Villavejs-beboere tjener på ulovlige parkeringer: "De leger politimænd"
Beboerne på Astersvej i Brønshøj tjener penge på at tippe p-selskabet om ulovlige parkeringer. Det gør naboer vrede, at beboerne selv "leger politimænd".
På Astersvej i Brønshøj har husejerne lavet en ordning med et privat parkeringsselskab.
Hver gang de anmelder en bil, der holder ulovligt parkeret på deres vej, tjener de en skilling.
En lokal journalist skrev om ordningen, da han selv fik en bøde på vejen, og det har fået sindene i kog i Brønshøj.
- Det er fuldstændig vildt, hvad der er kommet af reaktioner på det. Og mange har faktisk også været vrede over, at man kan finde på sådan noget, siger Flemming Anthony, der er redaktør på 2700-netavisen, til TV 2 Lorry.
Leger politimænd
Flere har reageret på, at beboerne selv fører kontrollen med vejen, og at deres aftale med parkeringsselskabet betyder, at de selv får halvdelen af bøderne som indtægt.
- Jeg synes, at det er forkert, at det er beboerne selv, der kan lege politimænd, og at de kan score fortjenenste ved at være om sig med et kamera, siger Annette Zacho Maarup, der bestyrer Brøndhøj Stenhuggeri på hjørnet af Astersvej.
Flere af hendes kunder har selv fået bøder i vinduerne på vejen.
Beboerne på vejen har oplevet flere diskussioner med folk, der har fået bøder. Men man valgte denne mulighed, fordi parkering på vejen gav dem problemer.
- Der var parkerede biler på begge sider af vejen, som gjorde, at renovationsvognen ikke kunne komme igennem, og i tilfælde af brand kunne brandbilen ikke komme igennem. Og det var også problematisk at komme ud og ind af vores indkørsler, siger Finn Larsen, der bor på vejen.
Foto: TV 2 Kosmopol
Fuldt lovligt
Ifølge Bjarne Jess Vennike, der er jurist ved Vejdirektoratet, er der ikke noget ulovligt i parkeringsordningen på Astersvej. Vejen er en privat fællesvej, og derfor kan grundejerne ansøge kommunen om at etablere en parkeringszone.
- Hvis ikke der er nogle offentlige, retlige hensyn, der taler imod, så skal de give tilladelsen, siger Bjarne Jess Vennike, der er jurist ved Vejdirektoratet.
Og egenkontrollen, er så et privat valg.
- Hvis de har fået en tilladelse fra kommunen, og grundejerne på vejen imellem hinanden er enige , så er der ikke noget i vejen for, at de udfører det her i samarbejde med et parkeringsselskab, siger juristen.
Beboere svømmer ikke i penge
Men selvom beboerne går halvdelen af bødesummen i lommen, kan ordningen altså ikke svare sig for dem økonomisk.
Pengene bliver ifølge beboerne nemlig brugt til betale Parkeringskompagniet, der inddriver bøderne.
- Vi får ikke bøder ind, så vi kan dække de udgifter, vi har ved at have den her ordning. Beboerne på vejen betaler et kontingent, som skal dække de udgifter, vi har, siger Finn Larsen.