Supersygehus forsinkes igen og bliver 43 procent dyrere: "Det er en alvorlig situation"
Hospital i Hillerød bliver 43 procent dyrere end først antaget. Det får konsekvenser for regionens økonomi.
Det nye supersygehus i Nordsjælland forventes at ende med den klart største budgetoverskridelse blandt sygehusbyggerier støttet af midler fra Kvalitetsfonden.
Det fremgår af en årsrapport om de kvalitetsfondsstøttede sygehusbyggerier fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Nyt Hospital Nordsjælland skulle have stået klar i 2020 og have kostet knap 4,9 milliarder kroner i 2022-priser.
Men efter en række forsinkelser og budgetoverskridelser, står det klart, at hospitalet ikke kan tages i brug før 2026, og at det bliver 43 procent dyrere.
- Det er en alvorlig situation, det vil jeg ikke lægge skjul på. Vi har haft fokus på at styre processen så godt, vi kunne og komme igennem en svær tid. Kunne vi have gjort det bedre? Det kunne vi sikkert nok have gjort, siger Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden.
Han vil nu foreslå, at regionsrådet får rådgivning af et panel af eksterne eksperter, så projektet kan blive ført godt i mål.
Godt 50 kilometer sydvest for byggepladsen i Hillerød ligger Universitetshospital Køge. Det er også blevet flere år forsinket, men det forventes ikke, at byggeriet overskrider det oprindelige budget.
"Værst tænkelige cocktail"
Årsagen til den markante fordyrelse af projektet i Hillerød skal især findes i timingen, mener Lars Gaardhøj.
- Hospitalet i Hillerød er et stort hospital, som bygges helt fra bunden. Lige i den fase af byggeriet, hvor vi bygger allermest, stiger priserne, og leverancerne bliver vanskelige, siger han.
- Det har været den værst tænkelige cocktail på et tidspunkt i byggeriet, hvor det nærmest var umuligt at stoppe op eller sætte på pause.
Først var det covid-19, der besværliggjorde både levering af byggematerialer og arbejdskraft. Efterfølgende blev priserne sendt i vejret af krigen i Ukraine og den stigende inflation.
Budgetoverskridelsen, der løber op i godt to milliarder kroner i alt, får betydning for regionens økonomi. Den er i øjeblikket i dialog med Indenrigs- og Sundhedsministeriet for at få lov til at optage et lån, der skal dække de ekstra udgifter.
Ifølge Lars Gaardhøj er det en sandsynlig konsekvens, at andre planlagte renoveringsprojekter i Region Hovedstaden bliver udskudt som konsekvens heraf.
/ritzau/