Lærer fortalte 1. klasse, at julemanden ikke findes – "tragisk", mener mor

Børnepsykolog er chokeret over lærerens udtalelse og mener, at den samtale hører til i hjemmet.

Julemand Heine Ankerdal møder børn og forældre i julemandens hus i Tivoli i København, søndag den 19. november 2023.
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Skålen med risengrød på loftet er tom, pebernødderne er spist, sukkeret er erstattet med salt, og hvem har mon bundet snørebåndene sammen på fars sko?

Julefejring og decemberhygge er for mange børnefamilier forbundet med drillenisser og besøg fra julemanden, men i en kristendomstime i 1. klasse på Gungehusskolen i Hvidovre har en lærer valgt at fortælle børnene, at der hverken findes nisser eller julemand.

Det skal vi bare ikke bede om

— Bonnie Meier, mor

Det fandt Bonnie Meier ud af, da en besked fra læreren tikkede ind på skoletjenesten Aula. Læreren ville forberede forældrene på, at der kunne opstå spørgsmål om nisser, når de blev hentet fra skole.

- Jeg blev ked af det, da jeg læste beskeden. Jeg synes, at det var tragisk, siger hun.

I sin besked til forældrene, som TV 2 har set, kalder læreren episoden for "komisk", men den holdning deler Bonnie Meier, der er mor til en pige i klassen, ikke.

Hvidovre Kommune bekræfter over for TV 2, at episoden har fundet sted. Rektor på skolen fortæller, at de ikke har nogen kommentarer på nuværende tidspunkt.

Kollektiv hjertesorg

Læreren skrev i sin besked, at "den svære sandhed" skabte en "kollektiv hjertesorg" blandt eleverne, hvoraf et par af dem "mistede deres julesmil".

Bonnie Meier blev lige dele ked af det og rasende over den situation, som læreren skabte. Hun valgte derfor at dele en video på TikTok, der i skrivende stund er set mere end 130.000 gange.

- Jeg blev nødt til at finde ud af, om det bare var mig, der overreagerede, eller om der var andre, der var enige med mig, siger Bonnie Meier.

Med videoen satte Bonnie Meier gang i en debat i kommentarsporet, men de fleste var enige med hende i, at læreren havde overskredet en grænse.

Hun er blevet mere skeptisk

— Bonnie Meier, mor

- Det er ikke hendes job at fortælle jeres børn, hvad de skal tro på, skriver en forælder, mens en anden skriver, at de er "i chok".

- Jeg føler, at hun har taget noget fra vores familie, når hun siger til min datter, at der ikke findes nisser, siger Bonnie Meier og understreger, at hun ikke er vred på læreren, men vred over den situation hun har skabt.

Læreren understreger dog i sin besked på Aula, at hun afslutningsvis fortalte børnene, at man stadig kan tro på nisser og julemanden "ligesom man kan tro på Gud eller ej".

Beskeden læreren sendte til forældrene på Aula.

Ikke i orden

Den holdning deler psykolog Charlotte Diamant, der rådgiver børn og familier. Hun mener, at læreren overskrider en etisk grænse, der hører hjemmet til.

- I nogle hjem er troen på nisser forbundet med traditioner som at sætte risengrød op til nissen. Det er op til forældrene og ikke læreren, om barnet skal bevare den tro, lyder det fra børnepsykologen.

Charlotte Diamant mener, at man som lærer skal passe på med at indoktrinere børnene sin egen holdning og derfor ikke fortælle barnet deres personlige version af virkeligheden.

- Hvis barnets forældre lader barnet tro på nisser, er det barnets virkelighed, siger hun.

Hold op, hvor er det ærgerligt

— Charlotte Diamant, børnepsykolog

Det er nemlig stadig sjovt og spændende i syvårsalderen, at der er traditioner som nisser på loftet og julemanden – julen er en tid til at glæde sig og hygge med de lege, der nu engang følger med, siger Charlotte Diamant.

Bonnie Meier fortæller til TV 2, at hun føler, at der er blevet taget noget fra dem som familie , og den følelse kan Charlotte Diamant godt forstå.

- Hold op, hvor er det ærgerligt. Som indskolingslærer i 1. klasse ved man godt, at børn fantaserer, og det er et rart sted at være udviklingsmæssigt, siger Charlotte Diamant.

Skepsis hos datteren

Læreren har efterfølgende rakt ud til forældregruppen igen, hvor hun fortæller, at det ikke var hendes hensigt "at aflive juleglæden", men hjemme hos Bonnie Meier bliver snakken om nisser ikke den samme.

Nisser og magiske væsner fylder meget i deres hjem året rundt, og det er en leg, som hendes datter glædeligt har taget del i – indtil nu.

- I dag fortalte jeg hende, at jeg havde set nissen, og hun troede ikke på mig. Hun er blevet mere skeptisk, siger Bonnie Meier.

