Spanske Esperenza elsker den danske kultur - og hun er vild med det kolde vejr af en helt særlig grund

Esperenza Rivera de Torre byttede i 2020 Spanien ud med Danmark, hvor hun i dag arbejder på DTU. Hun elsker den danske kultur og er trods sit lune hjemland vild med det danske vejr.

I august 2020 flyttede 31-årige Esperenza Rivera de Torre fra sit solrige hjem i Madrid til fordel for et nyt liv i Lyngby med sin kæreste og sine to katte.

Hun var draget af den danske kultur, det danske vejr og er blevet helt vild med en særlig dansk tradition.

I dag arbejder hun som adjunkt på DTU i Lyngby, hvor hun forsker i modgifter mod slangebid, og de udenlandske forskere som hende har stor betydning for både universitetet.

Strikkeri og slangebids-modgift

Esperenza Rivera de Torre er født og opvokset i Spanien, og efter mange års uddannelse, som blev afsluttet med en ph.d. i biokemi, ville hun gerne arbejde på et udenlandsk universitet.

- Jeg kiggede særligt på de nordiske lande på grund af vejret, siger hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Jeg strikker nemlig, og med det køligere vejr kan jeg gå i mit strikkede tøj flere måneder om året end i Spanien.

Sommerserie på TV 2 Kosmopol: Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er de seneste ti år mere end fordoblet fra 85.000 til 175.000.

De udgør nu mere end hver tiende lønmodtager, kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv.

Mød fem af dem i serien her.

At valget faldt på Danmark og DTU var dog ikke kun på grund af vejret, men også på grund af universitetets fokus på entreprenørskab, samt måden de danske universiteter arbejder for at tiltrække udenlandske medarbejdere.

- De danske universiteter gør det attraktivt for folk som mig, da der er en god struktur på plads, som byder os velkommen, lige fra administrationen til det hold af mennesker, der tager imod os, forklarer Esperenza Rivera de Torre.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Udlændinge på DTU

  • Af de over 2.200 forskere og undervisere på DTU har 56 procent en international baggrund.

  • Af de over 1.600 ph.d.-fellows på DTU har 63 procent en international baggrund.

Kilde: DTU

Mere end hver anden professor og forsker på DTU har ligesom Esperenza Rivera de Torre en international baggrund, og det er positivt, mener hun:

- Det er noget, jeg holder meget af, da det bidrager til nogle gode debatter og diskussioner på kontoret, og det gør miljøet meget rigere.

Og ifølge Anders Bjarklev, der er rektor på DTU, har de udenlandske medarbejdere og studerende stor betydning for både universitetet og resten af samfundet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anders Bjarklev, rektor på DTU, fortæller, at de udenlandske studerende på DTU i gennemsnit bidrager med 2,9 millioner kroner i den danske statskasse i årene efter deres uddannelse.
Anders Bjarklev, rektor på DTU, fortæller, at de udenlandske studerende på DTU i gennemsnit bidrager med 2,9 millioner kroner i den danske statskasse i årene efter deres uddannelse.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

- Jeg tror, vi har omkring 115 nationaliteter på DTU i øjeblikket, siger Anders Bjarklev til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- De mange udlændinge bidrager med rigtig meget viden til uddannelse og til forskning, og vi får simpelthen en bedre kvalitet.

Anders Bjarklev forklarer også, at de danske universiteter har en høj international standard, hvilket er med til at tiltrække de mange udenlandske medarbejdere og studerende.

Det mærker Esperenza Rivera de Torre også i sit laboratorium på DTU, hvor hun sammen med et hold studerende og forskere fra hele verden prøver at gøre verden klogere.

- Vi arbejder lige nu på et projekt om modgifter mod slangebid. Vi arbejder på at lave en modgift, som virker mod flere forskellige slags slanger, så du ikke behøver vide, hvilken specifik slags slange der bed dig, forklarer hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I laboratoriet arbejder Esperenza Rivera de Torre på at lave modgifter mod slangebid gennem gæring.
I laboratoriet arbejder Esperenza Rivera de Torre på at lave modgifter mod slangebid gennem gæring.
Foto: Leo Mortensen / TV 2 Kosmopol

Selvom Esperenza Rivera de Torres hjemland ikke ligger på de fjerneste breddegrader, er der alligevel kulturforskelle, hun har skullet vænne sig til.

- Danskerne er direkte. Meget direkte. Specielt i arbejdsmiljøet, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg troede, at jeg var meget direkte og ligefrem, men da jeg kom hertil, opdagede jeg, at man kan være endnu mere ligefrem og direkte.

quote De mange udlændinge bidrager med rigtig meget viden til uddannelse og til forskning, og vi får simpelthen en bedre kvalitet.

Anders Bjarklev, rektor, DTU

Der er dog også dele af den danske kultur, Esperenza Rivera de Torre har taget godt til sig.

- Jeg kan godt lide "hygge". At omfavne de ting, der gør en glad, siger hun og fortsætter:

- Der er folk, som ikke ved, hvad det betyder, inden de kommer hertil.

Og så er der en dansk tradition, der for alvor har vundet hendes hjerte.

- Jeg elsker, at I markerer hver helligdag med en bolle. Hvederne I putter smør på til Store Bededag. Og fastelavnsbollerne, de er mine yndlings.

Udlændinge ikonbillede
Serie

Hola! Ciao! Ni Hao! på kontoret

Antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet i hovedstadsområdet er fordoblet de seneste ti år. De kommer fra alle verdenshjørner og har stor betydning for metropolens kultur, velfærd og erhvervsliv. Mød fem af dem i serien her.

 Se serien her

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik