. 

Visse former af arsen er giftig gennem indtagelse og indånding.

Kilde: Miljøstyrelsen og Region Hovedstaden

- Jeg synes, det er forbløffende, at man først har fundet ud af det nu, siger Søren Wium-Andersen. 

Han har fulgt sagen på sidelinjen, siden han modtog opkaldet i 1986 og ved, at der efterhånden er lavet en del rapporter og undersøgelser på området.  

- Det overrasker mig virkelig meget, at det er så dårligt, det der hidtil er lavet. Jeg havde større tiltro til undersøgelserne. Jeg havde indtryk af, at de var lavet meget omhyggeligt, siger han. 

De nye undersøgelser har kostet omkring seks millioner kroner og bygger på mere end 400 boringer på grunden og mere end 4.000 jordprøver.

- Det lægger ekstra pres på regionen for at få gjort noget. Det viser, at man skal se at få fingeren ud og se at få fjernet noget af det, siger Søren Wium-Andersen.

Forureningen blev i sin tid først opdaget, da en kræftsyg tidligere medarbejder anonymt henvendte sig til myndighederne. Den historie kan du læse meget mere om her

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sagen kort

Fra 1936 til 1976 lejede træimprægneringsfirmaet Collstrop knap 60.000 kvadratmeter skov af Naturstyrelsen. Her blev tusindvis af telefonpæle og elmaster gennem årene behandlet med stærkt giftige tungmetaller for at forhindre svampeangreb i træet.

Da Collstrop lukkede i 1976, fjernede de bygninger, imprægneringskar og det meste af fundamenterne – men efterlod ting, som først blev fundet flere år senere.

Omkring 150 gifttønder med krom, kobber og arsen var begravet og forsøgt gemt, inden de forlod grunden.

I november 1986 blev kommunen opmærksom på problemet, og det blev konstateret, at der lå 35 tons ren arsen under jorden. Men først i sommeren 1990, efter juridisk tovtrækkeri, gik arbejdet i gang – og oprydningen har været i gang ad flere omgange siden.

Alligevel er jorden fortsat lige så forgiftet.

I efteråret 2020 kom et vendepunkt. Et bredt flertal i Folketinget besluttede, at ti store forureningssteder skulle på finansloven i 2021. Heri Collstropgrunden.

Nye og grundigere undersøgelser blev derfor sat i gang – som afslørede, at der ligger tre gange så meget arsen i jorden, dermed 105 tons arsen.

"To gram arsen kan slå ihjel"

Efter samtalen med den tidligere medarbejder satte Søren Wium-Andersen sig straks hen til sin Amstrad-computer og forfattede et kort brev med medarbejderens budskab. 

Brevet sendte han til Christian Rørdam, der var miljøsagsbehandler i Hillerød Kommune.

- Mit kendskab til forurening fra imprægneringsanstalter var nok temmelig nær nul. Det har jeg lært en del om siden, siger Christian Rørdam til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Christian Rørdam husker, at han havde været miljøsagsbehandler i et års tid, da han modtog brevet fra Søren Wium-Andersen.
Foto: Emma Thomas Moesgaard / TV 2 Kosmopol

Han fulgte de første oprydninger af Collstropgrunden, hvor man fjernede 150 tønder med gammelt, grønt imprægneringsvæske fuld af arsen. 

- Vi fik at vide, at to gram af det grønne pulver, der lå i tønderne, var nok til at slå et voksent menneske ihjel, siger han. 

De nye tal, som Region Hovedstaden har oplyst til TV 2 Kosmopol, kommer bag på ham.

- Det er voldsomme tal. Jeg er chokeret over, at det kan være så meget. Det er sygt store mængder imprægneringsvæske, der er gået til spilde, siger Christian Rørdam.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Visse steder på Collstropgrunden har jorden stadig et grønligt skær fra arsenforureningen, som man ser på billedet her, der er taget ved den første oprydning af grunden i 1990.
Foto: Privatfoto / Christian Rørdam

Siver ikke mod grundvand og Esrum Sø

Foruden forureningens størrelse, viser undersøgelsen også en anden vigtig ting. Nemlig, at arsenet bevæger sig langsommere ned gennem jorden, end man tidligere har troet. 

Regionen vurderer derfor, at arsenet ikke er en trussel mod grundvandet, og at det bevæger sig så langsomt, at de ikke behøver at ændre planerne for grunden.

- Det er jo fantastisk godt, havde jeg nær sagt, at det ligger der endnu. At det ikke er væk. For hvor er væk? Ja, det er ned i Esrum Sø eller lodret ned til grundvandet, siger Christian Rørdam.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Region Hovedstaden er ved at teste, om maskinen her kan fordele væske i jorden under Collstropgrunden. Håbet er at finde en væske, der kan binde arsenet, så det ikke spreder sig, men testene er på et tidligt stadie, så det vides ikke endnu.
Foto: Emma Thomas Moesgaard / TV 2 Kosmopol

Region Hovedstaden forventer, at det bliver for dyrt og miljøbelastende at grave arsenet op og flytte det til et andet sted.

Derfor forsøger man i stedet at finde en metode, hvor forureningen bindes til naturligt forekommende mineraler i jorden.

