KOL-patienter kan ånde lettet op: Læge opfinder iltrobot
En læge fra Hvidovre Hospital har opfundet en robot, der kan gøre livet lettere for tusindvis af KOL-patienter.
Tusinde KOL-patienter kan ånde lettet op.
Gennem syv år har en læge på Hvidovre Hospital arbejdet på maskinen O2-matic, der automatisk kan overvåge og regulere ilttilførslen til patienterne.
Og det er godt nyt for Klaus Søgaard Holst, der ligger på Hvidovre Hospitals lungeafdeling.
Han har haft den kroniske lungesygdom KOL siden 2005, og da han i weekenden fik problemer med at trække vejret, måtte han indlægges - igen.
- Det er ligesom om, der er en, der står med to hænder rundt om halsen på dig og prøver at kvæle dig - og man kan ikke gøre noget, siger han.
Med en lungefunktion på tretten procent er Klaus Holst afhængig af at få tilført ilt for at overleve. Ilt, som der hverken må komme for meget eller for lidt af, hvis ikke Klaus skal tage skade af det.
Netop derfor er sygeplejersker inde hos Klaus og andre KOL-patienter mange gange dagligt for at regulere ilten, men det er måske snart slut.
- Det vi har lavet er en robot, som hele tiden måler, hvordan iltmætningen er hos patienterme, og så leverer den rigtige mængde ilt, siger manden bag robotten, Ejvind Frausing, der er specialeansvarlig overlæge på Lungeafdelingen på Hvidovre Hospital.
En fantastisk følelse at hjælpe
Ulempen ved de manuelle tjek af ilten er, at udsvingene hos KOL-patienter kan forekomme så pludseligt, at de kan opstå og forsvinde imellem personalets besøg.
Derfor begyndte Ejvind Frausing i 2011 arbejdet med iltrobotten O2matic, der med blot en klemme på fingeren kan måle iltprocenten i blodet. Med estimeret flere end 100.000 KOL-patienter i Region Hovedstaden alene, kan O2matic hurtigt komme på overarbejde.
- Det føles rigtig rigtig godt, at man er i stand til at hjælpe mange mennesker. Vi har stadig til gode at bevise, vi kan gøre det, men den proces at lave noget, som vi tænker kan bruges af rigtig mange KOL-patienter i hele verden, det er en fantastisk følelse. Det er noget af det største, jeg har været med til som læge, siger han.
Kæmpe tidsbesparing
Når KOL-patienter har det værst kan sygeplejersker være nødt til at tjekke deres ilttilførsel 25-30 gange om dagen. Derfor kan maskinen potentielt også give sygeplejerskerne bedre tid til andre opgaver.
- Jeg havde en tidligere patient, hvor vi målte med den gamle måde. Der var vi inde 15 gange over fire timer. Da vi så målte ham efterfølgende over fire timer med det nye apparat, så var vi kun inde og stille på apparatet tre gange, siger Charlotte Sandau, der er klinisk sygeplejespecialist på Medicinsk Enhed, Hvidovre Hospital.
O2matic skal stadig testes yderligere, inden den rigtige produktion kan starte, men på sigt er tanken så at udbrede konceptet til iltbehandling i hjemmet.
- Det ville hjælpe mig gevaldigt, siger Klaus Søgaard Holst.
Iltrobotten er lavet i samarbejde med forskere fra DTU og softwarefirmaet Pactor - og er blandt andet støttet af Innovationsfonden med syv millioner kroner.