83-årig er dansklærer for nydansker: Nu er de gode veninder
En ældre og en nydansker er mødtes om sproget og lysten til at gøre en forskel. Nu er de to blevet gode venner.
Massoumeh Najafi og Annelise Mylenberg kommer fra to forskellige generationer - og to vidt forskellige baggrunde.
Massoumeh kom til Danmark for et år siden fra Iran og tager hver uge på plejehjem for at mødes med 83-årige Annelise. Her taler de om løst og om fast - på dansk.
For Annelise handler det om - på trods af alderen - stadig at kunne bidrage til samfundet. For Massoumeh er det sproget, som hun også lærer på sprogskole. Men det er ikke det samme som en samtale med en dansker.
- Der er meget forskel, når jeg snakker med en dansker. Hvis jeg kun gik på skole, ville jeg ikke forstå, når danskere snakker sammen, siger hun.
Med til julefrokost
Annelise er 83 år og bor på Plejecentret Fælledgården. Massoumeh er 53 år, kommer fra Iran og har kun boet i Danmark i 14 måneder.
De snakker sammen om helt almindelige ting, og i dag gik snakken især på kongefamilien. Udover at Massoumeh bliver bedre til at tale dansk, så lærer hun også en masse om den danske kultur.
- Massoumeh har været med til vores julefrokost. Men her til fastelavn var hun i Hamborg, så der kunne hun ikke komme med. For ellers synes jeg, det er sjovt, at hun kan komme med og se de traditioner, vi har her, siger Annelise Mylenberg, og Massoumeh Najafi svarer:
- Det er meget vigtigt. Jeg kender mange ting fra dansk kultur fra Annelise, siger hun.
Det hele værd
Annelise og Massoumeh er sat sammen af virksomheden Elderlearn, som har samarbejder med plejehjem i både i København, Frederiksberg, Ishøj og Høje-Taastrup.
Virksomheden er startet af den 26-årige Andreas Reventlow, som fik idéen, da han på sit sociologi-studie skrev om ensomhed på plejehjem.
- Jeg vil gerne gøre det sjovt at lære dansk. Og nemt. Og så vil jeg gerne give ældre mennesker, som ikke normalt har mulighed for at være aktive civilsamfundsborgere, muligheden for at hjælpe andre, siger han.
Det er ikke altid nemt at føre folk sammen, men det er det hele værd.
- Det er en virksomhed med én ansat, og det er mig. Og når man driver sådan et projekt, så har man selvfølgelig op og nedture, og nogle gange er man træt af at gå på arbejde, fordi man ikke har nogle kollegaer. Når jeg så hører fra folk, at de er glade for at besøge hinanden, og de bliver ved med at besøge hinanden, så giver det den motivation, der gør, at man fortsætter, siger han.
Andreas Reventlow har planer om at udvide til hjemmeboende ældre på sigt.
Du kan melde dig til som ældre eller danskelev her.
Foto: Elderlearn