Katja frygtede en førtidspension – i dag vil Securitas ikke undvære hende
Katja Kongstad Borchersens vej fra skole til arbejdsmarked var svær. Men i dag er hun ansat hos sikkerhedsleverandøren Securitas, og her vil hun være til de ”bærer hende ud”.
Normalt går vi fra eksamensbordet og videre ud i arbejdslivet. Men det er ikke alle, for hvem vejen er så snorlige.
En af dem er Katja Kongstad Borchersen. Hun er 31 år, bor i Vanløse og har en autisme-diagnose.
Kender du løsningen?
- Sikkerhedsleverandøren Securitas er en af de virksomheder, som TV 2 Lorrys læsere har anbefalet i vores søgen efter virksomheder, der har plads til alle.
- Vi efterlyste de gode eksempler og har siden besøgt en række arbejdspladser, der har succes med både at drive virksomhed og skabe værdi sammen med ansatte med forskellige fysiske eller mentale udfordringer, der gør, at de normalt ikke kommer i betragtning til et arbejde - selv i en tid, hvor virksomhederne mangler arbejdskraft.
Se mere om Kender du løsningen her.
Selvom Katja altid har haft lyst til at arbejde, så gjorde hendes autisme det svært at søge et job. Hun blev derfor tilknyttet et jobcenter og sat i aktivering.
- Jeg kedede mig bravt. Jeg kunne jo tage hjem, når jeg ville – de var ligeglade. Jeg fik overhovedet ikke brugt mit hoved, så det var spild af tid, siger hun.
Hun oplevede generelt ikke at der blev gjort meget for at hjælpe hende videre. Hun husker endda hvordan en førtidspension var på tale.
- Jeg tænkte bare - jeg er kun 26 år, I sender mig bare ikke på en førtidspension nu. Det er jeg slet ikke klar til, siger Katja Kongstad Borchersen.
Tanken om et liv uden daglige forventninger, opgaver og kolleger var ikke noget, hun ønskede sig. For Katja har brug for en hverdag og et fællesskab.
- Det der med at stå op klokken 11, for så at sætte sig ind foran fjernsynet resten af dagen, det er altså ikke særlig fedt, fortæller Katja Kongstad Borchersen.
Go-For-It Katja
Katjas frygt for en førtidspension er heldigvis aldrig blevet til virkelighed.
For en dag i 2015 mødte hun en mand ved navn Morten Enghave Kristensen, der skulle komme til at ændre hendes liv.
Han er projektchef ved sikkerhedsleverandøren Securitas, hvor han står for projektet Go-For-It.
Et projekt, der hjælper udsatte mennesker med at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
Hvad er Go-For-It?
Go-For-It er et projekt, der hører under sikkerhedsleverandøren Securitas.
Virksomheden arbejder for at gøre verden til et tryggere sted, også ved at få flere ind i fællesskabet.
Projektet hjælper specifikt folk med forskellige udfordringer med at komme ind på arbejdsmarkedet. En stor del af de mennesker, Go-For-It hjælper, har en fortid i rocker-bandemiljøet.
Projektet administreres af Morten Enghave Kristensen. Han fungerer som bindeled mellem det offentlige system og det private erhvervsliv.
De mennesker, han hjælper, ender nemlig sjældent med at blive ansat i Securitas. De får i stedet job i alt fra en Bilka til en byggeplads.
Over de sidste 10 år har Go-For-It været i kontakt med mere end 700 borgere, hvoraf ca. 25 procent et år efter mentorforløbet stadig var i fast arbejde.
De mødes, fordi Morten Enghave Kristensen har kontakt til forskellige jobcentre og arbejdsgivere. Blandt andet det jobcenter, som Katja Kongstad Borchersen er tilknyttet.
Han giver hende mulighed for at begynde i praktik hos Securitas, og der går ikke længe, før virksomheden får øjnene op for hendes evner.
- Vi kunne jo se, at der var nogle opgaver, som Katja ville være god til at løse for os. Hun er eksempelvis rigtig god til at forstå og bruge systemer og arkiver. Vi så hurtigt et udviklingspotentiale i hende, fortæller Morten Enghave Kristensen.
Foto: TV 2 Lorry / Søren Schousgaard
Det er ikke kun virksomheden, der har glæde af Katja. Glæden går begge veje.
- Jeg følte pludselig, at jeg havde noget at stå op til. Nu var der faktisk nogen, der havde forventninger til mig, siger Katja Kongstad Borchersen
”Vi har fået en gladere Katja”
I dag er hun ikke længere i praktik hos Securitas. Hun er avanceret til et fast job med rigtig løn i virksomheden. Fire gange om ugen, fem timer ad gangen.
