Nyt forskerprojekt: Dit madaffald kan blive til proteinpulver
I en tid, hvor bæredygtighed står højt på dagsordenen, har en forskergruppe fra DTU nu fundet et nyt formål til vores madaffald - det skal nemlig laves til proteinpulver.
I dag laves dit madaffald om til biogas, der bliver brugt til el og varme, men det kan også laves om til noget mere værdifuldt.
- Vi kan bruge biogassen til at lave proteinpulver, der kan bruges til mad til mennesker eller foder til dyr, siger Irini Angelidaki, der er professor og overordnet ansvarlig for projektet.
Proteinpulveret kommer til at få en brunlig farve, som man kan bruge i sin kost.
- Man kan for eksempel bruge det til at tilføre proteiner til en grøntsagsbøf, siger Irini Angelidaki
Forskergruppen skal udvikle en helt ny teknologi til at udvinde protein fra bioaffald, som efterfølgende kan bruges som kosttilskud.
- Vores ide er at kombinere eksisterende teknologi, som allerede anvendes til produktion af biogas og arbejde videre med henholdsvis de gasser og det spildevand, der bliver resultatet af biogasproduktionen, siger Panagiotis Tsapekos, der er en del af forskerteamet i en pressemeddelelse.
Bruger københavnernes skrald
Projektet tager udgangspunkt i københavnske husholdninger.
- Vi har arbejdet med Københavns Kommune længe for at se, om der er mulighed for at bruge affald og spildevand mere bæredygtigt, siger Irini Angelidaki
Foto: DTU Miljø
I takt med at verdens befolkning vokser, øges efterspørgslen på fødevarer, der er produceret bæredygtigt og klimavenligt. Det gælder ikke mindst produktionen af de livsnødvendige proteiner, skriver DTU Miljø i en pressemeddelelse.
Derfor skal forskerteamet nu bruge det næste halvandet år på at udvikle den nye teknologi, så vores affald kan blive endnu mere bæredygtigt.
Sådan foregår processen:
Når du smider dit madaffald ender det i et biogasanlæg. Her bliver bioaffaldet omdannet til biogas.
- Herefter bliver biogas og kvælstof fra spildevandet puttet i en reaktor, hvorfra der kan kan udvindes protein.
- Proteinen skal efterfølgende tørres, hvorefter den ville kunne bruges som kosttilskud.
Det er endnu uvist, hvor længe der går, før man ville kunne bruge kosttilskuddet i fremtiden.
- Det afhænger af mange ting. Men det er ikke urealistisk, at man ville kunne bruge kosttilskud fra madaffald om fire år, hvis projektet lykkes, siger Irini Angelidaki.