Chokeret borgmester indkalder Metroselskabet til møde: "Jeg er nødt til at tage det alvorligt"
Sundhedsborgmester i København Sisse Marie Welling vil holde møde med Metroselskabet om den høje luftforurening i byens metro.
Chokerende og overrasket.
Sådan beskriver Københavns Kommunes sundhedsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), de målinger, som viser, at Københavns Metro har en høj koncentration af luftforurening.
- Jeg er overrasket over, at vores relativt nybyggede metro kan have så store problemer med luftforureningen, siger hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Vi ved, at det er sundhedsskadeligt at indånde partikler fra blandt andet tog, biler og brændeovne. Det kan have store konsekvenser for københavnernes helbred.
De nye målinger er foretaget af forskere fra Kemisk Institut på Københavns Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet.
De viser, at luftforureningen nogle steder i den københavnske metro er næsten 20 gange større end på den tæt befærdede H.C. Andersens Boulevard, der fører forbi Rådhuspladsen i indre København.
Hugo S. Russell er Ph.d. fra Aarhus Universitet og står bag undersøgelsen.
Han forklarer fredag til TV 2 Kosmopol, at han blev overrasket over, at resultaterne i den københavnske metro var så høje. Alligevel understreger han, at der ikke er grund til panik.
- For det almindelige menneske vil det ikke have den store indvirkning lige nu. Jeg bruger forsat selv metroen. Man behøver ikke at bruge en maske eller rejse mindre, siger forskeren til TV 2 Kosmopol.
Indkalder straks til møde
Men selvom der ikke er grund til panik nu og her, så er det noget, der skal tages alvorligt, lyder det fra sundhedsborgmesteren:
- Jeg er chokeret over, at luftforureningen i metroen er så høj. Som sundhedsborgmester er jeg nødt til at tage det alvorligt, når der kommer en rapport om, at luftforureningen er så høj.
- Jeg vil derfor straks bede om et møde med Metroselskabet, så vi kan tage en snak om, hvad der kan gøres for at nedbring forureningen, siger hun.
Sisse Marie Welling understreger, at hun forventer, at Metroselskabet påtager sig sit ansvar:
- Jeg har en forventning om, at når de (Metroselskabet, red.) er blevet klar over problemet, så går de i gang med at handle med det samme, så københavnerne kan tage et fornuftigt valg og ikke udsættes for unødvendig forurening.
TV 2 Kosmopol ville fredag gerne høre overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) om hendes reaktion på rapportens resultater.
Overborgmesteren henviser dog til sin partikollega Jonas Bjørn (S), der er næstformand i Metroselskabets bestyrelse og medlem af Københavns Borgerrepræsentation.
Han oplyser til TV 2 Kosmopol, at man her er opmærksom på undersøgelsen.
- Det er vigtigt ikke at gå i panik. Vi (Metroselskabets bestyrelse, red.) har sikret os, at det ikke er noget, man skal være bange for nu. Man skal ikke være bange for at bevæge sig ned i metroen. Men vi tager det alvorligt.
- Derfor har vi bedt Metroselskabet om at sætte gang i en undersøgelse og kigge på, hvad der skal gøres.
Ny måling på vej
I Metroselskabet vil man gerne tale om luftkvaliteten på stationerne, fortæller afdelingschef Jakob Keinicke Sørensen til TV 2 Kosmopol:
- Jeg har arbejdet med kollektiv trafik og banesystemer i mere end 25 år, og det har altid ligget mig enormt meget på sinde, at det skal være trygt for både vores medarbejdere og passagerer at færdes i vores systemer.
- Så vores første reaktion var at tage fat på de forskere, der har lavet undersøgelsen og tage en dialog med dem omkring de resultater, de er kommet frem til.
- Og også en dialog omkring de anbefalinger, de er kommet med, i forhold til hvordan vi kan forbedre luftkvaliteten på vores stationer og vores tog.
Er der behov for at lave en større undersøgelse?
- Vi har selv planlagt en ny måling her i slutningen af første kvartal, og så vil vi vurdere de forskellige løsningsforslag, hvorvidt det er noget, vi skal realisere eller udvikle yderligere.
Metroselskabet er allerede i gang med at se på deres ventilation, få rengjort tunneller og stationer og se på filtersystemer til tog og ventilation på stationerne, fortæller afdelingschefen.
- Vi er sådan set i fuld gang med flere af de ting, som forskerne har foreslået.
- Jeg synes ikke, vores luftkvalitet er ringe, og det tror jeg heller ikke, de fleste fornemmer, når de bevæger sig rundt hernede. Luftkvaliteten ligger under grænseværdierne, som forskernes undersøgelser og vores egne tidligere undersøgelser har vist. Det er ikke farligt, og man kan trygt færdes i vores system.