Børnefamilie lever med lugtgener - løsningen er tidligst klar om tre år

En familie på Østerbro kan lugte forurening fra krydstogtskibe, når vinden står rigtigt. Først i 2024 bliver problemet løst. I mellemtiden er der ting, man selv kan gøre, siger ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Foto: Jens Nørgaard Larsen - Scanpix

På Willemoesgade på Østerbro bor Anders Blædel Gottlieb Hansen med sin kone og to børn. 

Lejligheden på fjerde sal er placeret mere end en kilometer fra de krydstogtskibe, der i løbet af sommeren lægger til kajs ved Nordhavn.

Men når vinden står rigtigt, kan han og familien alligevel lugte skibenes forurening helt inde på børneværelset.

- Jeg synes virkelig, det er ubehageligt, for man ved jo, hvor skadelige sådan nogle partikler er, siger han til TV 2 Lorry.

Årsagen til forureningen er, at de krydstogtskibe - der lægger til kajs - på nuværende tidspunkt ikke har noget landstrømsanlæg, de kan tilslutte sig for at få strøm.

Det virker som et wild wild west-område, der har undsluppet lovgivningen

— Anders Hansen

I stedet må de bruge brændstof i form af marinediesel for at få strøm til skibet - til stor gene for Anders Hansen.

- Det er bekymrende, at man tillader, at det fortsætter på trods af, at man ved bedre. Man har jo meget strenge regler for dieselbiler, og affaldsforbrænding er jo stærkt reguleret. Så det virker som et wild wild west-område, der har undsluppet lovgivningen, siger han.

Anders Hansen har henvendt sig både hos Østerbro Lokalråd og hos Københavns Kommune for at få svar på, om man er villig til at løse partikelproblemet.

Og det er man.

Kommune har selv undersøgt sagen

Københavns Kommune har nemlig selv via advokatfirmaet Horten undersøgt muligheden for at stille skærpede miljøkrav til krydstogtskibe. Dog med den konklusion, at det på nuværende tidspunkt ikke kan lade sig gøre.

Det kræver nemlig, at et juridisk puslespil skal gå op, og derfor finder etableringen af et landstrømsanlæg først sted i 2024 - til stor frustration for Anders Hansen, der ligesom mange andre borgere må leve med problemet:

- Jeg ved godt, det ikke er fordi nogen bevidst ønsker partikelforurening. Men det er jo et uheldigt miskmask af de her forskellige lovgivninger, og den konstruktion, der er omkring selskaberne. Det er egentlig skandaløst, at man stiltiende accepterer, at det her vil fortsætte til 2024, siger han til TV 2 Lorry.

Forureningsekspert: Det har været meget svært at få gang i 

Kaare Press-Kristensen er seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling og beskæftiger sig med netop partikelforurening i luften.

For tiden måler han netop krydstogtskibes forurening forskellige steder i Europa.

- De giver en stor forurening. Det er jo hoteller med 4-5.000 gæster, der kommer sejlende, og der skal hele tiden leveres el og varme til alle passagerfaciliteterne ombord, siger han til TV 2 Lorry.

Kaare Press-Kristensen kender også godt til problemerne med at etablere et landstrømsanlæg i København:

- Det har været ualmindelig svært at få igennem. Man skulle tro, det var en såkaldt no-brainer, men det har altså været meget svært at få i gang.

- Man kan sige, der er for mange kokke om at tilberede det samme måltid.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen).

Derfor er det svært for København at stille miljøkrav til krydstogtskibe

  • Problemerne med at stille miljøkrav til krydstogtskibe har ifølge et notat til Københavns Borgerrepræsentation flere ben at gå på.

  • Et landstrømsanlæg vil skulle etableres af Copenhagen Malmö Port, der er et svensk aktieselskab som driver Københavns Havn. By & Havn ejer 50 procent af selskabet, mens resten ejes af Malmö Stad og private investorer.

  • På grund af ejerforholdene er CMP langt hen ad vejen nødt til at følge de regler, By & Havn er underlagt. 

  • Dette vil blandt andet sige, at CMP ikke må varetage miljømæssige hensyn, medmindre de ligger i forlængelse af havnedrift og har en positiv, økonomisk effekt for selskabet. Disse regler er skrevet ind i lov om Metroselskabet I/S og udviklingsselskabet By og Havn I/S, og derfor er advokatfirmaets vurdering, at det vil kræve en lovændring, hvis CMP skal kunne varetage miljømæssige hensyn som ligger ud over forretningen.

  • Ifølge notatet er det heller ikke en mulighed at afvise krydstogtskibe der forurener, da CMP er underlagt et generelt princip om modtagepligt - hvilket vil sige, at havnen er forpligtet til at modtage skibe, i det omfang pladsforholdene tillader det.

Lovændring udskudt

For at et landstrømsanlæg kan blive en realitet, kræver det ifølge Københavns Kommune en ændring i den lov, der fastlægger rammerne for blandt andet By & Havns virke.

I en mail sendt fra Københavns Kommune fremgår det, at kommunen forventede, at denne lovændring ville blive fremsat i forbindelse med Folketingets åbning.

Den forventning skyldtes, at regeringen i maj meldte ud, at den ville muliggøre projektet med den nødvendige lovhjemmel. 

Det er dog ikke sket, men i en mail til TV 2 Lorry oplyser Københavns Kommune:

- By og Havn, som opfører landstrømsanlægget, har meddelt os, at såfremt loven bliver vedtaget senest januar 2023, vil forsinkelsen af lovhjemlen ikke have betydning for, hvornår der bliver etableret landstrøm. Vi fortsætter derfor arbejdet inden for denne ramme og tidsplan og forventer fortsat, at landstrømanlægget kan åbne i 2024.

