Glæd dig: Ny sandstrand på vej i Valby
En stejl stensats adskiller i dag Valbyparken fra havet, men teknik- og miljøborgmesteren håber nu på at kunne fjerne stensatsen og anlægge en strand.
Nu har strandløverne noget at se frem til, for i denne stadig halvkolde tid bliver der brygget på strandplaner for Valbyparken.
Indtil nu har en stejl stensats afskilt Valbyparken og havet, men den 18. marts afgøres stensatsens skæbne. På den dag skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til et projektforslag for stranden, som blandt andet indebærer, at der anlægges en 120 meter lang sandstrand. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Hvis der er plads i budgettet vil der også blive opført cykelparkering og toiletbygninger. Man vil også overveje, om der er plads i budgettet til at plante nye træer og buske, og om de træningsredskaber, der allerede er til stede i Valbyparken, kan opgraderes.
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) håber, at udvalget godkender planen, så arbejdet kan gå i gang.
- Valbyparken er allerede mødested for en masse københavnere, som drager stor fordel af de grønne omgivelser, og nu gør vi parken endnu mere attraktiv med en badestrand. Det er vigtigt, at vi skaber rum i byen, hvor man kan slappe af og lade op væk fra byens travle byrum. De grønne og blå rekreative områder er meget efterspurgte blandt københavnerne, og derfor håber jeg, at vi kan gøre stranden til virkelighed, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.
De lokales synspunkter værdsættes
Lokaludvalgene i Kongens Enghave og Valby danner en arbejdsgruppe, som har været med til at pege på de faciliteter, der vil komme borgerne mest til gavn. Ninna Hedeager Olsen påpeger vigtigheden af at inddrage de lokale stemmer i planlægningen.
- Lokaludvalgene har en finger på pulsen i forhold til lokale ønsker og behov, og derfor giver det rigtig god mening at inkludere udvalgene allerede i planlægningsfasen. Det er ikke altid, at vi på rådhuset har samme øje for detaljen, som man har helt lokalt, og derfor er input fra lokaludvalgene guld værd, så vi får den rigtige løsning fra begyndelsen, siger Ninna Hedeager Olsen.
Udover strandplanerne håber borgmesteren også at minimere biltrafikken og forbedre offentlig transport i området. Derfor vil Ninna Hedeager Olsen ved forhandlingerne om næste års budget kæmpe for at få afsat midler til en trafikal helhedsplan, som skal nedbringe antallet af biler i området sideløbende med etablering af stranden.
Hvis projektplanen for stranden bliver godkendt, så går arbejdet i gang i maj 2019. Området har tidligere været en industrilosseplads, og derfor vil jorden som det første skulle renses for eventuel forurening.
Anlægsarbejdet vil kun foregå i sommermånederne, fra den 1. maj til den 31. august. Det skyldes, at badestranden vil brede sig over Kalveboderne, som er et Natura2000-område.
Man vil allerede fra efteråret 2019 kunne tilgå sandstranden, men vandkvaliteten er ikke god nok til at bade i endnu. Tidligst i 2021 er vandet rent nok til badning. Så de badelystne må væbne sig med tålmodighed nogle år endnu.
Det er R98 Fonden, der har doneret 28 mio. kroner til opførelsen af badestranden.