Fodboldklub trækker sig fra Mjølnerparken efter skyderier
En af Nørrebros største idrætsforeninger trækker en del af sine hold væk fra baner ved Mjølnerparken efter gentagne skyderier.
Få meter fra Nørrebro Uniteds fodboldbane lige op ad Mjølnerparken på Nørrebro blev en 22-årig mand torsdag skudt og dræbt ved højlys dag.
Det er ikke første gang, skyderierne er kommet faretruende tæt på fodboldklubbens baner i Mimersparken, og konflikten får nu konsekvenser for klubben og foreningslivet i området.
Ledelsen kan ikke længere tage ansvar for boldspil så tæt op ad Mjølnerparken og vil nu tilbyde alle sine fodboldhold for børn og unge i Mimersparken at flytte til andre baner.
- Vi har et ansvar, og det tager vi selvfølgelig dybt seriøst, siger daglig leder i Nørrebro United, Thomas Løven Berg, til TV 2 Lorry.
Fodboldklubben er en af Nørrebros største idrætsforeninger med 1000 børn og oplever i stigende grad bekymring fra forældre og frivillige.
- Forældre giver udtryk for angst over det her. Vi giver frivillige en mulighed for at sige fra, hvis de føler sig pressede eller stressede eller synes, det er en utryg situation, siger Thomas Løven Berg.
Akut flytning
Fodboldklubben har allerede flyttet de børn- og ungehold, der lå efter mørkets frembrud, væk fra banerne ved Mjølnerparken. Det gjorde de efter den 31. oktober, hvor et fodboldhold med piger i skolealderen hørte, hvordan en blev dræbt og to andre såret få hundrede meter derfra ved et hostel på Tagensvej
TV 2 Lorry har i dag talt med nogle af de piger, der trænede på banen den aften. De fortæller, hvordan de fleste troede, at det var fyrværkeri, men at der opstod en panisk stemning, da alvoren gik op for dem.
Klubben har igennem længere tid diskuteret balancen mellem stædighed og dumdristighed, fordi de er så bevidste om deres præventive effekt for området og nødigt vil stikke halen mellem benene.
For en måneds tid ville et fodboldhold for eksempel ikke møde Nørrebro United på banerne i Mimersparken på grund af bandekonflikten. Men det blev løst ved hjælp af opdækning fra politiet, og de gennemførte kampen.
Men skyderiet torsdag midt på eftermiddagen fik altså fredag ledelsen til at trække en streg i sandet og tilbyde alle deres fodbold at blive flyttet til andre baner.
Præventiv effekt
Københavns Politi besluttede i dag at opruste i Mjølnerparken og indsætte en mobil politistation som reaktion på de seneste drab i bandemiljøet.
Hos politiet ærgrer de sig over, at boldklubben har trukket en del af sine aktiviteter væk fra Mjølnerparken:
- Vi håber, at de vil revurdere deres beslutning, og jeg håber, at de gør den om, fordi det er vigtigt for området, at det er områdets beboere, der bestemmer, og ikke bander, siger chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.
Hos Nørrebro United er de helt bevidste om klubbens store betydning for lokalområdet. Her træner de stridende bandemedlemmers småsøskende sammen.
- Hvis du sveder og kæmper sammen, vil du højest kunne skyde hinanden i hovedet med en læderbold og ikke nogle lidt hårdere og stærkere kugler, siger Thomas Løven Berg.
Men trods klubbens store ønske om at engagere sig i lokalsamfundet, kan de ikke længere overhøre den stigende utryghed blandt forældre og frivillige.
Thomas Løven Berg har selv været ildsjæl i fodklubben og har stædigt tænkt sig at blive ved med at træne på baner lige op ad Mjølnerparken.
Men kan det ikke give dig lidt et sug i maven at tænke på, at du kan træne nogle unge mennesker, mens der bliver skudt få hundrede meter herfra?
- Det er jo sket, og det kommer også til at ske igen. Hvis vi allesammen trækker os indenfor, får vi jo en gadekultur, der ikke er til at holde ud. Vi prøver jo at være et alternativ til lige præcis det.