Beton er en miljøsynder - institut gør udskældt materiale klimavenligt
Beton og cement ikke det mest klimavenlige at producere. Men på Teknologisk Institut i Taastrup arbejder hårdt på at sende byggeriet mod en grønnere fremtid.
x
Indrømmet: Det er ikke umiddelbart det grønne, der springer i øjnene, når man træder ind i bygning 4 på Teknologisk Institut.
Med eget betonværk, sten og cement er det de hårde, kolde materialer, der fylder i en til tider larmende arbejdsdag.
Men tanken bag det hele er noget grønnere, end den ser ud.
- Når man snakker cement og beton, så har vi et meget stort ansvar for at gøre det bedre. Og det er meget spændende at være med til at finde nogle løsninger, der gør, at vi fortsat kan bygge i beton. Men at vi gør det langt mere bæredygtigt, end vi gør det i dag, fortæller Dorthe Mathiesen, der er sektionsleder i betonafdelingen.
I denne uge kan du komme bag kulisserne flere steder på Teknologisk institut.
Flere steder på instituttet arbejder man med bæredygtighed for øje. Ganske som man gør det i betonafdelingen, hvor der ligger meget arbejde og venter.
Bygninger bliver da printet
Overalt i afdelingen arbejdes der med klimaet for øje.
Bl.a. hos Wilson Ricardo Leal da Silva og Thomas Juul Kristensen, der udvikler 3D printet beton. De gør det som led i årelangt projekt med støtte fra Innovationsfonden, der skal gøre os klogere på, hvordan man kan bruge 3D print, når der skal bygges i fremtiden.
- Lige nu er vi stadig i en fase, hvor der sniger sig fejl ind en gang imellem. For eksempel kan der opstå luftbobler i printprocessen, som viser sig tydeligt i det endelige resultat. Men på det her tidspunkt betyder det ikke så meget, at der er småfejl, for dem får vi styr på, fortæller Thomas Juul Andersen, der oprindeligt er arkitekt, men nu har kastet sig over betonen og står for at udvikle former og skabeloner.
Der er stadig et stykke vej til 3D print for alvor kan implementeres i byggeriet. Men når det sker, vil man kunne spare en stor mængde beton – og en stor mænge armeringsjern, da bygningerne kan designes meget mere fordelagtigt, lyder det fra Instituttet.
Cement er da lavet af ler
Wilson og Thomas er ikke de eneste, der arbejder for at gøre et ellers udskældt byggemateriale lidt mere populært.
Et andet sted i afdelingen tester man på en ny form for cement. En cement, der kan spare op mod 30% af den samlede CO2 udledning fra bygninger og broer.
Cementen indeholder blandt andet ler, kalksten og gips og er udviklet sammen med virksomheden Aalborg Portland. Cementen er indtil nu blevet testet i tre broer og i en bygning på Danmarks Tekniske Universitet.
De står alle endnu – men det betyder ikke, at arbejdet er fuldendt. Løbende bliver cementet testet for at udvikle og forfine materialet – og for at gøre det så grønt som det nu engang er muligt.
- Det at begynde at reducere CO2 udledningen i cementbranchen kan få enormt stor betydning globalt set, hvis vi skal nå vores store politiske ambitioner på området, fortæller teamleder Lars Nyholm Thrane, der følger projektet tæt og selv er med til at teste.
- Der er mange virksomheder, der har fået øjnene op for, hvad man kan med 3D teknologi. Man kan skabe andre overflader og andre formgivninger. Så der er helt klart nogle perspektiver for både at kunne flytte på produktiviteten – men også at kunne skabe noget mere spændende arkitektur fremadrettet, fortæller Dorthe Mathiesen.
Så selv om materialet er hårdt, så har det altså bløde værdier. Og kan – med den rette teknologi – også bidrage til den bæredygtige fremtid.