Kamp mod ensomhed blandt ældre: "Jeg var rigtig ked af det!"
Ensomhed blandt ældre er et problem, som kommunerne arbejder målrettet og vedholdende på at bekæmpe. Se hvad man gør i din kommune for at få ældre ud af ensomhed.
Gitte Vedel nyder roserne i haven. Hun bor på Breeltecenteret i Hørsholm Kommune. I dag er hun i fælleshaven med socialpædagog Heidi Vindahl Andersen. Sammen med en anden socialpædagog er hun en del af en særlig indsats i Hørsholm overfor ensomhed hos ældre. Blandt andet en hjælp for folk som Gitte Vedel.
- Jeg havde det skidt. Jeg var rigtig ked af at være her. Men det var så stor en omvæltning, set ud fra det liv, som jeg havde haft før. Hvor jeg havde været meget udadvendt, siger Gitte Vedel.
Kommunerne her i vores område bruger forskellige redskaber i kampen mod den ensomhed, der rammer de ældre. Når helbredet svigter. Og når familie og venner dør. Det viser TV 2 Lorrys rundspørge blandt hovedstadsområdets kommuner.
Klik ind på kortet og se, hvad din kommune gør i kampen mod ensomhed blandt ældre:
Fællesspisning og Trivselsguider
I Furesø er der fællesspisning flere gange om ugen. I Helsingør er der støtte til at gangbesværede ældre kommer ud ad døren. Og i Brøndby har de ansat såkaldte "trivselsguides", som kan få øje på de ensomme ældre og motivere dem til at være med i sociale fællesskaber. Ligesom Heidi gjorde med Gitte i Hørsholm.
- Lige pludselig stod Heidi inde i mit soveværelse. Og hun var bare så skøn. En pige der virkelig fik taget fat om mig, siger Gitte Vedel.
Gitte Vedel boede i egen lejlighed i Hørsholm - på 1. sal uden elevator. Men så fik hun en nervesygdom i benene. I dag har hun svært ved at gå. Hun flyttede på plejehjem. Og det gjorde en kæmpe forskel for hende, da Heidi Vindahl Andersen kom ind i hendes liv.
- Det at komme ud fra min lejlighed og møde de andre her. Det gør, at dagen den bliver bedre, siger Gitte Vedel.
Pengene kommer fra Værdighedspuljen
Men socialpædagog Heidi Vindahl Andersen er netop uddannet i at hjælpe ældre, der føler sig alene og ensomme. Pengene kommer fra "Værdighedspuljen".
- Der er jo hele tiden en gruppe, som ikke kommer med. Der er en gruppe, som trækker sig tilbage. Som lukker døren. Og det er dem, som jeg kan tage i hånden, siger Heidi Vindahl Andersen.
Det var noget, der gjorde en forskel for Gitte Vedel... Da hun lå under dynen - manglede overskud og følte sig alene.
- Vi aftalte nogle ting, der skulle ske, så jeg kom ud af sengen. Det kan jeg takke hende for, siger Gitte Vedel.
Hos Ældresagen har de også fokus på problemet med ældre, der føler sig ensomme.
- Man er nødt til at lære sine hjemmehjælpere at spotte social sult, social mangel, hos de borgere, som man kommer hos. Se om de hænger med næbbet. Spørge ind til hvornår de sidste har haft besøg. Spørge ind til, om de savner mennesker omkring sig - at komme ud til noget, siger David Vincent, der er social - og humanitær konsulent hos Ældresagen.
Den dag Heidi kom forbi
Heidi Vindahl Andersen ER opmærksom på, at der også er ældre, som ikke nødvendigvis er på jagt efter nyt selskab.
- Det er rigtig rigtig vigtigt, viser forskning, at holde sig i gang. Og den bedste måde at holde sig i gang på, det er ved at have kontakt med andre mennesker. Så selvom man er et menneske, der altid har set sig selv som en enspænder, så kan man godt overveje, at det at have øjenkontakt til et andet menneske, det er noget af det, der aktiverer vores hjerner, siger Heidi Vindahl Andersen.
Gitte Vedel var en af dem, der gerne ville have selskab – men hun manglede overskud til at opsøge det selv. Men så var det en dag, at Heidi Vindahl Andersen kom forbi.