Mor til dreng med autisme: "Hold op med at råbe efter min søn"
Charlotte Stange fik nok efter endnu to ubehagelige episoder, hvor hendes handicappede dreng blev forulempet på gaden. Derfor kom hun med et opråb til lokalmiljøet, hvilket viste sig at være en god idé.
Ved første øjekast ligner Timm Strange en ganske almindelig 17-årig dreng.
Men bruger man mere end blot et enkelt sekund, vil man lægge mærke til den lukkede attitude, øjnene ufravigeligt rettet mod jorden og Kaj-dukken i teenagerens hånd.
Timm Strange er, med hans mors egne ord, svært handicappet - men det er langt fra alle, der lægger mærke til det og tager hensyn til det.
Tværtimod.
Foto: Privat foto
Og det giver rigtig ofte nogle meget ubehagelige situationer, når Timm Strange og hans mor går ture i Ishøj, hvor de bor.
Timm går nemlig i faste baner og kan ikke fravige dem. Og det betyder sommetider, at han går ind i folk. Eller er tæt på.
- Det er en del af autismen, at de meget gerne vil have alt i systemer. Og det er Timms system at gå midt på stien. Det er meget svært, faktisk umuligt at fravige for ham, fortæller Charlotte Strange.
- Han kan kun gå lige. Og hvis der kommer nogen imod os, så viger han ikke fra den sti, han går af. Det er en form for tryghed for ham. Det er der, hvor han kan overskue verden, og overskue hvor han går, og hvor han befinder sig.
Forbipasserende brøler Timm ind i hovedet
- Jeg har masser af eksempler på, at Timms dage er blevet helt ødelagt af, at en eller anden forbipasserende har brølet ham ind i hovedet.
- Det er rigtig svært at være vidne til, og det er en stor udfordring. Og det stiller meget store krav til min selvbeherskelse, når jeg møder den slags mennesker, der ikke vil træde til side for mit stærkt handicappede barn. Jeg er rimelig frustreret over det.
Og det var i frustration og desperation, at Charlotte Strange 2. juledag valgte at tage alternative midler i brug for at hjælpe sin dreng.
Ved ikke, hvad en cykelklokke betyder
Timm havde nemlig haft flere sammenstød med andre gående.
- De har råbt af Timm, og de har ringet kraftigt med cykelklokken. Men han kan ikke flytte sig, for han ved ikke, hvad det betyder.
Timm er også før gået frontalt ind i et ældre ægtepar, der gik med hinanden i hånden i et stistystem.
- Damen ville ikke flytte sig, og så gik han ind i hende. Og så råbte hun en hel masse til ham. Og da jeg kom hen til dem og sagde, at han er autist, han kan ikke gøre for det, vendte de ryggen til, viftede mig af og gik. Det, synes jeg, er ganske fortvivlende.
Og lige dér tog Charlotte Strange en beslutning.
Foto: Screendump fra Facebook
- Jeg tænkte, hvis vi skal have en god juleferie, så er jeg nødt til at gøre noget. For jeg kan ikke bruge juledagene på at skælde folk ud, som forulemper min søn.
Foto: Privat foto
- Så jeg skrev det facebook-opslag for at kunne fortælle lidt om ham. Fortælle at han ikke er uopdragen. Eller flabet. Men han er faktisk en dreng med et svært handicap. Han er svært autistisk. Det er derfor, han ikke kan flytte sig for folk.
- Så jeg håbede på, at det kunne give lidt ro og lidt forståelse for hans situation, så folk kunne tage hensyn til ham.
Håbet var, at folk ville lære Timm at kende, så de bedre kunne tage hensyn til ham. Og det lykkedes over al forventning. I skrivende stund har opslaget fået næsten 3.000 reaktioner og er blevet delt 1.700 gange.
- Jeg har fået en masse postive reaktioner. Folk synes godt om det, jeg har skrevet, og mange kan genkende ham. De synes, der skal være plads til ham. Det er skønt, at folk kan genkende ham.
- I dagene efter på vores ture rundt mødte vi faktisk mange menensker, som sagde: Det er ham der fra Facebook. Hej Timm. Og det, synes jeg, er dejligt. Det har ikke den store betydning for Timm. Jo, at folk ikke råber af ham eller forulemper ham, det betyder meget. Men det betyder meget for mig, at folk genkender ham og træder til side. Og at de tager lidt hensyn til ham, det, synes jeg, er dejligt.
Det kommer bag på Charlotte Strange, at hendes opslag har bredt sig som ringe i vandet.
- Det var slet ikke min tanke. Det var bare, at folk i Ishøj skulle kunne genkende ham.
Men som det fremgår af kommentarsporet, har Timms mor både opbakning fra mange borgere i Ishøj, men også andre forældre til børn med autisme:
Charlotte Strange: Sådan skal du gøre, hvis du møder en person med autisme
- Når man møder en som Timm og man ringer som en gal med cykelklokken og han stadig ikke flytter sig, så burde man måske lige tænke: Mon der er noget galt med ham, måske kan han ikke høre. I ved det ikke, derude!
- Os det har overskuddet, vi skal tage hensyn og vise overbærenhed. Hvad enten det er et synligt handicap eller skjult.
- Jeg synes godt, at vi kan stoppe lidt op en gang imellem og kigge lidt ind ad og vise lidt mere hensyn. Og vise lidt mere pli. Det er synd at sige, at min dreng har pli. For det har han ikke. Og han flytter sig ikke få nogen, for han går i systemer. Men os som ikke fejler noget. vi kan godt stoppe op og være venlige og imødekommende.
- Flot skrevet og stort respekt til dig og kram til jer begge ❤️ Har også en autistisk dreng og kender til de kampe, der nogen gange skal tages, skriver Karina.
- Jeg har stået i lignende situation med min søn, da han var yngre. Han har Tourettes og blev nogle gange tysset på og rullet øjne af, når vi benyttede offentlig transport. Vi passer på Timm, hvis vores veje krydses, skriver Katja.
- Tak for at du gør os opmærksom på det. Vi vil passe godt på Timm, hvis vi møder ham, skriver Josefine.
Meget tyder nu på, at Timm Stranges gåture i fremtiden bliver mere positive for ham og hans mor.