Rune blaffer for klimaet - transport bliver et eventyr
For at efterlade det mindst mulige CO2-aftryk har 26-årige Rune droppet fly og bil til fordel for en tur på tomlen.
Det er næsten umuligt at planlægge, hvornår han kommer frem, når 26-årige Rune Øster Mortensen skal ud og rejse.
For at passe på klimaet blaffer han nemlig stort set altid, når han skal fra A til B.
- Når man blaffer, så tager man jo bare en plads i en bil, der alligevel er ude og køre. Og på den måde, er det nærmest CO2-neutralt, fortæller han.
Ideen opstod, da Rune gik på efterskole, hvor han opdagede, hvor nemt det var at blaffe sig til et lift til det nærmeste supermarked.
Og i dag, hvor han er opmærksom på, hvilken effekt transport har på klimaet, har han stort set droppet fly og i stedet valgt at blaffe som den primære måde at rejse rundt på:
- Jeg kan ikke love, at jeg er helt færdig med at flyve, men på den her måde tvinger jeg mig selv til at reflektere over, om det egentlig er nødvendigt at flyve. Og om det er nødvendigt, at rejse langt, for at gøre de ting, jeg gerne vil.
Foto: TV 2 Kosmopol
Rejsetid tænkt på en ny måde
Selvom det kan virke bøvlet, - man aldrig ved, hvordan og hvornår man kommer frem - så handler det, ifølge Rune, om at ændre den måde, man tænker rejsetid på:
- Det fede ved at blaffe er jo bare, at det er en masse små eventyr pakket ind i en ret ordinær ting. Man får en masse uventede oplevelser ud af det, og man møder mennesker, man ikke ellers ville rende ind i, fortæller han.
Sammen med en ven blaffede han bl.a. til Grækenland i foråret. En tur, der med fly kun tager et par timer - og hele syv dage tur/retur på tomlen:
Foto: TV 2 Kosmopol
- Det giver også en frihed, eksempelvis på vejen derned, hvor vi kunne tage en afstikker til Bulgarien og besøge en ven fortæller Rune Øster Mortensen.
Klima - det nye ungdomsoprør?
Rune Øster Mortensen er en del af den generation, som på mange måder bliver fremhævet som de ægte klimaforkæmpere.
Og selvom han godt ved, hans rejseform ikke redder klimakrisen, tror han dog, det kan være med til at gøre en forskel:
- Jeg tænker, det er de personlige adfærdsændringer, som skal være med til at motivere venner og bekendte. Og hvis jeg kan påvirke fire menneske, som så kan påvirke fire mennesker, så har det en eller anden effekt, at jeg blaffer.
I serien ''Klima - det nye ungdomsoprør?'' følger vi tre andre klimabevidste unge, som hver især har givet afkald på noget i hverdagen for at leve mere bæredygtigt. Og undersøger om klimakampen er vores tid nye ungdomsoprør.
Foto: TV 2 Kosmopol