Bonnie Meier ved godt, at datterens tro på nisser lever på lånt tid, men at læreren har blandet sig i hendes barnetro gør ondt.

Læreren er datterens yndlingslærer, og derfor vejer lærerens ord også tungere end de andre lærere, siger Bonnie Meier, der havde ønsket, at læreren havde grebet det anderledes an.

- Hvis bare hun havde sagt, at hun ikke troede på det, men at det ikke betød, at de ikke fandtes.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV 2
https://sport.tv2.dk/fodbold/2024-11-19-direktoer-svarer-simon-kvamm-igen

Seneste nyt

Mange 112-opkald om "høje brag" - beredskab deler årsag

Foto: TV 2 Kosmopol

Hovedstadens Beredskab modtager tirsdag aften mange 112-opkald om "høje brag fra Svanemølleværket".

Det skriver beredskabet på X.

- Der er ikke brand eller sket en ulykke. Vi har været i kontakt med personalet. De høje lyde skyldes rutinemæssigt arbejde på maskinerne, lyder meldingen kort før klokken 21.30.

Link kopieret!

Sæsonen for aktive flåter forlænget

Arkivfoto.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sandsynligheden for at du støder på en flåt sent på efteråret eller tidligt forår er de seneste år blevet større.

Det skriver DR, der har talt med Karen Angeliki Krogfeldt, der er forsker ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC.

- Tidligere kunne man blive bidt frem til efterårsferien og ikke så meget senere. Men nu kan vi se, at folk registrerer flåtbid i begyndelsen af december, og det er næsten halvanden måned senere end normalt, siger hun til mediet.

Flåterne går normalt i dvale, når temperaturerne ligger på omkring tre til fem grader, men perioden med de lave temperaturer i løbet af året er blevet kortere, og det giver gode forhold for flåterne i haver og skove.

Link kopieret!

Få overblikket: Sådan bliver de nye billetpriser i den offentlige transport

Arkivfoto.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

De årlige justeringer af priserne for bus, tog og metro på Sjælland træder i kraft den 19. januar 2025.

Priserne på offentlig transport stiger, når Din Offentlige Transport (DOT) gennemfører den årlige justering af billetpriser. DOT er et samarbejde mellem Movia, Metroselskabet og DSB.

Prisen stiger med 3,6 procent i gennemsnit og følger dermed den ramme, som Trafikstyrelsen har givet, det skriver DOT i en pressemeddelelse.

I forbindelse med, at priserne justeres, har trafikvirksomhederne tilstræbt en minimering af prisforskellen mellem en enkeltbillet og priserne i Rejsekort. Fremover er forskellen kun på to kroner, uanset hvor langt man rejser, mens prisforskellen tidligere varierede afhængig af rejsens længde.

Det er Trafikstyrelsen, der hvert år fastsætter loftet for, hvor meget priserne i den offentlige transport i gennemsnit må stige. I år er det 3,6 procent.

Det gør styrelsen ud fra et særligt indeks, der afspejler omkostningsudviklingen i sektoren. Fastsættelsen af næste års priser skal kompensere for de stigende omkostninger i samfundet generelt.

Sådan påvirkes billetpriserne fra den 19. januar 2025

Enkeltbilletter: Ingen justeringer på enkeltbilletter – undtagen en billet til fire zoner, der falder fra 40 kr. til 38 kr.

Rejsekort: To-zoners og tre-zoners rejser på Rejsekort stiger med 1,50 kroner til hhv. 22 kr. og 28 kr., mens fire-zoners rejser stiger med 2 kr. til 36 kr. Prisen på rejser udover fire zoner med Rejsekort er uændret.

Pendlerkort: Korte rejser på pendlerkort på to eller tre zoner får en prisstigning på 15 kr. og 30 kr. Der er ingen justeringer på øvrige pendlerkort.

Pensionistkort: Prisen for et tre-zoners pensionistkort med tre måneders gyldighed stiger i alt 30 kr., svarende til 10 kr. om måneden. Mens et pensionistkort til én storzone stiger med 40 kr. for tre måneder, svarende til 13,33 kr. pr. måned.

Cykelbillet til metro: Har du din cykel med i Metroen, stiger prisen fra 14 kr. til 15 kr.

City Pass: Prisen for City Pass Small (24 timer) stiger med 10 kr. og City Pass Large (24 timer) med 20 kr. Priserne for 2-5-dages versioner ændres ikke.

Link kopieret!

Sådan bliver kørselsfradraget til næste år

Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Kørselsfradraget forbliver i 2025 på samme niveau som i 2024.

Den skattefri kørselsgodtgørelse til medarbejdere, der kører erhvervsmæssigt i egen bil, stiger med 0,02 kroner per kilometer for de første 20.000 kilometer.