Hun er nemlig blevet ansat i et flexjob som kontorassistent.
Securitas vigtigste læring
- Vær tydelig og direkte i kommunikationen med medarbejderen
- Hjælp med at gøre medarbejderen til en del af fællesskabet på arbejdspladsen
- Tro på medarbejderen, også selvom der er dårlige dage eller perioder
Der er ingen tvivl om, at Katja Kongstad Borchersen er glad for sin arbejdsplads.
Hun smiler, når hun taler om den, og hun smiler, når hun står i virksomhedens kælder og arkiverer.
Hun er ikke en kvinde af mange ord, men hendes far Jes Borchersen ved, hvor meget arbejdet betyder for hende.
- Jeg kan mærke at hun er glad for at være en del af et fællesskab, og at hun er med til at gøre en forskel. Hun fortæller altid stolt, når hun har fået ros derude, siger Katjas far, Jes Borchersen.
Det kræver en fælles indsats
Selvom Katja er god til sit arbejde, og virksomheden er glad for hende, skal der stadig tages visse hensyn.
- Nogle gange glemmer de andre medarbejdere, at Katja har behov for at arbejde under nogle faste rammer. Umiddelbart er det jo et kæmpe kompliment, når de kaster alverdens opgaver og ansvar efter hende, men det duer bare ikke i længden, siger Morten Enghave Kristensen
Katja Kongstad Borchersen har blandt andet svært ved at lægge en opgave fra sig, før den er løst.
- Når Katja arbejder, så arbejder hun meget effektivt. Så hun brænder sine tændstikker hurtigere af end andre mennesker, og det er derfor, vi er nede på de her tyve timers arbejde om ugen, siger Morten Enghave Kristensen.
Hvad er en flexjobber?
- Hvis man ikke kan arbejde på normale vilkår, kan man have mulighed for at få et fleksjob. På den måde kan mennesker med nedsat arbejdsevne være en del af arbejdsmarkedet
- Et fleksjob er et arbejde i en privat eller offentlig virksomhed, der er på nedsat tid og med særlige skånehensyn, enten fysiske eller psykiske
- Det vil sige, at der tages hensyn til den enkelte medarbejders arbejdsevne. Arbejdet tilrettelægges derfor ud fra medarbejderens evne og behov for at blive skånet
- Arbejdstempo, arbejdsopgaver, behov for pauser, arbejdstid og antal arbejdstimer er altså alt sammen noget, der tilpasses til den enkelte medarbejder
Se TV 2 Lorrys indslag, der forklarer, hvad fleksjobordningen går ud på her
Hvem kan få et fleksjob?
- Det er kommunen, der skal bevilge et fleksjob. Det er derfor også kommunen, der skal afgøre, hvorvidt du er berettiget til at få et fleksjob
- Derudover bidrager kommunen med et økonomisk tillæg til den fleksjobansattes løn
For at du kan få bevilliget et fleksjob skal følgende betingelser være opfyldt:
- Du skal være under pensionsalderen
- Du må ikke modtage førtidspension
- Du skal have varig og væsentlig nedsat arbejdsevne
- Du skal have afprøvet alle relevante arbejdstilbud forinden
Kommer der for mange opgaver oven i hinanden, så går hun i stå.
Hun lukker ned, som hun selv siger. Men så er det godt, hun har en mentor i Morten Enghave Kristensen
- Det er jo min opgave at ”passe” lidt på Katja og minde de andre medarbejdere om, at vi skal vise en smule hensyn, siger han.
Katja er godt klar over, at hun har behov for, at Morten Enghave Kristensen har et øje på hende.
- Jeg ville aldrig slippe mine opgaver, hvis ikke jeg havde min mentor. Så ville jeg bare blive ved og ved til jeg gik på pension, siger Katja.
Netop på grund af den fælles opmærksomhed på Katjas behov, har hun fået mulighed for at udvikle sig både fagligt og personligt.
Hendes ansvarsområdet har udvidet sig, hun har fået nye venner blandt kollegerne, og så har hun gennemført et vægttab.
- Jeg er så stolt over, hvor langt Katja er kommet, fortæller Morten Enghave Kristensen.
Og lige så stolt, som Morten er af Katja, lige så glad er hun for sit arbejde hos Securitas.
- Jeg har tænkt mig at blive her, til de en dag bærer mig ud herfra, siger Katja Kongstad Borchersen.