Christianshavn er hvid af betonstøv: Her er forklaringen
Københavns Kommune har afprøvet nedknust cement som gruslag mellem brosten på gader og stræder – men det var ikke umiddelbart en god idé.
Det støver på Christianshavn. Også langt mere end det sædvanlige.
Det skyldes, at Københavns Kommune 17 steder har valgt at drysse knust beton ud over gader med brosten i et håb om, at det vil gøre dem mere jævne for blandt andet cyklister.
Foto: Christianshavns Kvarter
Og hvad der virkede som en god ide, der i starten også affødte positive tilkendegivelser, giver nu problemer.
- Kombinationen af beton, forårsvarme og blæst i gaderne kan give en del støvgener, det er vi klar over, og det er derfor, vi er ude at feje. Men før vi nåede ud sidste gang, var det begyndt at blæse op, siger Henriette Hall-Andersen, der er centerchef i Teknik- og miljøforvaltningen, til TV 2 Lorry.
Foto: Privatfoto
I gang med fejemaskinerne
Det er første gang, at kommunen bruger beton. Tidligere har de brugt grus til opgaven, men den nye løsning går godt i hånd med deres genanvendelses strategi.
Foto: Christianshavns Kvarter
- Vi skal vænne os til, at materialet opfører sig lidt anderledes, end det vi plejer at bruge, og vi kigger selvfølgelig også på, om vi har brugt lidt for meget visse steder, siger Henriette Hall-Andersen.
Og noget kunne tyde på, at der var brugt lidt for meget flere steder, for ikke nok med, at borgeres biler er blevet dækket af støv, så er kommunen også i gang med at gøre rent.
- Vi har allerede renset op på syv af de sytten steder, og vi er selvfølgelig også i gang med de resterende. Det er et stort problem derude, så vi rykker hurtigt ud, siger centerchefen.
Foto: Christianshavns Kvarter
Hun oplyser dog, at der er nogle problemer med borgeres ulovlige parkeringer forskellige steder, der besværliggør oprydningen.
Brug for efterfugning
Brostensgader kræver vedligehold, og det er derfor, at kommunen har været i gang med at fylde hullerne mellem stenene. Så de bliver liggende, hvor de skal, så det er til at færdes på dem.
Foto: Christianshavns Kvarter
Den knuste beton, de har brugt denne gang, kan ikke blive ’vækket til live’ igen, og vil derfor ikke størkne i regnvejr. Den vil blot sætte sig, som alt andet støv sætter sig, når det bliver vådt.
- Vi har lavet forsøgsstrækninger andre steder i byen, før vi spredte det på Christianshavn, og resultaterne herfra var gode, og det var derfor, at vi gik videre med løsningen. Men det er klart, at vi tager erfaringerne med videre, siger Henriette Hall-Andersen.
Foto: Kleemann Privat Foto