Perspektiv – Det vidste du ikke om islam!
Forbud mod alkohol, personafbildning og homoseksualitet har ikke altid været dominerende i islam. Hør om ukendte sider af islam i ny udgave af videns-programmet Perspektiv.
I slutningen af 1800-tallet tog anerkendte homoseksuelle forfattere som irske Oscar Wilde og franske André Gide til islamiske Nordafrika for at slippe for det victorianske puritanske Europa. Islam har nemlig tidligere været en religion, hvor bl.a. homo-erotisk poesi og tekster i flere områder var acceptable og del af en bredere kultur.
Det fortæller islamforskerne og professorerne Thomas Hoffmann og Jakob Skovgaard-Petersen her i programmet Perspektiv – Det vidste du ikke om islam! (23)
Med udgangspunkt i det anerkendte forsknings-værk What is islam? af islamforskeren Shahab Ahmed fortæller de, at islam historisk set er blevet praktiseret langt mindre dogmatisk og regelbundet, end man tit kan få indtryk af. Og at der altid har været en intern kamp i islam om, hvem der har magten til at definere, hvad islam er og bestemme, hvem der er den rigtige og forkerte muslim.
Pragmatisk fortolkning af islam
Islam praktiseres af godt 1,6 milliarder mennesker, og spørgsmålet er om verdensreligionen først og fremmest skal forstås som en samling religiøse tekster med veldefinerede regler og love, som praktiserende muslimer skal følge. Eller om islam er en mere broget størrelse, der kan praktiseres på mange forskellige måder og inden for en række forskellige traditioner.
Historien taler for det sidste, hvor også forbuddet mod at afbillede mennesker og dyr – og drikke alkohol –ikke altid har været det herskende i islam. Under de store islamiske imperier i 1600- og 1700-tallet prægede islamiske stormoguler bl.a. deres mønter med billeder af dem selv – og en vinkop.
I det 20. århundrede har puritanske bevægelser vundet indpas i islam, og i dag er den arabiske version af islam den dominerende med Saudi Arabien som frontkæmper. Bl.a. derfor har homofobi mange steder afløst seksuelt frisind, og mange homoseksuelle i Mellemøsten må rejse til Europa for at leve som de selv gerne vil.
Perspektiv
Se med, når en ny udgave af Perspektiv ruller over skærmen første gang tirsdag kl. 19.55 på TV 2 Lorrys egen kanal, Lorry+ og her på tv2lorry.dk.
Perspektiv er et videns-program, hvor to forskere med stor viden om samme emne, i fællesskab åbner op for den nyeste forskning.
Programmet er lavet i samarbejde med Humanistisk Fakultet på Københavns Universitet. I ”Perspektiv – Det vidste du ikke om islam!” kan du møde Thomas Hoffmann, professor i koran og islamstudier ved Teologi og Jakob Skovgaard-Petersen, professor i religionshistorie ved Inst. f. Tværkulturelle og regionale studier.