Minister: Det går ikke i stå

TV 2 Lorry har henvendt sig til transportminister Benny Engelbrecht (S) for at få svar på, hvad der ligger til grund for, at lovforslaget ikke er fremsat.

Grundet efterårsferie har ministeren ikke haft mulighed for at stille op til interview.

I en mail bekræfter han, at lovforslaget er udskudt, men han forklarer ikke, hvad der er årsag til beslutningen.

- Ministeriet vil sammen med Københavns Kommune undersøge mulighederne for, at Københavns Kommune i alle tilfælde, ligesom Aarhus Kommune, kan give den påtænkte finansielle støtte, når det efter planen bliver nødvendigt, det vil sige senest i 2023.

- I mellemtiden arbejder By & Havn uforstyrret videre med henblik på etablering af et landstrømsanlæg, lyder det.

Glæder sig over, anlægget trods alt kommer

Kaare Press-Kristensen glæder sig dog over, at anlægget på trods af en lang ventetid trods alt kommer i 2024.

Han forklarer, at den partikelforurening, familien oplever på Willemoesgade, ikke er så høj, at man bør være bekymret for at tage skade af den. Ikke medmindre børnene lider af astmatiske sygdomme, hvilket ikke er tilfældet i Anders Hansens familie.

Han fortæller, at man kan lære at forudsige, hvornår de vil opleve lugtgener og dermed gardere sig mod det. Det er nemlig kun, når vinden blæser i visse retninger og med bestemte hastigheder, at det vil brede sig så langt ind over byen.

Når det sker, kan familien lukke vinduerne for at holde forureningen ude.

Uklart, hvem der har besluttet tidspunktet

Anders Hansen er glad ved nyheden om, at han ikke behøver være bange for sit eller sin families helbred. Men han mener stadig ikke, det kan passe, at der skal gå tre år før det er løst.

- Jeg så gerne, at de her myndigheder gik ind og fik snakket ordentligt sammen, så man allerede i 2022 kunne få bygget det her anlæg, hvis det kan lade sig gøre på den tid. Hvis det så ikke kan lade sig gøre, så synes jeg, man skal vælge at forbyde krydstogtskibene at lægge til.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få svar på, hvorfor etableringen af et landstrømsanlæg først finder sted i 2024.

By & Havn oplyser, at det sker på baggrund af en politisk beslutning, mens Københavns Kommune derimod oplyser, at slutdatoen er sat på baggrund af, hvornår By & Havn har meddelt kommunen, at anlægget kan stå færdigt.

TV 2 Lorry var desuden med i sommer, da arbejdet med etablering af landstrømsanlæg blev sat i gang. Se indslaget herunder.

Anlægget skal begrænse skibenes voldsomme forurening, når de ligger i havnen
Link kopieret!

Seneste nyt

Mor idømt fængsel for overgreb på mentalt retarderet søn

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En 37-årig kvinde er torsdag blevet idømt fire år og seks måneders fængsel for voldtægt og andre seksuelle overgreb mod sin mindreårige søn.

Hun blev desuden dømt for at have udnyttet sønnens mentale retardering.

Det skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Ifølge KøbenhavnLIV skete overgrebene fra 2015 til 2022, hvor sønnen var mellem fem og 12 år gammel.

Kvinden har anket dommen til frifindelse.

Link kopieret!

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kongeparret

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Politi holder skarpt øje med livsfarlig tendens i trafikken

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forleden blev 12 bilister dømt for ikke at påsætte sikkerhedswiren ved brug af trailer, skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi på X.

Den manglende sikkerhedswire er en tendens, som Københavns Vestegns Politi er godt trætte af, og de holder derfor skarpt øje med, om bilister har tilkoblet sikkerhedswiren korrekt.

- Vi har sagt det før, men lad mig gentage: Når påhængsvogne løsriver sig på motorvejen, skaber det livsfare for andre trafikanter, siger Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen i Københavns Vestegns Politi, på X.

De 12 sager kom blandt andet fra Gladsaxe, Albertslund og Ballerup. Straffen i sådanne sager er typisk en bøde og en betinget frakendelse af førerretten.

Link kopieret!

Politi efterforsker mand i Volvo

I en Facebook-gruppe for Hareskovby skriver en borger, at dennes 12-årige datter er blevet antastet af en mand.

Manden kørte ifølge opslaget op på siden ad pigen og tilfredsstillede sig selv foran hende.

Nordsjællands Politi har bekræftet sagen til TV 2 og oplyser, at de har iværksat en række efterforskningsskridt. Politiet opfordrer borgere i området til at være opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Link kopieret!

Boligmarkedet boomer i hovedstaden: Oktober slog rekord

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sjældent har så mange i hovedstadsområdet købt bolig som i oktober i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

I oktober blev der solgt 2.491 boliger i Region Hovedstaden, oplyser Boligsiden til TV 2 Kosmopol. Så mange boligsalg er ikke set siden juni 2021.

Det er især lejlighedssalget, der trækket tallet op.

- Ejerlejlighederne har været årets helt store overraskelse, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

- Vi ser et rekordhøjt salg sammen med stigende priser, og vi må konstatere, at vi køber bolig efter behov og ikke efter spekulationer om boligskatterne og deres betydning.

Link kopieret!

Skagensmaleri kommer på auktion i Lyngby

Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Skagensmaleriet "Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen" af P.S. Krøyer skal nu på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Maleriet er fra 1892 og vurderes til mellem fire og seks millioner kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google