Det oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Ifølge Skatterådet skyldes det en forventning om, at benzinpriserne bliver lavere i gennemsnit, og at bilerne forventes at køre længere på literen, samtidigt med at faste udgifter såsom vedligeholdelse forventes at blive højere.

Link kopieret!

Stor webshop sletter alle reklamer fra udskældt hjemmeside

Arkivfoto.
Foto: Nicolas Tucat/AFP/Ritzau Scanpix

Den danske online markedsplads Reshopper har valgt at fjerne alle varer og reklamer fra Temu.

Det skriver Reshopper på deres Instagram.

Ifølge markedspladsen skyldes det, at mange af Temus produkter ikke lever op til EU’s sikkerhedskrav og "i flere tilfælde kan udgøre en risiko for børn".

Link kopieret!

Nu falder temperaturen - her er der risiko for sneglatte veje

Arkivfoto.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Flere steder i den nordlige halvdel af hovedstadsområdet nærmer temperaturene sig nu frysepunktet, og risikoen for glatte veje stiger.

Det skriver TV 2 Vejret.

Samtidig vil bygerne i løbet af de næste timer efterhånden falde som snebyger og ikke som regn- eller sludbyger.

I aftentimerne vil det i TV 2 Kosmopols sendeområde især være Nordsjælland, der i første omgang har størst risiko for byger og sneglatte veje.

Link kopieret!

Brøndby må udskyde fejring af 60-års jubilæum

Under det seneste derby angreb Brøndby-uromagere FCK-fans med romerlys inden kickoff.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den 3. december markeres en vigtig milepæl for Brøndby IF, som fylder 60 år. 

Men nu må vestegnsklubben udskyde fejringen, der var planlagt til at foregå med et fyldt Brøndby Stadion 29. november mod AaB.

Det skriver Sjællandske Nyheder, der henviser til en nyhed på klubbens hjemmeside.

Her skriver klubben, at udsættelsen skyldes den tilskuerstraf, som klubben er blevet tildelt efter den seneste kamp mod FCK.

- Det vil ikke føles rigtigt at gennemføre en stor jubilæumsfest på et halvtomt Brøndby Stadion, og derfor har vi i samarbejde med Fanafdelingen og Brøndby Support besluttet at udskyde fejringen af vores 60-års jubilæum til den første kamp, hvor vi igen kan have et fyldt stadion.

Jubilæumsfejringen vil i stedet markeres til forårets første hjemmekamp, som spilles mod Viborg FF.

Link kopieret!

Mænd dømt for at sjæle picnickurv fuld af kokain

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En picnickurv fyldt med kokain var udbyttet, da to mænd i foråret brød ind i en lejlighed på Drejøgade i København, og det koster dem nu henholdsvis seks og syv års fængsel, oplyser anklager Laura Jensen fra National enhed for Særlig Kriminalitet.

Dommen er faldet tirsdag i Københavns Byret, hvor de to mænd, 27-årige Dennis Logan Christiansen og 30-årige Lavdrim Ahmedi, valgte at tilstå.

Ifølge Laura Jensen fik Ahmedi en højere straf, da han er prøveløsladt i en anden sag, hvor omtrent et års fængsel mangler at blive afsonet.

Kuppet havde karakter af en såkaldt rulleforretning, hvor kriminelle stjæler fra andre kriminelle. Ved tirsdagens retsmøde forklarede mændene ifølge Laura Jensen, at de havde fået et tip om, at der var kokain i lejligheden.

Picnickurven viste sig at indeholde 12 kilo.

Ifølge Laura Jensen valgte de to mænd ikke umiddelbart at acceptere dommerens strafudmåling i sagen, og de overvejer nu, om de vil anke til Østre Landsret. Den beslutning skal træffes inden 14 dage.

Link kopieret!

Ingen erstatning til 31-årig for fængsling i terrorsag

Den 31-årige Hassan Jama har fået afvist erstatning for at have siddet varetægtsfængslet i en terrorsag i mere end et år.

Jama har krævet 1,6 millioner kroner i erstatning for uberettiget fængsling, men Københavns Byret har afvist kravet.

Det skyldes, at den 31-årige har udvist såkaldt egen skyld og derfor ikke er berettiget til erstatningen, ifølge anklagemyndigheden.

Link kopieret!

Frederik Fetterlein tiltalt for hæleri

Den tidligere reality-deltager og tennisstjerne Frederik Fetterlein er tiltalt for hæleri af Københavns Politi.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den tidligere reality-deltager og tennisstjerne Frederik Fetterlein er tiltalt for hæleri af Københavns Politi.

Det fremgår af sagens anklageskrift, skriver B.T.

Tiltalen kommer, fordi Fetterlein i februar 2022 modtog to stjålne armbånd til en samlet værdi på 20.500 kroner. Politiet mener, at tennisstjernen burde have vidst, at armbåndene var stjålet.

Frederik Fetterlein har dog tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at han handlede i god tro.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google