40 unge under 18 år sigtet for hashhandel omkring Christiania
At så mange unge er blevet sigtet, beskriver politiet som "bekymrende".
Christianias hashmekkaer Pusher Street og Green Light District har siden den 7. januar været omfattet af et opholdsforbud, som har skullet stikke i en kæp i hjulet på fristadens hashpushere.
Samtidig er der dog opstået en tendens i området omkring Christiania med helt unge mennesker, som har begivet sig ud i at sælge hash.
Københavns Politi, som kører en målrettet indsats i området, oplyser, at de siden den 7. januar nu er oppe på at have sigtet 40 unge under 18 år for hashsalg omkring fristaden.
- Det er bekymrende, at vi ser unge mennesker, som forsøger at tjene hurtige penge i området omkring Christiania. Handel med hash og andre euforiserende stoffer er en meget risikofyldt vej at begive sig ned ad.
- Derfor fortsætter vi vores indsats og massive tilstedeværelse i området, siger Tommy Laursen, politiinspektør og leder af Center for Borgertryghed ved Københavns Politi, i et skriftligt citat, som politiet har udsendt på Twitter.
Halvdelen af de sigtede er ikke fra byen
En del af de unge , som er blevet sigtet for salg af euforiserende stoffer i området omkring Christiania er fra kommunerne i Københavns Politikreds (København, Frederiksberg, Tårnby), mens cirka halvdelen kommer fra andre steder i landet, blandt andet fra omkringliggende kommuner.
Københavns Politi oplyser, at de arbejder tæt sammen med blandt andet Københavns Vestegns Politi om indsatsen.
Tommy Laursen har tidligere fortalt TV 2 Lorry, at der er fra politiets side ikke grund til at tro, at det er de sædvanlige pushere fra Christiania, der har sendt de unge ud i marken for at sælge.
- De unge kommer herhen, fordi de tror, de kan lave nogle hurtige penge. Det er dem, vi kalder lykkeriddere. De har fået fat i noget hash, og så tænker de, at nu hvor Christiania er lukket ned, så er der en masse kunder ude foran. Men så er det bare, at de hopper i politiets net i stedet for, sagde han til TV 2 Lorry tidligere på måneden.
Socialfaglige medarbejdere opsøger de unge
TV 2 Lorry har tidligere beskrevet problemet med de unges hashhandel, som Københavns Politi har dedikeret særlige ressourcer til at få bugt ved at indsætte såkaldte socialfaglige forebyggere på gaden på Christianshavn.
Forebyggernes rolle er at opsøge børn og unge, som flakker rundt i gaderne omkring Christiania.
De har for eksempel en pædagogisk baggrund, som kan have en helt anden tilgang til de unge, end en betjent har, har Tommy Laursen tidligere fortalt.
Som udgangspunkt koster det en bøde og konfiskation, hvis man er i besiddelse af hash. Bøden afhænger af mængden.
En mængde under 10 gram anses som til eget forbrug, mens mere end 10 gram anses som bestemt til videresalg, hvilket kan risikere at udløse fængsel i op til flere år.
Opholdsforbud genforlænget
Københavns Politi genforlængede i øvrigt onsdag opholdsforbuddet, der har været gældende i fristaden siden 7. januar, med endnu en uge.
Dermed er der forbud mod at tage ophold i Pusher Street og Green Light District i tidsrummet 10-24 på alle dage frem til og med 24. februar.
Opholdsforbuddet er oprettet med mulighed for genforlængelse.
Bryder man forbuddet, risikerer man en bøde på 2.500 kroner.