København vil spare 53 millioner kr. på folkeskoler
Netop som skoleledere og lærere i København arbejder med at få skolereformen til at køre, står kommunens 58 folkeskoler over for et markant sparekrav næste år, skriver Politiken mandag.
Oven i besparelserne kommer, at en rapport fra november sidste år vidner om massive problemer med kvaliteten i hovedstadens folkeskole.
»En betydelig del af skolerne opnår bekymrende lave resultater«, lyder en af konklusionerne. I matematik ligger københavnereleverne 0,7 karakterpoint under landsgennemsnittet. Derfor vil de radikale frede folkeskolerne, selv om kommunen, ifølge deres egen opgørelse, sidste år brugte cirka 6.000 kroner mere per elev end landsgennemsnittet, skriver Politiken.
»Derfor er det nødvendigt at understøtte en ordentlig implementering af folkeskolereformen i København. Det er ikke tiden til at bede folkeskolen om at spare penge«, siger den radikale gruppeformand, Tommy Petersen, til Politiken.
Det er Borgerrepræsentationen, der har pålagt kommunen at effektivisere for i alt 312,6 millioner kroner i 2016. I børne- og ungdomsforvaltningen, som folkeskolerne hører under sammen med daginstitutionerne og fritidstilbud, skal der findes effektiviseringer for 112 millioner kroner. Anne Mee Allerslev, der er radikal beskæftigelses- og integrationsborgmester, er klar til at spare ekstra i sin forvaltning.
»Mit eget område - og andre - skal så effektivisere mere, og det tager jeg gerne ansvaret for. Vi bør friholde skolerne og i stedet dele de 50 til 55 millioner kroner mellem de andre forvaltninger solidarisk«, siger Anne Mee Allerslev til Politiken.
Pia Allerslev (V), der er børne- og ungdomsborgmester i København, kalder de radikales forslag for »typisk populistisk«: »Det bliver aldrig Venstres politik på forhånd at sige, at skoler ikke skal holde for på bekostning af ældre, handikapområdet eller kulturen. Alle områder skal forsøge at finde rum til omstilling og effektivisering«, skriver hun i en mail til Politiken.
Samme melding lyder fra Dansk Folkeparti: »De radikale vil vælte besparelserne over på de ældre og handikappede. Det er en unfair prioritering«, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) til Politiken. Også sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) er skeptisk.
I Københavns Lærerforening er formand Jan Trojaborg enig i, at hovedstadens folkeskoler bør skånes for besparelser. »I øjeblikket bløder folkeskolen. En tredjedel af lærerne er skiftet ud, og vi har en skolereform, der er underfinansieret; blandt andet mangler der på en lang række skoler arbejdspladser til lærerne. Samtidig har man fjernet støtten til tosprogede elever i folkeskolen. Man gør for lidt for de tosprogede elever i København, som er nogle af de elever, der virkelig trækker karakterniveauet ned. Så man kan sagtens bruge de 53 millioner kroner«, siger Jan Trojaborg til Politiken.