- Det findes der ikke en løsning til i dag, så det samarbejder regionen lige nu med danske og udenlandske forskere om at udvikle. At der har vist sig at være så meget arsen inde på Collstropgrunden, det kan betyde, at håndteringen kan blive meget dyr og besværlig, men det er endnu for tidligt at sige med sikkerhed, siger miljøchef i Region Hovedstaden, Charlotte Schleiter. 

Link kopieret!

Seneste nyt

FCN besejrer topholdet AGF hjemme i Farum

Superligaens tophold AGF satte tre point til, da holdet fredag aften var på besøg på Right To Dream Park i Farum mod FC Nordsjælland.

Kampen endte 1-0 til hjemmeholdet, efter at Milan Iloski var først over en returbold i kampens overtid og scorede kampens afgørende mål.

FC Nordsjælland rykker med sejren op på fjerdepladsen og er kun ét point efter den førende trio bestående AGF,FC København og FC Midtjylland.

Link kopieret!

Topchef fik mere end tre millioner i fratrædelsesaftale

Arkivfoto. Hillerød Kommune.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Da den tidligere topchef i Hillerød Kommune Lars Mørk i september fratrådte sin direktørstilling i kommunen, kunne han tage 3,3 millioner kroner med sig i fratrædelsesgave.

Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har fået. Ifølge Hillerød Kommune var fratrædelsen et udtryk for et ønske om "en ny profil" på posten.

Link kopieret!

Motorvej lukkes helt på grund af glat føre - lastbiler skal bjærges

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Helsingørmotorvejen spærres i sydgående retning mellem 7 Kokkedal og 10 Hørsholm S på grund af flere uheld på strækningen og det glatte føre, hvor flere busser er havareret.

Der er kødannelser på strækningen, og der forventes først normal trafik sidst på aftenen.

Klokken 21 lyder meldingen fra P4 Trafik, at motorvejen fortsat er spærret, indtil vejhjælp forsøger at få fjernet de lastbiler, som ikke kan komme over bakken.

De er endnu ingen tidshorisont for åbningen. Det forventes dog at være senere i aften.

Link kopieret!

Dansker hyldes på Empire State Building

Empire State Building lyser fredag op i rød-hvide farver. Det sker, efter at danske Victoria Kjær Theilvig tidligere på ugen vandt Miss Universe-konkurrencen. Det fremgår af bygningens hjemmeside.

Link kopieret!

Politi efterlyser 16-årig: Har du set Josefine?

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi efterlyser fredag aften 16-årige Josefine, som er forsvundet fra sit bosted.

Politikredsen opfordrer samtidig til at man kontakter politiet via 114, hvis man ser hende.

"Vi vil gerne høre fra hende eller om hende", lyder det fra politiet.

Link kopieret!

Hurtigst udsolgt i Europa: Ironman i København slår rekord

Stephen Derrett fra Storbritannien kommer over målstregen som herrernes nummer 1 under Ironman Copenhagen i København søndag den 18. august 2024.
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Ironman Copenhagen 2025 melder udsolgt og er den hurtigst udsolgte ironman-stævne i Europa i år.

Det fremgår af en pressemeddelelse fredag aften.

Her udtaler Jacob Nørgaard, som er landechef for Ironman Danmark, at "det er fantastisk, at vi allerede nu kan melde udsolgt til Ironman Copenhagen 2025".

- Interessen har været overvældende, og vi ser frem til at skabe en kæmpe fest i hjertet af København, siger han i pressemeddelelsen.

Ironman i København vil blive afholdt 17. august næste år. 3200 atleter fra mere end 78 lande har tilmeldt sig.

Det fremgår desuden af pressemeddelelsen, at Ironman Copenhagen 2025 er blevet udsolgt 165 dage hurtigere end 2024-udgaven.

/ritzau/

Link kopieret!

Falck har "mandet godt op" i vintervejret

Der har været travlhed hos Falck gennem hele dagen – og i hele landet.

Det oplyser driftsleder i Falck Robin Henriksen til TV 2.

Falck har assisteret ved godt 150 fritrækninger, hvor bilister for eksempel er endt i en grøft eller ikke har kunnet forcere en bakke.

I morges var Falck kaldt ud til mere end 300 tilfælde, hvor biler ikke kunne starte på grund af kulden, mens det har assisteret ved lige under 60 uheld.

Sneen falder fortsat, særligt i Nordsjælland, og det betyder, at der er "mandet godt op" på mandskab i forhold til en normal fredag aften.

Link kopieret!

Biler kan ikke sætte i gang på sneglat motorvej

Helsingørmotorvejen i sydgående retning fredag aften.
Foto: TV 2

Problemerne på Helsingørmotorvejen fredag eftermiddag er endnu ikke forbi.

For selvom vejhjælp er ude for at hjælpe strandede biler videre, kan mange fortsat ikke sætte i gang op ad bakkerne. Det skriver DR P4 Trafik.

Det har blandt andet den umiddelbare konsekvens, at Hørsholm by er presset af trafik, da mange søger udenom motorvejen.

Ifølge P4 Trafik er meldingen her dog, at flere biler ikke kan komme videre fra rundkørslerne på grund af det glatte føre.

Det er særligt i sydgående retning, at problemerne hober sig op.

Link kopieret!

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google