Efter indsamlingsshow: Her bliver gold pløjemark til folkeskov
Folkeskov kan gøre en stor forskel for både drikkevand og klima.
De første spæde skridt til at omdanne en øde pløjemark til en såkaldt folkeskov blev søndag taget i Skævinge ved Hillerød.
I alt skal 16 hektar plantes, og det sker med hjælp fra de danskere, som donerede penge til Danmarks Naturfredningsforenings og TV 2´s indsamlingsshow, Danmark planter træer, der blev afholdt i midten af september måned.
Her lykkedes det at samle ind til blandt andet én million træer i nye folkeskove i Danmark.
Blandt dem var et ægtepar fra lokalområdet, som TV 2 Lorry talte med søndag.
- Det giver rigtig god mening for os at være med til det her i dag, for vi kan godt lide skoven og at komme ud i naturen. Nu må vi bare have tålmodighed og vente på, at det bliver en rigtig skov. Vi glæder os meget, siger Carina Jeppesen fra Skævinge.
Folkeskove
- Folkeskove opstår når private og firmaer hjælper staten, kommuner og vandværker med at plante nye skove over vigtige grundvandsreserver via deres donerede træer.
- Skovene er med til at beskytte rent drikkevand i fremtiden, binde CO2, samtidigt giver de nye rekreative områder og dyr og planter nye levesteder.
- Skævinge Folkeskov ligger på et areal opkøbt med midler fra HOFOR, som også er tilstede og kan fortælle om vandindvinding og rent drikkevand.
Kilde: Naturstyrelsen
Bastian løb for mere skov
Det er Naturstyrelsen Nordsjælland og den selvejende institution Growing Trees Network Foundation, der står bag den nye folkeskov i Skævinge.
Undervejs fik de fremmødte mulighed for at dekorere og skrive navn på en plantepind, som kunne sættes ved det træ, der blev plantet. Der var også mulighed for at se en plantemaskine i aktion, ligesom der blev sunget ‘Vi vil plante et træ’ af Erik Busk.
Blandt de fremmødte var også 10-årige Bastian Wagner, der til Skolernes Motionsdag samlede penge ind til formålet.
- Nogle gav pr. kilometer og nogle gav et fast beløb.
Hvorfor går du op i at plante træer?
- Fordi jeg gerne vil have et godt miljø. Det er vigtigt, siger Bastian Wagner, der løb hele 22 kilometer, hvilket blev til i alt 67 træer.
Lufthavnsansatte får mudder på fingrene
Også 20 ansatte fra Københavns lufthavn kastede sig ud i projektet, efter at have doneret penge til "Danmark planter træer.” Heriblandt Marie Louise Hansen, chef for corporate responsibility.
- Det skaber en helt konkret sammenhæng til den klimastrategi, vi har i lufthavnen, hvor vi gerne vil være helt emissionsfri. Og så benytter vi lejligheden til at være med til noget helt jordnært - at plante nogle træer og få mudder på fingrene, så det enkelte medarbejder kan være med til at gøre en forskel, siger Marie Louise Hansen.
Godt for drikkevand og klima
Og det er et projekt, der kan gøre en stor forskel for både drikkevand og klima, siger Lars Heiselberg Vang Jensen, formand i Growing Trees Network Foundation.
- Det her stykke jord er over et meget vigtigt grundvandsmagasin, så det er med til at beskytte rent drikkevand. Det skaber levesteder til dyr, og så vil én hektar jord være med til at binde 1200 tons co2, siger Lars Heiselberg Vang Jensen.
De allerførste træer på pløjemarken blev plantet 2. påskedag i år.