Ask har ofret sin straffeattest - men nu dropper søsterbevægelse den ulovlige taktik
Ask er i starten af 20'erne og risikerer mere end 14 års fængsel for civil ulydighed. Nu dropper den britiske afdeling af den klimabevægelse, han er en del af, de ulovlige metoder.
For Ask bliver 2023 endnu et år med retssager hængende over hovedet.
Han er en del af den aktivistiske klimabevægelse Extinction Rebellion, der benytter civil ulydighed for at råbe regeringen op omkring klimaet, som bevægelsen ikke mener, der er nok fokus på at redde.
Som aktivist har han blandt andet hængt sig op i Langebro og boet i Amager Fælleds trætoppe i en periode. Og det har kostet den unge mand dyrt.
14 år lød den samlede strafferamme på i 2022. Siden da er flere tiltaler kommet til.
Indtil videre er han sluppet med bøder, men sagen er anket til Landsretten, og her forventer han ikke, at det vil gå helt så nemt.
- Jeg tror, at det på nuværende tidspunkt er svært for mig at undgå at komme ind at sidde på et tidspunkt, siger Ask til TV 2 Lorry.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix
Men samtidig med, at hans sager har lange fremtidsudsigter, er der sket noget med bevægelsen.
Extinction Rebellion i Storbritannien har netop meldt ud, at de dropper brugen af civil ulydighed.
- Mens vi går ind i det nye år, har vi taget en kontroversiel beslutning om midlertidigt at gå væk fra forstyrrelse af offentligheden som vores primære taktik, meddelte gruppen i en udtalelse søndag:
- I år kommer vi til at prioritere deltagelse frem for anholdelser og relationer frem for blokeringer. Vi står sammen og bliver umulige at ignorere.
Den britiske kovending skyldes blandt andet, at de mener, at klimaproblemerne er for akutte til at holde fast i en taktik, der ikke virker efter hensigten.
- Meget lidt har forandret sig - udledningen fortsætter med at stige, og vores planet dør med stigende fart, lyder det.
Ask
Den unge mand hedder ikke Ask. Han er anonym, da politiet har rejst tiltale mod ham i en række sager relateret til hans aktivistiske arbejde, og han risikerer at inkriminere sig selv, hvis han står frem med sit rigtige navn. Sagerne har samlet en strafferamme på mere end 14 års fængsel. TV 2 Lorry er bekendt med Asks identitet.
Stædighed nytter ikke
Udmeldingen kom bag på Ask, der har været en del af bevægelsen i en årrække.
- Jeg var vildt overrasket, da jeg læste det. Jeg tænkte, om det er en eller anden mediestrategi, om det var en måde at få opmærksomhed på, fortæller han.
Selvom han personligt har ofret sin rene straffeattest for den civile ulydighed, kan han godt se idéen i at forsøge med andre metoder, når den, man benytter, ikke fungerer optimalt.
- Jeg synes, det er fornuftigt, siger Ask:
- Det er ret cool, at de i Storbritannien tager stilling til, at det har været for svært at få folks opbakning ved at bryde loven.
Det er vigtigt, at man som aktivist ikke bliver for rigid i sit virke, mener han.
- Man skal ikke blive stædig og blive ved, til det virker. Klimasituationen er akut, så det nytter ikke noget at blive ved med at prøve det samme igen og igen. Så må man sluge sin stolthed og prøve noget nyt. Det andet kan virke lidt barnligt, siger Ask.
Forårsoprør på vej
Ask forstår godt, at det ikke er alle, der har lyst til eller mulighed for at bryde loven i den gode sags tjeneste.
Men han mener stadig, at det er en god metode, og han fortryder ikke de aktioner, har selv har været med til gennem tiden - selvom det kan koste ham dyrt.
- Jeg synes helt klart, at den fredelige civile ulydighed rykker noget. Jeg ser det som et succeskriterie, at man skaber en offentlig debat, at man får folk til at snakke om det og tage stilling til det, siger Ask:
- Vi har ikke i samme grad haft en politisk succes. Men samtalen er startet.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Mathias Svold / Ritzau Scanpix
Det betyder dog ikke, at det kan være klogt at se på, om man bør udvide det aktivistiske repertoire.
- Fredelig civil ulydighed er et godt redskab, men der er også alle mulige andre ting, man kan gøre, siger han.
Han fornemmer også, at der i Extinction Rebellion i Danmark er en anden åbenhed omkring andre metoder.
Bevægelsen planlægger et nyt "forårsoprør", hvor han forestiller sig, at de, der står for planlægningen, kommer til at reflektere over brugen af civil ulydighed.
- Jeg oplever, at det er en snak, der bliver taget rundt omkring i bevægelsen. Jeg tvivler på, at vi i Extinction Rebellion i Danmark går væk fra den civile ulydighed, men jeg oplever, at folk begynder at tænke mere ud af boksen, siger Ask:
- Det synes jeg er både spændende og vigtigt.
Se TV 2 Lorrys indslag om Extinction Rebellion fra i sommer nedenfor.