Amager Bakke truet af milliardunderskud
Prestigebyggeriet Amager Bakke er endnu ikke taget i brug, alligevel truer et kæmpe underskud i horisonten
Med en skibakke på toppen er det arkitekttegnede affaldsanlæg Amager Bakke til 4 mia. kr. et tilløbsstykke længe inden det overhovedet er færdigt.
Men værkets økonomi er ikke ligeså fin som ambitionerne, der er nemlig udsigt til et kæmpe milliardunderskud.
Derfor foretager de fem borgmestre i kommunerne bag det dyre byggeri nu en politisk U-vending og lægger op til at importere op til 90.000 tons affald - om året - fra lande som England og Irland for at redde anlæggets økonomi. Det skriver Finans.
Bag Amager Bakke står de fem kommuner København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør. Kommunerne bidrager med 60 pct. af det samlede budget, mens fonde står for de restende 40 pct.
Se også: Søndagsmagasinet om Amager Bakke
Ikke skrald nok
Prognoser har tidligere vist, at der slet ikke er nok affald i hovedstaden til at fylde de nye ovne, derfor har det også tidligere været diskuteret, at man kunne importere affald fra udlandet.
Forslaget om at sejle affald til Amager for at redde værkets økonomi kan ses i udvalgsdokumenter fra flere af kommunerne, hvor et politisk flertal i de kommende uger ventes at godkende borgmestrenes plan.
U-vendingen vækker især frustrationer hos venstrefløjen på Københavns Rådhus, der i 2012 kæmpede mod import af skrald.
- Jeg synes, det var forkert at bruge 4 mia. kr. på det anlæg, men jeg kan konkludere, at det næsten er opført, og det kan man ikke ændre på. Så synes jeg, at man som ansvarlig politiker må finde en løsning, hvor man belaster klimaet og miljøet mindst muligt, siger Peter Thiele, SF's medlem af Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune, til Finans.
Konservative: Brænd alt hvad vi kan
Men hos De Konservative på Københavns Rådhus mener gruppeformand Jakob Næsager, at man skal importere alt det skrald, man kan.
- Når vi har det hurtigste og nyeste anlæg i Europa, så lad os brænde skraldet. Det er da bedre at brænde affaldet på et rent anlæg med den nyeste teknologi i stedet for at det havner på gamle anlæg, hvor der udledes flere gasser, siger han til TV 2 Lorry.
Gruppeformanden mener også, at man bør se på at åbne for afbrænding af erhvervsaffald, da det har en høj brandværdi, fordi det indeholder meget træ.
- Det er en win win-situation, vi får et renere miljø og en bedre økonomi for fjernvarmekunderne i København, siger Jakob Næsager.
Amager Bakke er havnet i en situation, hvor der på sigt kommer til at mangle 1,9 mia. kr. for at sikre økonomien. Det fremgår af fortrolige dokumenter i sagen, som Finans er i besiddelse af.