Nekrolog: Farvel til Perlemor, Politi-moster og Hanne Smæk
Perlemor, Politimoster og Hanne Smæk. Få politidirektører har som Hanne Bech Hansen haft så folkelig en appeal.
Hanne Bech Hansen forlod jobbet som 70-årig - efter 14 år som chef for 3000 københavnske politifolk. Københavns tidligere politidirektør er død, 77 år gammel.
Det var Hanne Bech Hansen, der gjorde den senere forfatter Ove Dahl til drabschef i København.
For ham står tiden med ’Fru Hansen’ som en gylden periode af åbenhed og selvstændighed.
- Der er to ord, der skinner i øjnene: Hun indførte åbenhed og selvstændighed. Åbenhed på den måde, at lederne fik lov til at ytre sig og bruge pressen konstruktivt. Selvstændighed på den måde, at vi ledere fik lov til at passe vores egen butik, hvis vi ellers gjorde det ordentligt. Så blandede hun sig ikke, siger Ove Dahl til TV 2 Lorry.
Født og opvokset i Aarhus
Hanne Bech Hansen voksede op i Aarhus som ældste barn i en familie, der havde ambitioner på hendes vegne. Men det stod ikke i kortene, at hun skulle blive chef for Danmarks største politikreds.
- Jeg ville hellere være noget ved musikken, altså gå på konservatoriet, men der mente mine forældre ikke, at jeg havde talent nok. Så ville jeg gerne være læge, men det syntes de var for hårdt. Så ville jeg være tandlæge, men der syntes de, at jeg var for fummelfingret. Og så endte det altså med, at jeg læste jura, fortæller hun til TV2 Lorry i 2010.
I 14 år arbejde hun som advokat og politifuldmægtig på deltid, for familien var vigtig for hende. Derefter tog karrieren fart.
Ulastelig kvindelighed blev hendes varemærke
Hun blev bl.a. vicestatsadvokat, chef for Rigspolitiets personaleafdeling, efterretningschef, statsadvokat og altså politidirektør i København. Hun skrev historie, da hun blev verdens første kvinde i spidsen for en efterretningstjeneste og Danmarkshistorie som første kvindelig politidirektør.
Selv lagde hun ikke meget i kønnet, men hendes ulastelige kvindelighed blev alligevel hendes varemærke.
- Hun var jo en smart dame, altid velklædt og med et hår, der så ud som om, hun gik til frisøren hver eneste dag. Hun kørte i åben sportsvogn, og det syntes vi var lidt sejt. Så hun var en dame med stil, men samtidig med en aura af, at hun godt vidste, hvad hun ville og skulle, husker den tidligere drabschef Ove Dahl.
Han beskriver hende som en højt respekteret og vellidt chef på alle niveauer.
- Vi kunne lide hende alle sammen, og vi havde tillid til hende. Hun var en magtfuld kvinde, men hun sad der på tronen med ynde, fortæller Ove Dahl.
Rydningen af Ungdomshuset og Perle-sagen
Hanne Bech Hansen og Københavns Politi slap uden de store skrammer, da Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet og revet ned i de første dage af marts 2007.
Det var straks værre med en demonstration for Gaza i januar 2009, hvor en politibetjent havde kaldt en demonstrant for ’perle’, så det lød som ’perker’.
Hanne Bech Hansen valgte at bakke betjenten op, hvilket statsadvokaten senere blåstemplede på baggrund af lydkyndiges analyser og fonetiske undersøgelser.
En sag, som blev udødeliggjort af Ulf Pilgaards parodi i Cirkusrevyen samme år og som gav Hanne Bech Hansen tilnavnet Perlemor, der aldrig forlod hende igen.
Da Hanne Bech Hansen i juni 2009 gik på pension efter 40 år i politiet, blev Johan Reimann ny politidirektør. For den tidligere drabschef Ove Dahl blev det slutningen på en gylden æra.
Drømte om at skrive et Melodi Grandprix-hit
- Da hun forsvandt, kom der nye boller på suppen. Man gik så at sige tilbage til det gamle system, hvor man igen lukkede lidt ned, og hvor ledelsen hele tiden ville blande i det arbejde, vi nu havde. Det var problematisk for os alle sammen, siger Ove Dahl.
Som pensionist kastede Hanne Bech Hansen sig over et forfatterskab, fik udgivet tre spændingsromaner og forberedte endnu et foredrag, da hun pludselig døde.
Hun blev til det sidste ved med at drømme – blandt andet om at skrive en sang til Melodi Grandprix - og vinde konkurrencen.