Ole Opfinders paradis ligger i Taastrup
Går du rundt og gemmer på en indre Georg Gearløs, så slå vejen forbi Teknologisk Institut. Her kan du få hjælp til at få din opfindelse ud i verden.
x
Villads Schou og Emil Konge går rundt med en god idé. En idé, der stadig er lidt hemmelig – og som i første omgang har ført dem til tops i en forskerkonkurrence. Men nu skal idéen hjælpes videre ud i verden – og hvordan gør man det? Jo, en hurtig google-søgning sendte de to drenge på sporet af Opfinderrådgivningen.
- Det, vi manglede, var sikkerhed. Det, at vi skrev under på noget, der kunne binde os i flere år. Så vi ville gerne have dem til at tjekke kontrakten igennem, siger Emil Konge.
Opfinderrådgivningen holder til på Teknologisk Institut. Med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriet stiller man ekspertise og maskiner til rådighed – ganske gratis – i kampen for at få udbredt de gode, danske idéer. Og Villads og Emil er langt fra de eneste, fortæller Nikolaj Ilsted Bech:
- Vi har gennem årene set på mere end 40.000 idéer. Men der er jo ikke alle, der når hele vejen til mål. Men der ryger mellem 10 og 20 idéer gennem nåleøjet om året.
Historien om Opfinderrådgivningen er en del af TV 2 Lorrys serie Testing, Testing... om det der foregår på Teknologisk Institut i Taastrup. Se hele serien her
Nogle idéer ikke så langt, når de dukker op i Opfinderrådgivningen – eller de kræver lidt mere udvikling. Og her kan Teknologisk Institut også hjælpe. I samme, opfindsomme, bygning finder man også FabLab: et slags åbent opfinderværksted, hvor man som spirende opfinder – ganske gratis kan lege med folieskærere, 3D printere og andre maskiner, som kan føre den spæde idé et skridt videre.
Rådgivningen er til de håbefulde opfindertyper og handler bl.a. om, hvordan man tager kontakt til virksomheder, og hvordan man udformer kontrakter, hvis det skulle komme så vidt. Her er Nikolaj og kollegerne med fra start til slut. Og det giver et kick, når den første, spæde idé vokser sig stor, går hele vejen og ryger i produktion.
- Mange af dem der opsøger os er eksempelvis unge og ved ikke så meget om kontrakter og virksomhedskontakt. Så det, at vi kan bidrage med vores ekspertise og hjælpe dem gennem den del af processen, er rigtig dejligt, fortæller Nikolaj Ilsted Bech.
VVS tekniker fik hjælp til sin opfindelse
Den slags hjælp har VVS teknikeren Kenneth Wilken også nydt godt af. Han har opfundet en ventil, der kan lukke fjernvarmenettet lokalt, når det skal repareres. På den måde behøver han ikke at tømme litervis af vand ud – og han behøver heller ikke at afskære et stort område for varme og vand, mens der arbejdes. Opfindelsen brugte han selv i et par år – mens Opfinderrådgivningen hjalp ham i rigtig retning. I dag bliver Kenneth Wilkens opfindelse produceret i stor skala.
- Det er nok noget af det største når man får godkendt det, som man selv har brugt i to år – uden at sige det til nogen. Når andre synes, det er en god idé og man får produceret det til markedet – det er stort, fortæller Kenneth Wilken.
Villads Schou og Emil Konge håber nu på at gå samme vej – og få deres idé helt ud over rampen. For egen – og for vores alle sammens skyld.
- Målet er at sælge vores produkt til hele verden. Jo flere, der får adgang til det produkt, jo grønnere bliver verden. Og det er jo det endelige mål – at vi får en grønnere verden, fortæller drengene.
Hos Opfinderrådgivningen håber man det samme og garanterer, at der er altid er plads til flere gode idéer. Så slip du roligt din indre Georg Gearløs løs – og tag en tur til taastrup.